Yahoo: svijet postaje mobilan

Direktorica Yahooa Marissa Mayer obznanila je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu novi smjer tvrtke – središte interesa je na ljudima

Mobilni je svijet, kazala je Marissa Mayer, područje velikoga potencijala za Yahoo, te će tvrtka uvelike investirati upravo u ta područja koja su dosad bila zapostavljena. U jednome od prvih intervjua koje je dala otkako je na poziciji šefice posrnuloga internetskoga diva, Mayer je pohvalila svoje zaposlenike kao “najveće blago koje kompanija ima”. Mobilni internet Marissa naziva “sljedećem preprekom” za online tvrtke. On je, drži direktorica, “nevjerojatno važan”, ali treba ispuniti očekivanja korisnika i učiniti ga profitabilnim.

No mjesta za skepsu nema – cijeli mobilni sektor bit će vrlo isplativ svim igračima na tržištu, a mobilni korisnici traže upravo one servise, usluge i sadržaje koje Yahoo već nudi. Marissine riječi izazvale su veliku pozornost pa je live stream njezina govora srušen zbog navale korisnika.

Kao trend sutrašnjice Mayer predviđa mnogo detaljniju personalizaciju svakog korisnika, temeljenu na njegovim društvenim profilima i interesima. Mobilni internet, smatra ona, pomagat će im u dnevnim rutinama, ovisno o onome što ih zanima: sport, financije, zabava ili elektronička komunikacija. Internet je toliko narastao da je krcat sadržajem i društvenim zbivanjima, a procvat mobilne tehnologije proširio je ta zbivanja na konkretne lokacije. Yahoo mora ponuditi “ukupnu, organiziranu informaciju, dostupnu na mobilnome telefonu”. Već se radi na novim proizvodima, no Mayer nije htjela konkretno reći kojima.

Obnovit će se i neke stare stvari, čemu će se posebno radovati veterani interneta. Naime, Yahoo Groups, nekada živo mjesto bezbrojnih rasprava, nakon punih 11 godina doživjet će redizajn. Nadalje, budući da Yahoo nije hardverska tvrtka, može ući u partnerski odnos s bilo kojim velikim igračem, poput Applea, Googlea ili Facebooka. Eric Schmidt već je govorio o toj mogućnosti, s time da je sada Yahoo u prednosti: ni Facebook ni Google ne žele da im onaj drugi otme ”tonu” potencijalnih korisnika Yahooa.

Događaj će biti zapamćen i po “bombi” koju je Marisa izvalila offline: okupljenima je filozofski izjavila kako mora odlučiti što je “ontologija entiteta”. Nije objašnjeno što zapravo pod tim podrazumijeva.


Propustili ste