Abeceda Aliena

Donosimo malu abecedu Aliena u kojoj smo se osvrnuli na pojedine junake, motive i pojmove iz cijele franšize.

Jedna od najpoznatijih SF franšiza svih vremena uskoro dobiva novo poglavlje. U svibnju nam u kina dolazi Alien: Savez, drugi u nizu prednastavaka koji govore o tome što se događalo godinama prije pojave nezaboravne svemirske heroine Ellen Ripley. Ridley Scott, filmaš koji je zakuhao cijelu priču davne 1979. godine, ponovno je u redateljskoj stolici i tvrdi kako serijalu ni izbliza još nije kraj!

Povodom novoga filma donosimo malu abecedu Aliena u kojoj smo se osvrnuli na pojedine junake, motive i pojmove iz cijele franšize. Upozorenje za one koji su novi u svemiru Aliena: tekst sadrži puno spoilera!

Kratki timeline franšize

Originalni serijal

Alien (r. Ridley Scott, 1979.)
Aliens (r. James Cameron, 1986.)
Alien 3 (r. David Fincher, 1992.)
Alien: Uskrsnuće (r. Jean-Pierre Jeunet, 1997.)

Spin off filmovi

Alien protiv Predatora (r. Paul W.S. Anderson, 2004.)
Alien protiv Predatora 2 (r. Colin & Greg Strause, 2007.)

Prednastavci

Prometej (r. Ridley Scott, 2012.)
Alien: Savez (r. Ridley Scott, 2017.)

A

Ash

Zločesti android iz Aliena. Nimalo ne krije fascinaciju opasnim tuđincem. Glumi ga uvijek pouzdani Ian Holm.

B

Bishop

Dobar android iz Aliensa. Pojavljuje se nakratko i u trećem nastavku, ali u “razmontiranom” izdanju. Vjerojatno najpoznatija uloga Lancea Henriksena.

C

Call

Hej, Winona Ryder! Još jedan android (androitkinja?), ovaj put iz Aliena: Uskrsnuća. I ona je dobra.

D

David

Ah, ta robotska abeceda. David je android iz Prometeja kojeg tumači Michael Fassbender. Nije baš dobar. Pojavljuje se i u nadolazećem filmu Alien: Savez.

E

EEV

Akronim od “Emergency Escape Vehicle”. Uglavnom, kapsula za bijeg sa svemirskog broda. Možete je vidjeti na samom početku Aliena 3, kada se obrušava prema planetu.

F

Fiorina “Fury” 161

Gorespomenuti planet na kojem se odvija radnja Aliena 3. Kažnjenička kolonija puna sumnjivih ćelavih tipova. Posjedovanje oružja je zabranjeno.

G

Giger, H. R.

Kultni švicarski umjetnik zaslužan za biomehanički izgled opakog izvanzemaljca i fascinantan dizajn tuđinskog svemirskog broda iz prvoga filma. Od njegovih slika teško je odmaknuti pogled, koliko god bile zastrašujuće.

H

Hicks

Svima omiljeni marinac iz Aliensa. On i Ripley na istoj su valnoj duljini. Nakon Kylea Reesea iz Terminatora, najpoznatija uloga Michaela Biehna.

I

Inženjeri

Drevna izvanzemaljska rasa koja se voljela igrati s DNK i biološkim oružjima. Navodno je zaslužna i za nastanak ljudi. U Prometeju otkrivamo kako je riječ o plavim nabildanim divovima.

J

Jones(y)

Najpoznatiji svemirski mačak. Živ i zdrav zahvaljujući svojoj gazdarici Ripley.

K

Kane

Prva žrtva krvožedne izvanzemaljske pošasti (barem prije prequelova). Kratka, ali nezaboravna uloga Johna Hurta.

L

LV-426

Negostoljubiv mjesec koji skriva čudne artefakte i opasne domaćine. Kasnije i lokacija ljudske kolonije Hadley’s Hope, koja nije dugo potrajala. Poznat i pod imenom Acheron.

M

“Majka”

Brodsko računalo iz Aliena, službenog naziva MU/TH/UR 6000. Dolazi najviše do izražaja u završnici filma kada odbrojava minute do samouništenja svemirskog broda. “The ship will automatically destruct in T minus five minutes…”

N

Nostromo

Svemirski brod na kojem se odvija većina radnje prvog filma i čijim sustavima, naravno, upravlja “Majka”. Njegovi interijeri poprilično podsjećaju na ukletu kuću. Drugim riječima, idealno mjesto za svemirski horor.

Newt

Djevojčica iz Aliensa koja je jedina uspjela izvući živu glavu u koloniji Hadley’s Hope. Prva i jedina uloga Carrie Henn, koja se poslije odlučila za karijeru učiteljice.

O

Osmi putnik

Hrvatski “prijevod” Aliena koji se još relativno često koristi i odnosi se na jezivog izvanzemaljca kojeg pokupi sedmočlana posada Nostroma. U suštini potpuno promašen naslov jer osmi putnik je zapravo mačak Jonesy.

P

Prometej

Svemirski brod na kojem se odvija poveći dio radnje istoimenog prequela Aliena. Inače, poprilično ozloglašen i omražen film, koji unatoč tome ima ocjenu 7 na IMDb-u i 72% pozitivnih recenzija na Rotten Tomatoesu.

Q

Queen

Queen ili Kraljica. Znate dobro na koju mislimo.

R

Ripley

Ripley, Ellen Ripley. Spretna u rukovanju bacačem plamena i robotskim egzoskeletom. Zaštitni znak serijala, najveličanstvenija SF junakinja, ikona, legenda, boginja. Ukratko, Sigourney Weaver.

S

Sulaco

Svemirski brod kojim Ripley i marinci putuju na LV-426 u filmu Aliens. Dizajnom pomalo podsjeća na podmornicu.

Shaw

Elizabeth Shaw, arheologinja i glavna junakinja Prometeja. Uspijeva preživjeti gnjusni izvanzemaljski “carski rez”. Solidan glumački nastup Noomi Rapace.

T

Tetralogija

Alien, Aliens, Alien 3 i Alien: Uskrsnuće filmovi su izvornog serijala koji kazuje priču o hrabroj Ellen Ripley, njenoj borbi s izvanzemaljskom pošasti, smrti i oživljavanju u kloniranom obliku. Franšiza je poslije proširena s dva spin off filma u kojima se Alien sukobljava s Predatorom (koji nisu baš koherentan dio kanona i generalno se smatraju lošima) te prequelovima koji pokazuju što se događalo godinama prije originalnih filmova (Prometej, Alien: Savez).

U

Uskrsnuće

Alien: Uskrsnuće, definitivno najluđi dio originalnog serijala. Ripley je klonirana 200 godina nakon smrti, ali sada posjeduje i aliensku DNK. Ah da, tu je i “dražesni” hibrid zvani Newborn. Za grotesknu stripovsku akcijadu, koja mnogima nije baš najbolje sjela, zaslužan je francuski redatelj Jean-Pierre Jeunet.

V

Vickers

Meredith Vickers, hladnokrvna šefica misije Prometeja. Mnogi gledatelji smatraju kako je mogla izbjeći smrt na kraju filma, samo je trebala trčati u pravom smjeru. Jedna u nizu esefičnih uloga Charlize Theron.

W

Weyland-Yutani Corp.

Svemirski konglomerat nastao spajanjem tvrtki Weyland i Yutani. Tipična zla korporacija koja u utrci za profitom ne preza ni od čega. Po mnogima glavni “negativac” serijala.

X

Xenomorph

Službeni naziv za krvoločnu izvanzemaljsku rasu koja je u središtu radnje cijele franšize. Poznata po bizarnom reproduktivnom ciklusu, kiselini u žilama, dvostrukim gubicama i nevjerojatnoj prilagodljivosti. Malo je vjerojatno da ćete preživjeti susret s njima.

Y

Yutani Corp.

Vidi pod Weyland-Yutani.

Z

Zemlja

Kolijevka čovječanstva koja je nekim čudom ostala netaknuta od strane xenomorpha (ako ne brojimo crossover filmove s Predatorom). Tijekom originalnog serijala uglavnom usputno spominjana. Na kraju Uskrsnuća Ripley se konačno vraća na Zemlju nakon višestoljetnog odsustva. “I’m a stranger here myself.”

 

Foto: 20th Century Fox


Propustili ste