Chico Freeman nastupio u ispunjenoj Maloj dvorani “Lisinski” u drugom koncertu iz sezone Jazz.hr

Osmjesi i zadovoljstvo na licima ljudi koji su napuštali Malu dvoranu Vatroslava Lisinskog - epilog je to nastupa kvarteta uglednog saksofonista i skladatelja Chica Freemana na drugom koncertu iz sezone Jazz.hr. “Kakav moćan sound!”, “Nenadmašan izvođač balada!”, “Koja osjećajnost!” - bili su najčešći komentari u razmjeni dojmova nakon koncerta.

Glazbenik koji je tijekom karijere ostvario suradnje s desecima vodećih jazzista i koji vodi nekoliko stilski raznorodnih sastava, Freeman je na zagrebačkom koncertu nastupio s kvartetom u kojem sviraju švicarski glazbenici, njegovi stalni suradnici: pijanist Caryl Baker, kontrabasist Emanuel Schnider i bubnjar Luigi Galati. Pristupom mainstream jazza izvodili su skladbe koje su obilježile razna razdoblja Freemanove karijere, ali i nove, koje tek namjeravaju snimiti. Na programu su bili jazz standardi “Passion Dance” McCoya Tynera, “Soft Pedal Blues” Stanleya Turrentinea, “Seven Steps To Heaven” Milesa Davisa i Victora Feldmana i “Moment’s Notice” Johna Coltranea, ali i autorske: “Anchance”, “Dance Of Light for Luani”, “Destiny’s Dance” i “The Essence of Silence” Chica Freemana, “Plus de nouvelles” Caryla Bakera i “A Distinction Without a Difference” Freemana i Bakera.

Svi su se glazbenici istaknuli kao solisti, a Freeman je oduševio bogatim zvukom, s puno zraka, opuštenim izvedbama, istančanim osjećajem za blues i balade te nepretencioznim ali vještim sviranjem samo dva glazbala: sopran i tenor saksofona. Naime, poznat je i kao sjajan svirač flaute i bas klarineta.

U nastavku sezone Jazz.hr 9. će travnja nastupiti sastav Oregon, 7. svibnja Steve Kuhn Trio i 28. svibnja Tamara Obrovac Transhistria Ensemble.

Foto: Mario Juričić


Propustili ste