Top 5 fan filmova na internetu

Od Batmana do Power Rangersa – izdvajamo nekoliko neslužbenih kratkih filmova koji poznate junake predstavljaju u nešto drukčijem izdanju od holivudskih produkcija.

Koliko puta ste na velikom platnu gledali ekranizaciju omiljenog stripa, videoigre ili knjige i ostali nezadovoljni viđenim? Ili ste jednostavno nezadovoljni činjenicom što neke priče nikako da zažive u filmskom obliku? Utjeha može doći u obliku neslužbenih fan filmova koji su posljednjih godina preplavili internet, a iza kojih u pravilu stoje amaterski redatelji i kreativci, premda nije rijetkost ni da se njihova snimanja prihvate profesionalni filmaši. Donosimo izbor pet kratkih fan filmova koji dobro poznate junake prikazuju na malo drukčiji (a možda i bolji) način nego holivudske produkcije.

Batman: Dead End
Batman: Dead End kratkometražni je uradak redatelja i dizajnera Sandyja Collore koji je snimljen još daleke 2003. godine, prije pojave YouTubea i poplave videosadržaja na internetu. Budžet 8-minutnog filma iznosio je 30 tisuća dolara, a premijerno je prikazan na konvenciji Comic-Con u San Diegu, nakon čega su uslijedile brojne pozitivne reakcije obožavatelja Batmana. Hvalila su ga i poznata imena, poput redatelja Kevina Smitha ili strip-crtača Alexa Rossa, a posebno je zanimljivo da ćete uz Batmana u filmu vidjeti i dva lika iz jednog sasvim drugog “svemira” – Aliena i Predatora!

Pac-Man: The Movie
Mislite da legendarna videoigra Pac-Man nije dovoljno filmična? Nakon što pogledate fan film o poznatom žutom proždrljivcu, možda promijenite mišljenje. Kratki uradak osvanuo je na internetu 2012. godine, a iza njega stoji animator James Farr i studio za specijalne efekte Steelehouse Digital. Pac-Man je zamišljen kao tajni vladin projekt, a vizualno sve pomalo podsjeća na kultni Disneyev film Tron s početka osamdesetih.

The Punisher: Dirty Laundry
Punisher je poznati lik osvetnika iz Marvelovih stripova, a nekoliko puta je zaživio i na velikom platnu. Najuspjelijom ekranizacijom smatra se ona iz 2004. godine s Thomasom Janeom u naslovnoj ulozi, a osam godina poslije pojavio se i desetominutni fan film u kojemu je Jane reprizirao ulogu. Njemu se pridružio i kultni glumac Ron Perlman, dok se režije prihvatio profesionalni filmaš Phil Joanou (U posljednoj fazi, Banda s terena).

Hunt for Gollum
Dobro došli još jednom u Međuzemlje, ali ovoga puta ne uz pomoć Petera Jacksona. Hunt for Gollum neprofitni je film iz 2009. koji je snimila grupa entuzijasta iz Velike Britanije kako bi predstavili svoju viziju Tolkienova svijeta. Nakon što je objavljen na internetu, film je u kratkom vremenu prikupio nekoliko milijuna pregleda te se smatra jednim od najboljih uradaka svoje vrste. Autori su poslije objavili i Redux inačicu s poboljšanim zvučnim zapisom.

Power/Rangers
Power/Rangers, najsvježiji film u našem izboru, pojavio se na internetu početkom ove godine i odmah podignuo veliku buru. Power Rangersi su, kao što svi znamo, dječja franšiza, ali kontroverzna verzija koju je snimio redatelj Joseph Kahn zasigurno nije namijenjena djeci. Kahnov uradak prikazuje Power Rangerse u mračnom i nasilnom izdanju, a u njemu glume poznata lica James Van Der Beek (Dawson’s Creek) i Katee Sackhoff (Battlestar Galactica). Projekt je imao i problema zbog autorskih prava pa je privremeno bio povučen s YouTubea i Vimea, no na kraju je ipak dobio zeleno svjetlo za povratak na videoservise, na radost mnogih koje je oduševila revizionistička vizija popularnih dječjih junaka. (Upozorenje: video nosi oznaku NSFW).


Propustili ste