15 savjeta za savršeno kampiranje

Nanese li vas put prema kakvom kampu, a o kampiranju pojma nemate, evo nekoliko najvažnijih savjeta...

1. Šator

Izbor šatora ovisi o vremenskim uvjetima, terenu i broju osoba koje će u njemu boraviti. Planirate li mnogo pješačiti i nositi šator u ruksaku, neka bude što lakši i manji (npr. iglu), a idete li autom, možete si priuštiti luksuz šatora s pretprostorom te da šator bude nešto viši, prostraniji i udobniji. Prilikom kupnje obratite pozornost na šavove (poželjno je da budu lijepljeni/vareni), vodootpornost (2000-3000 mm prihvatljivo je za ljeto), kvalitetu podloge i dobru krovnu i bočnu ventilaciju. Aluminijska centralna konstrukcija izdržljivija je nego ona od fiberglasa, a čelični klinovi imaju prednost pred aluminijskima, koji su lakši ali se prilikom uporabe i lakše svijaju.

2. Vreća za spavanje

Jedan od presudnih faktora za izbor vreće je temperatura – noću je znatno hladnije nego danju, pa će vas stoga pravilno odabrana vreća i dobro grijati. Vreće s pernatim punjenjem koriste se zimi, u uvjetima niske vlage i temperature, te su mnogo teže od sintetičkih koje se koriste ljeti jer pružaju bolju izolaciju i otpornije su na vlagu. Neke vreće mogu se spajati zajedno (idealno za bračne i ljubavne parove), a poželjno je da vreća ima kapuljaču jer najviše tjelesne temperature noću izlazi upravo kroz glavu.

3. Kako postaviti šator

Šator postavite na zaklonjenom, ravnom i povišenom tlu kako biste se zaštitili od vjetra i slijevanja vode u slučaju kiše. Smjer zabijanja klinova najčešće je otisnut na samom šatoru, a u pravilu se zabijaju u smjeru šavova. Izbjegavajte kameniti teren čija struktura može probiti dno šatora, kao i izrazito pjeskovito tlo, jer će se klinovi lako vaditi. Premda šator u pravilu možete birati ovisno o samom terenu, kod nas je taj izbor dosta ograničen, a i nešto prikladniji šator platit ćete preskupo.

4. Ruksak

Loše odabran ruksak jedna je od stvari koje vam ozbiljno mogu ozlijediti leđa i bokove, pa stoga pazite što ćete kupiti. Veličine ruksaka kreću se u rasponu od 15 do 100 litara, a za kraća višednevna putovanja optimalni su oni od 40 do 60 litara. Dobri ruksaci napravljeni su od poliamida ili poliestera, podesivi su u predjelu leđa i u sebi imaju dvije čelične šipke, koje mogu biti unutarnje ili vanjske. Unutarnje su šipke fleksibilnije pa ruksak bolje prianja uz leđa i ne sputava vas prilikom kretanja. Vanjske su pak znatno izdržljivije, mogu podnijeti više tereta i ruksak se lakše pakira, a zbog svoje krutosti pogodnije su za duga i ravna pješačenja.

6. Kako spakirati opremu

Ako vaše kampiranje uključuje hodanje, pravilno rasporedite težinu i nemojte pretrpati ruksak. Na dno stavite stvari koje ćete rjeđe koristiti, a prvi vrhu držite ono što ćete najčešće vaditi. Hranu pakirajte u sredinu – tamo je najsigurnija, a boce i lako lomljive stvari obložite odjećom – ona će poslužiti kao izolacija u slučaju udarca. Samu odjeću možete zarolati u malene smotuljke – tako zauzima manje mjesta i lakše se vadi.

7. Ugodno spavanje

Da bi vam spavanje u šatoru bilo ugodnije, ispod vreće podmetnite karimat ili madrac na napuhavanje (nešto skuplja ali mnogo ugodnija varijanta); oni ujedno i čuvaju vašu vreću. Jastuci na napuhavanje također su praktični i ne zauzimaju mnogo mjesta. Novije vreće za spavanje napravljene su tako da vas griju pomoću vlastite tjelesne topline, pa stoga nije uputno pri spavanju na sebi imati mnogo odjeće – tjelesna toplina neće dopirati do vreće, pa ona neće grijati kako treba.

8. Higijena

Najnužnije su potrepštine četkica i pasta za zube, sapun, (vlažni) toaletni papir, vlažne maramice, ručnik, češalj za kosu, grickalica za nokte, britvica i dezodorans. Prilikom izbora dezodoransa nastojte kupiti što neutralniji – jer jaki mirisi privlače razne kukce. Stoga sve to držite u nekom zatvorenom posebnom neseseru, odvojenom od ostatka stvari.

9. Prva pomoć

Ubodi kukaca, sunčanica ili ogrebotine neke su poteškoće s kojima na kampiranju morate računati, pa se pobrinite da imate sve što je potrebno u slučaju nužde. Aspirin, analgetici, antihistaminici, antibiotska krema, alkohol ili hidrogen, flasteri, krema protiv opekotina, sprej protiv kukaca, zavoji, sterilne gaze, sanitetska traka i priručne škarice – neka se nađu u vašoj torbici za prvu pomoć.

10. Kuhanje

Osim plinskog kuhala (s dovoljnim brojem kartuša!) ponesite lagano aluminijsko posuđe za kuhanje na vatri. Plastični pribor za jelo često se trga, pa radije odaberite metalni, koji dolazi u nekoliko veličina i pakiranja; odaberite onaj koji vam se najviše sviđa. Uz nezaobilazni otvarač za konzerve i šibice ili upaljač svakako ponesite i plastične vreće za smeće, koje po potrebi možete i prenamijeniti (npr. za spremanje mokre odjeće).

11. Hrana

Najpraktičnija hrana koju možete ponijeti na kampiranje je(st) ona konzervirana. Ljeti preko dana temperatura u šatoru može doseći i do 50 stupnjeva, pa stoga pazite na pokvarljivost vakumirane hrane – u takvim uvjetima realni rokovi trajanja često su kraći od onih naznačenih na pakiranju. Uzmite sa sobom povrće radije nego meso (lako se kvari i dugo probavlja), a kruh ponesite jedino ako znate da u blizini neće biti dućana.

12. Voda

U prirodi nijedna voda nije pitka – osim ako nije provjerena. S obzirom na to da vjerojatno nećete nositi uzorke na analizu, obavezno ponesite sredstvo za dezinfekciju i sterilizaciju vode (npr. izosan). Zdjelice korištene za hranu perite u dezinficiranoj vodi i pobrinite se da uvijek sa sobom imate dovoljno vode za piće – ljeti osoba u prosjeku treba 3-5 litara vode na dan. Sa sobom možete ponijeti i složive mjehove za vodu, zapremnine 2-20 litara.

13. Kako se prikladno odjenuti

Duga, tanka i lagana pamučna odjeća svijetlih boja štitit će vas od sunca, trave i kukaca. Izbjegavajte crnu (privlači sunce) i obavezno ponesite dovoljno rezervne odjeće. Namjeravate li planinariti, ponesite gležnjače koje dobro drže zglob, kako ga ne biste uganuli, a otvorene ali čvrste sandale bit će pogodne za šetnju po prirodi. Uz obaveznu kremu s visokim zaštitnim faktorom ponesite i pokrivalo za glavu koje će vas štititi od sunca.

14. Bliski susreti

Životinje privlači hrana, pa stoga pazite gdje ćete je držati, a smeće i ostatke od ručka sakupite i bacite na najprikladnije udaljeno mjesto. Zmije privlači mlijeko pa ga nemojte držati blizu šatora, a ako među vama ima pušača, imate sreće – jer zmije odbija upravo miris cigarete. Hodate li kroz šumu, nastojte praviti što više buke – ona će otjerati životinje. Kukce navečer privlači svjetlost, a otjerat ćete ih mirisnim štapićima ili svijećama protiv komaraca. Šatori većinom imaju i vrata s mrežicom, što također pomaže da kukci ne ulaze.

15. Sitnice koje život znače

Čekić za zabijanje klinova, fotoaparat za bilježenje lijepih trenutaka, soda bikarbona za neutraliziranje mirisa. Džepna baterija s dovoljno rezervnih uložaka, sigurnosne kopče, špaga i kvačice za sušenje rublja, pribor za šivanje, švicarski nožić, zviždaljka, elastične gumice, papir, olovka, igraće karte i križaljke – sve naoko sporedne sitnice, a mogle bi vam “spasiti život”.


Propustili ste