Top 5 humorističnih stripovskih junaka

Donosimo izbor nekoliko humorističnih stripovskih junaka koji su postali neizostavan dio moderne kulture, a neki od njih uspješno su se proširili i na druge medije

Stripovskih junaka ima raznih – od superjunaka nezamislivih moći pa sve do običnih ljudi koji žive život sličan našima. Međutim, posebno mjesto zauzimaju geg-stripovi s duhovitim likovima kojima je dovoljno nekoliko sličica da nas dobro nasmiju! Izdvajamo pet duhovitih likova iz stripa s kojima ste se sigurno često susretali i kojima se uvijek vrijedi vraćati.

Garfield

Najpoznatiji mačak na svijetu nastao je 1978. godine, a njegov autor Jim Davis već je na samom početku želio stvoriti junaka koji će imati velik komercijalni potencijal. To mu je u svakom slučaju uspjelo jer je Garfield na kraju ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najsindiciraniji strip na svijetu s pojavljivanjem u oko 2600 novinskih izdanja i publikacija. Narančasti mačak koji voli lazanje i mrzi ponedjeljke dobio je i nekoliko televizijskih animiranih izdanja, ali i dva dugometražna filma, koja su bila poprilično uspješna u kinima premda kritičari nisu bili oduševljeni.

Hogar Strašni

Hogara Strašnog osmislio je američki karikaturist Dik Browne 1973. godine, a krajem osamdesetih prešao je u ruke njegova sina Chrisa. Radnja stripa odvija se u srednjovjekovnoj Skandinaviji, odnosno u njezinoj parodijskoj verziji, a Hogar je naizgled tipičan bradati Viking koji sije strah u osvajačkim pohodima. Međutim, Hogar je prije svega obiteljski čovjek koji ima ženu Helgu i dvoje djece, Hamleta i Honi, te kućne ljubimce psa i patku, a ne treba zaboraviti ni njegova vjernog prijatelja Luckyja Eddieja. Strip na duhovit način prikazuje svakodnevne situacije i međuljudske odnose u kojima se gotovo svatko može pronaći, i u tome zasigurno leži najveća tajna Hogarova svjetskog uspjeha. Popularni Viking zaživio je i u obliku animirane televizijske serije, a svojevremeno se pričalo i o dugometražnom filmu, ali projekt na kraju nije realiziran.

Dilbert

Svatko tko ima iskustvo rada u uredu bez sumnje se mnogo puta našao u nekoj od apsurdnih situacija kakve redovito pronalazimo u humorističnom stripu Dilbert. Junak Scotta Adamsa već više od dva desetljeća nudi urnebesan pogled na uredski život, međuljudske odnose na poslu i modernu korporativnu kulturu, a objavljen je na više od 20 jezika u šezdesetak zemalja diljem svijeta. Zbog svoje popularnosti Dilbert je čak završio na naslovnici uglednog poslovnog magazina Fortune, a krajem devedesetih dobio je i animiranu seriju, koja je doduše uspjela opstati tek dvije sezone. Dilbert je među ostalim zaživio i u videograma, dok je Scott Adams, inspiriran svojim junakom, objavio i nekoliko satiričnih “poslovnih” knjiga koje su se, sasvim očekivano, pretvorile u bestselere. Zanimljivo, strip je u svojim počecima pratio doživljaje Dilberta i psa Dogberta u njihovu domu, a tek poslije radnja se preselila u uredsko okruženje.

Calvin & Hobbes

Calvin je maštoviti šestogodišnji dječak, Hobbes je živi plišani tigar i njegov najbolji prijatelj, a zajedno čine jedan od najpoznatijih i najsimpatičnijih stripovskih parova u povijesti devete umjetnosti. Strip Calvin & Hobbes izlazio je u razdoblju od 1985. do 1995. godine, pojavivši se u više od 2000 novinskih izdanja diljem svijeta, a dogodovštine duhovitog dvojca sakupljene su u nekoliko knjiga koje su se prodale u desecima milijuna primjeraka. Unatoč velikom uspjehu, tvorac stripa Bill Watterson odlučio je prekinuti serijal na vrhuncu popularnosti jer su mu dojadila ograničenja i kompromisi koje nameće industrija novinskog stripa. Gašenje stripa nemalo je iznenadilo fanove, ali u konačnici je samo učvrstilo njegov kultni status.

Peanuts

Tko ne zna za Charlieja Browna, Snoopyja, Lucy, Linusa i ekipu? Legendarni strip Peanuts autora Charlesa M. Shulza najstariji je u našem izboru, a pojavio se davne 1950. godine i nastavio izlaziti sljedećih pola stoljeća, oduševljavajući publiku duhovitim i ciničnim pogledom na svijet iz dječje perspektive. Kao i svaki uspješan strip, Peanuts se na kraju također pretvorio u uspješnu franšizu koja uključuje televizijske inačice, dugometražne filmove, pa čak i kazališne mjuzikle. Krajem ove godine u kinima nas očekuje i novi film – The Peanuts Movie, prvi u kojemu će slavni junaci zaživjeti uz pomoć računalne animacije.


Propustili ste