Za domjenak spremni!

U prosincu se svi vole više nego inače, gradom se širi tematska glazba, mirišu slatke i slane divote koje nas uvode u blagdane koji nas očekuju krajem mjeseca, a tu je i poneki poslovni domjenak na kojemu jednostavno morate nešto prigristi. Jurica savjetuje kako izbjeći višak kilograma pred Božić i Novu godinu

Blagdani, osim duhovne, nose iznimno veliku društvenu komponentu kojoj se svatko voli prepustiti. Ovo je vrijeme koje provodimo s dragim ljudima uz mnogo smijeha i veselja, dobrog pića i još bolje hrane. S vremena na vrijeme bit ćemo pozvani i na poslovno slavlje ili decentni domjenak na kojima jednostavno ne možemo izbjeći jelo i pilo koje se možda i ne uklapa u naš svakodnevni režim prehrane. Osim plodnoga tla za učvršćivanje sadašnjih, ali i sklapanje budućih poslovnih veza, to je izvrstan način da se udebljamo poput prasadi, a da Božić ili ludo i nezaboravno novogodišnje slavlje nismo ni dočekali.

Pretpostavljam da se cca. tjedan do dva želite malo opustiti, odnosno prepustiti gastronomskoj uživanciji bez (neke veće) grižnje savjesti. Em je vani hladno pa se moramo deblje odjenuti, čime lakše prikrivamo višak, em nema ljepšeg nego biti među svojima (tko god oni bili) uz romantiku ukrasa i bora, s tanjurom finih poslastica u jednoj i finim pićem u drugoj ruci.

E sad, problem je kada se ta dva tjedna, tijekom kojih ionako možemo učiniti pristojnu štetu svome tijelu, pretvore u mjesec dana provoda, što jednostavnom matematikom stvara duplo više problema i vremena za rješavanje dobivenih kilograma i vraćanje na status quo. Sada zasigurno mislite da ću poput fanatičnog propovjednika mahati rukama govoreći kako nema spasa do velikih odricanja, no varate se. Danas ću biti blag, pun razuma i razumijevanja šireći poruku ljubavi, mira i blagostanja, što i je bit samih blagdana.

Nastojite da vam doručak i ručak budu nutritivno perfektni i prepuni vlakana, odnosno povrća, neobrađenih integralnih žitarica s optimalnom količinom bjelančevina i zdravih masnoća za vaše potrebe. Tako ćete, uz male međuobroke, daleko sitiji dočekati domjenak.

Pijte tekućinu kao da vam svaki gram sadašnje kilaže ovisi o tome. Jer… Jer i ovisi o tome. Voda će, osim izbacivanja toksina iz tijela, držati zvjersku glad za uzdama. Držite bocu vode nadomak ruke, na stolu tik do tipkovnice i pijte svakih desetak minuta po gutljaj. Nevezano za spol ili dob, tko ne popije barem litru i pol vode, p****. Eto, još i prostačim sa zvjezdicama, toliko je ovaj korak bitan.

Odjurite u biljnu ljekarnu i zamolite da vam daju ekstrakt biljke sikavice (poznata i kao gospin trn, ošebalj, magareća salata, divlja artičoka, sikalina, bijeli stričak) koja u sebi sadrži supstancu silimarin. Tijekom ovoga mjeseca sasvim sigurno ćete piti više alkohola nego inače, a silimarin fantastično i iz brojnih studija dokazano liječi, regenerira i štiti jetra od brojnih oštećenja. Biljčica sikavica izvrsna je i kod brojnih alergija, urtikarija i astme, koje bi se također za boravka u zatvorenim prostorima i zbog prejedanja mogle pojaviti. Ima je u kapsulama, sirupima, a možete je i sami napraviti kao čaj te piti dva do tri puta dnevno. Naletite li samo na njezino sjeme, niste izgubljen slučaj jer je i ono podjednako odlično za jetra – sameljite ga i umiješajte u probiotski jogurt ili mlaćenicu. Mislite da je ovo kaj got? Ta jeste li ikada vidjeli magarca s bolesnim jetrima?

Bježite dalje od svih miješanih alkoholnih, ali i bezalkoholnih pića, bilo da se radi o punču, kuhanom vinu, koktelima i slično. Osim ako znate osobu koja ih je radila i vrste (kvalitetnih) pića koja su miješana. No i tada pripazite s količinom, jer nikada ne možete biti sasvim sigurni koliko ste (i čega) zapravo popili, a k tome su to i prave kalorijske atomske bombe. Radije pijte samo vino ili pivo, odnosno čisti sok od npr. jabuke – miješanje je zlo. Za razliku od međurasnih brakova koji uvijek stvaraju prekrasne ljude nad čijom smo ljepotom zavidni.

Ako će vas doista gledati poput malog zelenog odbijete li uzeti koji zalogaj ili je vas sram otvoreno se držati svojih dijetalnih stavova, tada uzmite manji tanjur i na njega nasipajte hranu koju želite pojesti. Bilo bi super da izbjegnete jela s umacima. Pojedite taj jedan tanjur koji vam je kalorijski ionako dovoljan, a domaćinima recite da ste imali veliki ručak i da ste još siti. Ne zaboravite komplementirati ponuđenu trpezu, čak i na poslu. Nije nimalo nepristojno odbiti hranu uz lijepu ispriku, u slučaju da niste uzeli ništa ili ako ne želite repete. Ako se radi o kanapeima, pojedite najviše pet i polako uživajte u svakom zalogaju. S pomoću poslaganih čačkalica pratite koliko ste ih pojeli.

Prije odlaska na domjenak ili zabavu razmislite, odnosno prisjetite se prošlogodišnjih. Sjećate li ih se uopće? Jeste li radili klauna od sebe ili ste se ponašali primjereno tako da vas se svi rado prisjećaju? Pijte i jedite polako, nikud vam se ne žuri i pod svaku, ali svaku cijenu držite se podalje svoje uredske simpatije. Znate o čemu govorim…

Dotjerajte se kao da idete na zabavu nakon dodjele filmskih ili glazbenih nagrada, ali vezano za prošli paragraf, takvi se i vratite doma. I ne, dolazak na domjenak u odijelu ili kostimu u kojem ste bili na poslu nije pasent, za oba spola. Barem se preodjenite u uredskom toaletu i osvježite vlažnim maramicama ili nad umivaonikom.

Za kraj i prije nego što vas prepustim slavlju, smijte se sa šefom, ali nikako ne njemu!


Propustili ste