Top 5 internetskih mitova i legendi

Urbane legende i bizarne priče nekad su se širile usmenom predajom, a u današnje je vrijeme njihov glavni izvor – internet.

Urbane legende i bizarne priče nekad su se širile usmenom predajom, a u današnje je vrijeme njihov glavni izvor – internet. Posljednjih godina na ”mreži svih mreža” pojavilo se mnoštvo neobičnih i zastrašujućih glasina, mitova i legendi, a u nastavku izdvajamo pet poznatijih primjera. Upozorenje: većinu priča koje slijede možda je bolje ne čitati prije spavanja!

John Titor

Jedna od najpoznatijih modernih urbanih legendi svakako je ona o Johnu Titoru, samoprozvanom putniku kroz vrijeme koji se krajem 2000. godine pojavio na internetskim forumima tvrdeći kako dolazi iz 2036. godine. Titor, odnosno osoba koja se tako predstavljala, vodio je brojne diskusije s internetskim korisnicima, koje je zanimalo kako izgleda svijet budućnosti, a on im je među ostalim kazao kako će 2004. godine Ameriku pogoditi građanski rat te da će iste godine biti održane posljednje Olimpijske igre. Naravno, predviđanja se nisu ostvarila, premda je Titor tvrdio i kako postoji više budućnosti, odnosno alternativnih svjetova u kojima se odvija svaki mogući ishod.

John Titor također je tvrdio da je najprije otputovao u 1975. godinu kako bi pronašao staro IBM-ovo računalo koje je bitno njegovim ljudima u budućnosti te se zatim našao u 2000. godini jer se u svoje vrijeme ne može vratiti odjednom, nego uz ”međuskokove” kroz pojedina razdoblja. Kako bi sve bilo ”vjerodostojno”, na forumima je objavljivao nacrte i fotografije vremenskog stroja, koji je bio ugrađen u – automobil. Posljednju poruku objavio je krajem ožujka 2001. godine i nakon toga je nestao, odnosno, prema vlastitim riječima, vratio se u budućnost.

Titor je sasvim očekivano postao ogromna senzacija na internetu, a i mnogi su, barem se tako čini, uistinu povjerovali u njegovu priču premda je u mnogo navrata bila kontradiktorna i podsjećala na tipične zaplete iz poznatih SF filmova i romana. Međutim, ostaje činjenica da se neka osoba (ili više njih) uistinu mjesecima predstavljala kao John Titor, a do danas nitko s potpunom sigurnošću nije utvrdio njegov pravi identitet premda je bilo mnogo teorija i navodnih poveznica s određenim pojedincima.

Pali anđeo iz Katalonije

U ljeto 2006. godine na YouTubeu je osvanula snimka pod nazivom Possible fallen angel in Catalonia koja je vjerojatno mnogima stvorila noćne more, a neke sasvim sigurno na duže vrijeme odvratila od bilo kakvog posjeta šumskim predjelima. Ukratko, kratki amaterski video sastoji se uglavnom od nemirnih kadrova mračne šume, a završava prizorom jezivog humanoidnog stvorenja koje čuči u grmlju, a koje svojom fizionomijom poprilično podsjeća na Golluma iz Gospodara prstenova.

Jednominutni video navodno je snimljen u šumama Katalonije, a stvor bi trebao biti anđeo (premda ne izgleda nimalo anđeoski) koji je ostao bez krila. Snimka je, sasvim očekivano, odmah postala senzacija na forumima i portalima, pogotovo zato što je djelovala vrlo autentično i realistično, premda nas je već godinama ranije Vještica iz Blaira naučila da ne treba vjerovati svemu što izgleda ”dokumentaristički”.

O čemu je zapravo bila riječ? Prema tvrdnjama pojedinih forumaša, ”pali anđeo” bio je dio viralne kampanje modnoga brenda Diesel, no danas je na internetu poprilično teško pronaći informacije o njoj. Doduše, na YouTubeu postoje viralni filmovi iz Dieselove kampanje, ali premda slijede sličnu dokumentarističku estetiku, u njima nema jezivih stvorenja i ”anđeli” su očito ženski modeli s umjetnim krilima.

Originalna snimka je pak u svakom slučaju lažna i izrežirana s obzirom na to da postoje stranica i video koji otkrivaju glumca koji je uskočio u kožu ”palog anđela”. Međutim, već se bezbroj puta pokazalo kako internetski mitovi ne nestaju tako lako, čak i kada se otkrije njihova prava pozadina, pa se Pali anđeo i danas povremeno nađe na raznim top-ljestvicama neobjašnjivih videa.

Djeca s crnim očima

Među jezivijim urbanim legendama koje su se proširile internetom je i ona o djeci s potpuno crnim očima. Ako ikada naletite na njih, imajte jednu stvar na umu: ne puštajte ih u kuću, koliko god vas to tražili! Korijeni cijele priče sežu još u 1998. godinu kada je novinar Brian Bethel na online forumu opisao svoj susret s dvojicom neobičnih dječaka dok je jedne ljetne večeri sjedio u automobilu na parkiralištu kina i ispisivao čekove. U jednom trenutku ispred automobilskog prozora pojavili su se dječaci, stari otprilike između 9 i 12 godina, od kojih je jedan samo šutio, a drugi molio Briana da ih pusti u vozilo i poveze kući, jer su navodno zaboravili novac za kino.

Novinar je u svom postu opisao kako je dječakov ton bio zapovjedan i vrlo neobičan za nekoga njegovih godina. Tijekom razgovora Bethela je prožeo osjećaj iznimne neugode i straha, a kada je malo bolje pogledao dječake, ostao je užasnut kada je shvatio da su im oči potpuno crne – bez zjenica i bjeloočnica! Brbljaviji dječak u tom je trenu postao još uporniji u svojim zahtjevima, gotovo panično tražeći užasnutog novinara da im dozvoli ulazak u automobil jer ne mogu ući bez njegova izričitog dopuštenja. Prestrašeni Brian tada je upalio vozilo i pobjegao s parkirališta, a kada je na brzinu pogledao iza sebe, vidio je da su dječaci netragom nestali.

Nakon što je cijeli događaj podijelio s internetskom zajednicom, ubrzo su i drugi ljudi počeli tvrditi kako su imali bliske susrete s crnookom djecom, a velik broj svjedočanstava može se pronaći na popularnom Redditu. Mnogi su opisivali kako su im se djeca pojavljivala na trijemovima kuća, ispod prozora ili čak ispred hotelskih soba, također moleći dopuštenje za ulazak, jer bez dozvole očito ne mogu ući u nečije prostorije. Naravno, pojavila su se i ”izvješća” o pojedincima koji su ih pustili u svoj dom, iz kojih proizlazi kako je misija zastrašujuće djece da ”sakupljaju” ljude (!?).

Tko su zapravo jezivi klinci? Izvanzemaljci, vampiri, duhovi… ili možda obična derišta koja su se dokopala crnih leća? Ili su možda sva svjedočanstva jednostavno – izmišljena? U svakom slučaju, internet već godinama bruji o jezivom fenomenu i izgleda da će to potrajati.

Prokletstvo ”crvene sobe”

Svako tko redovito koristi internet bezbroj je puta naletio na dosadne pop-up prozore i reklame, koje uglavnom zatvaramo bez razmišljanja. No iz neobičnog Japana stiže urbana legenda pod nazivom ”Crvena soba” zbog koje ćete na njih možda gledati malo drukčije.

Prema priči, dok surfate internetom, može vam se prikazati crveni pop-up prozor s tekstom: ”Sviđa li ti se ________?”, ispisan na japanskom jeziku. Kada ga pokušate zatvoriti, pojavit će se još jedan, pa još jedan i tako redom, a sa svakim novim nadopunjavat će se tekst na crti. Posljednji pop-up prozor razotkrit će cijelo pitanje koje glasi: ”Sviđa li ti se crvena soba?”

Kako kazuje predaja, u tom trenu vaša sudbina je zapečaćena – cijeli zaslon računala će se zacrveniti i pojavit će se popis imena na kojemu će na posljednjem mjestu biti i vaše. Popis zapravo navodi prijašnje žrtve kletve, što znači da ste vi najnovija. Prema legendi, svatko kome se to dogodilo sljedećeg je dana pronađen mrtav, uz zidove natopljene krvlju.

Inspiriran cijelom legendom, netko je prije desetak godina kreirao i interaktivnu Flash animaciju koja je osmišljena da dobro prodrma one slabijih živaca, jer se u sklopu nje također pojavljuju zloglasni pop-upovi. Vjerojatno vas je sve to samo nasmijalo, a neki od vas su sigurno odmah krenuli u potragu za videom.

Nažalost, cijela priča postala je dio tragedije koja se 2004. godine dogodila u Japanu. Naime, zemlju je tada potresla vijest o krvoproliću u gradu Sasebu, kada je 11-godišnja učenica hladnokrvno ubila svoju kolegicu iz školskih klupa zbog obične svađe oko poruka na internetu. Kada je policija pretražila ubojičino računalo, u bookmarksima je pronašla poveznicu na animaciju o ”crvenoj sobi”. Sve je vjerojatno obična slučajnost, jer je video bio svojedobno popularan među Japancima, ali cijela urbana legenda time je dobila jednu sasvim novu razinu jezivosti.

Slenderman

Slenderman je možda zastrašujući stvor, ali za njega se sa sigurnošću zna da je produkt mašte. Nastao je sredinom 2009. godine na forumu Something Awful, u sklopu online natječaja u kojemu su korisnici dobili zadatak da obične fotografije s pomoću Photoshopa obogate jezivim detaljima i nadnaravnim motivima.

Korisnik foruma Victor Surge, pravim imenom Eric Knudsen, iskoristio je pritom dvije crno-bijele fotografije koje prikazuju skupinu djece te u njih ukomponirao tajanstvenu visoku figuru bez lica i s neprirodno dugim udovima. Bio je to početak Slendermana, jezivog mršavog bića u odijelu koje uhodi i otima ljude, pogotovo djecu. Internet je uskoro bio preplavljen brojnim pričama, fotografijama, kratkim filmovima i ilustracijama na temu Slendermana, a na kraju su se čak pojavile aplikacije i videoigre.

Međutim, Slenderman je nedavno postao i dio stvarnosti na najgori mogući način. Američku je javnost prije mjesec dana užasnuo zločin dviju 12-godišnjakinja iz Wisconsina, koje su pokušale ubiti svoju prijateljicu zadavši joj 19 ubodnih rana nožem. Prema medijskim izvješćima, djevojčice su tvrdile kako ih je za taj čin nadahnuo upravo Slenderman te su očekivale da će im se on ukazati počine li ubojstvo u njegovo ime. Fiktivni lik tako je preko noći postao glavna tema mainstream-medija, a jedan viralni fenomen odjednom je dobio neke sasvim druge, neželjene konotacije.


Propustili ste