Top 6 internetskih stranica o reklamama i marketingu

Smatrate da su reklame nešto mnogo više od pukog prekida programa? Zanimaju vas novi trendovi u marketingu i oglašivačkoj industriji, a možda i sami radite u tom sektoru? Želite otkriti zašto je neki reklamni spot postao viralni hit? Ili možda želite doznati više o trendovima u oglašavanju? Vašoj potrazi došao je kraj! Donosimo vam izbor portala i blogova na kojima možete doznati sve vijesti i informacije iz svijeta reklama, oglašavanja i marketinga općenito, ali i pronaći sadržaj koji će vas zasigurno zabaviti!

6. Brand Republic

Brand Republic ugledni je britanski portal namijenjen profesionalcima koji rade u marketinškoj, medijskoj i PR industriji. Postoji još od 2001. godine, a pokrenut je u sklopu medijske grupacije Haymarket Media Group, koja je izdavač tematski srodnih magazina i portala kao što su Campaign, Marketing i PRWeek. Brand Republic donosi stručne analize, vijesti, komentare, oglase za radna mjesta u marketinškom sektoru, ali i preglede najnovijih reklama te viralnih videa.

5. Adverblog

Adverblog je pokrenut 2003. godine, a vodi ga dvoje stručnjaka za digitalni marketing, Talijanka Martina Zavagno i Australac Mark Ashley-Wilson, uz pomoć nekoliko suradnika iz raznih krajeva svijeta. Na šarenoj i sadržajno raznolikoj stranici pronaći ćete najnovije aktualnosti i zanimljivosti iz svijeta digitalnog oglašavanja i marketinga, uglavnom u obliku kratkih i jasnih blogerskih objava.

4. Ads of the World

Ads of the World već pripada onoj kategoriji stranica koje pregledavamo kada želimo potrošiti malo slobodnog vremena i na kojima se na kraju zadržimo duže nego što smo planirali. Stranica sadrži veliku arhivu reklama iz cijeloga svijeta, a osim spotova ovdje se mogu pronaći i mnogi primjeri kreativnih novinskih oglasa, reklamnih plakata i drugih oblika oglašavanja. Korisnici mogu komentirati i ocjenjivati reklame, a za veće diskusije na raspolaganju im je i zaseban forum. Ads of the World dio je medijske mreže Mediabistro.

3. Adland

Adland je vjerojatno najstariji blog posvećen reklamama s obzirom na to da korijene vuče još iz sredine devedesetih, kada ga je pokrenula ”kreativka” iz Švedske Åsk Wäppling. Blog je prepun videoklipova i multimedijalnog sadržaja, a poseban je po tome što na jednome mjestu donosi iscrpnu arhivu televizijskih reklama sa Super Bowla, koja seže čak do 1969. godine. Sati dobre zabave su vam zajamčeni.

2. Adweek

Adweek je američki tjednik posvećen marketingu i srodnim djelatnostima koji je počeo izlaziti još krajem sedamdesetih, a njegova službena internetska stranica bogat je izvor tekstova o oglašivačkim trendovima, marketinškoj industriji i digitalnim medijima. Posebno zanimljiva rubrika je Adfreak koja promatra reklamne trendove kroz prizmu popularne kulture, a tu ćete pronaći i niz duhovitih top-ljestvica koje će vam otkriti npr. koje su najjezivije reklame godine ili najčudnija imena marketinških agencija. Adweek bez sumnje mnogi posjećuju i kako bi vidjeli izbor ”reklame dana” ili tjednu top-ljestvicu reklama.

1. Advertising Age

Iza moćnoga imena krije se službeni portal magazina vrlo duge tradicije. Advertising Age počeo je izlaziti u Chicagu davne 1930. godine, a danas nosi status vodećeg globalnog izvora vijesti i analiza iz svijeta marketinga i medija. AdAge također je poznat po svojim velikim godišnjim top-ljestvicama, koje donose poredak npr. najvećih oglašivača ili vodećih medijskih kompanija, a redovito provodi i iscrpne analize i istraživanja vezana za cijelu industriju. Advertising Age ima i nekoliko ”sestrinskih” portala, kao što je primjerice Creativity Online koji donosi urednički izbor najzanimljivijih i najkreativnijih televizijskih reklama, novinskih oglasa i interaktivnih kampanja.

cta-planb-3


Propustili ste