Che – strip o čovjeku koji je živio svoj revolucionarni san

Che je prava svjetska ikona koja je bez iznimke zaslužila svoj strip-album.

Che je jedan od istinskih revolucionara – prava svjetska ikona koja je bez iznimke zaslužila svoj strip-album. Ernesto “Che” Guevara, intelektualac je koji je osjetio patnje Latinske Amerike i borio se za pravdu u vremenu koje je iznjedrilo komunizam – društveno uređenje koje je vjerovalo da se svijet može izmijeniti nabolje. Danas živimo u globaliziranom i ubrzanom svijetu i tek neke naznake upućuju na to da bi moglo biti drugačije, da bi se mogli priželjkivati i drugačiji svjetovi.

Jedna od takvih naznaka je i strip-album Che, koji se pojavio u izdanju vrsnog nakladnika Fibre. Album je prije svega posveta jednom čovjeku koji je vjerovao da svijet može biti drugačiji, odnosno bolji. Čovjeku koji je istinski živio svoj revolucionarni san, i koji je naposljetku za to dao i svoj život.

Poezija revolucije
Bilo je to 9. listopada 1967. godine u bolivijskom selu La Higuera. Slika beživotnog tijela Chea, okruženog ispitivačkim pogledima vojnika i novinara, obišla je svijet. Od svega toga ostaju uspomene, ali i jedan prekrasan strip-album vrsnih autora: Hectora Oesterhelda, Alberta Breccije i njegovog sina Enriquea. Njih trojica svoju su fascinaciju Cheom kanalizirali kroz rad na albumu, a transformacija jednog života u strip-album tekla je glatko. Čitatelj doznaje životne podatke o Cheu, a čitava je priča istovremeno podignuta na jednu izuzetnu poetsku razinu, zahvaljujući prije svega snažnom scenariju i vrlo ekspresivnom crtežu koji ovom strip-projektu daje prepoznatljivost i uistinu veliku posebnost. Tandem autora koji su nas oduševili stripovima kao što su Mort Cinder, Alvar Mayor i sl. – nije mogao promašiti. Ovim album potvrdili su se ne samo kao umjetnici, nego i kao ljudi socijalno senzibilizirani za patnje čovječanstva.

Izdavač: Fibra (www.fibra.hr)
Cijena: 100 kn


Propustili ste