Zašto treba podržati Hrvatsku startup scenu

U posljednjih dan-dva zahuktala se rasprava koju je poveo stari i iskusni flejmer Oleg Maštruko iz Buga, a koja se tiče Geeks on a Plane gostovanja u Zagrebu

Prije mog komentara slobodno pročitajte Olegov i onaj Saše Cvetojevića.

I premda razumijem Olega kada piše protiv političara koji su se ukrcali na startup vlak, mislim da domaću startup scenu treba promovirati u svakoj prilici i gdje god treba. A evo i zašto – kad sam imao 18, napisao sam knjigu za klince Prvi poljubac koja govori o dječaku koji je našao curu, ali kako se nikad nije ljubio s djevojkom, ostavlja je zbog straha od tog istog, prvog poljupca. Knjigu sam odnio Veri Barić, legendarnoj urednici Znanja (odnosno njihovih biblioteka za mlade – Vjeverica i ne sjećam se kako se druga zvala) koja je moj rukopis, ispisan na pisaćem stroju, pročitala i rekla kako imam odlične dijaloge, ali kako mi fali “mesa”. I dodala da nikako ne odustanem od pisanja! Ovo posljednje za mene je bila ključna rečenica, a ovo prije toga ogroman poticaj koji je donio i golemu količinu optimizma i entuzijazma za daljnji rad!

Tada nisam razmišljao o tome da bih mogao živjeti od pisanja, odnosno da bih pisanjem mogao zarađivati. Zanimalo me samo da radim ono što volim, a Vera Barić mi je potvrdila da sam na dobrome putu. Kasnije, u Planu B, a i sada na novom planb.hr, pokušavali smo i pokušavamo dati priliku mladim ljudima koji nikad nisu pisali ili tek počinju, i to baš zbog ove priče – jer netko mladim ljudima mora dati šansu ili barem, u našem slučaju, pročitati kako pišu i educirati ih. Jedna od naših novih autorica spada u takvu kategoriju – pisala je samo za školske časopise, a sada i za planb.hr. Tako i svaki taj Tech Meetup, startup konferencija, tekst u novinama može promijeniti nečiji život – možda jedna rečenica poput ove koju je meni rekla Vera Barić, rodi uspješan startup.

Hrvatski startupi, tu ću se složiti s nekim tko je komentirao kod Olega, za sve mlade bi trebali biti pokazni primjer kako se može, te kojim putem krenuti. Umjesto starleta i sličnih celebrityja C-klase kakve viđamo po medijima, prostor treba dati osnivačima startupa kako bi ”ubili” barem dio crnih vijesti kakvima nas svakodnevno truju portali i dnevne novine (”samo što nismo propali”, ”situacija je užasna”, ”najbolje da se svi ubijemo”). Na konferenciji Geeks on a Plane, ali i na Tech Meetup zbivanjima energija je tako dobra oko cijele te priče da samo zbog toga zaslužuje proširiti se na cijelu državu. Zamislite kakav je osjećaj biti u San Franciscu i okolici, gdje je na tisuće takvih startupa i gdje svi nešto pokušavaju, smišljaju? Ili da uz Shotem, Farmeron i WhoAPI imamo još stotinu takvih uspješnih startupa? Možda to zvuči i čini se naivno, ali sigurno nije nedostižno.

I ne treba odustajati! Godine 1999. kupio sam sedam domena (700 dolara) na kojima sam napravio siteove za inozemno tržište nadajući se zaradi kao  Amazon Affiliate, 2005. napravio sam dvanula.com, ove godine Geekove iza željezne zavjese, a za sljedeću također imam ambiciozne planove. Živimo u vremenu, mislim da je to i netko na GOAP-u rekao, u kojemu svatko od nas može pokušati napraviti nešto na milijunskom tržištu. To je prvi put u povijesti da je tako lako biti dio cijele te priče! I nadohvat ruke nam je, pa ako ne pokušamo i ne motiviramo na sve moguće načine druge da pokušaju, prava je šteta.

Što se Buga tiče, kladim se da će za godinu-dvije pisati i o startup sceni – oni uvijek kasne na zabavu! 🙂


Propustili ste