Top 10: Majstori kratke priče

Ove je velikane teško poredati u top 10 listu stoga su svi na broju jedan.

Jorge Luis Borges
Borgesove su priče pune simbola, beskraja, sanjivihpredjela i fantastike; nezaobilazne su zbirke Izmišljaji, Aleph i Opća povijest gadosti.

Ray Bradbury
The Illustrated Man nenadmašna je zbirka SF priča koje istražuju ljudsku prirodu.

Raymond Carver
Nazivali su ga američkim Čehovom, a imao je i presudni utjecaj na suvremenu hrvatsku književnost; odabrane priče u zbirci Odakle zovem dobra su polazišna točka za Carverov opus.

Julio Cortázar
Beskompromisne i snažne priče koje nemaju obzira prema čitatelju; nedavno je kod nas objavljena zbirka Progonitelj i druge priče s 15 ponajboljih Cortázarovih kratkih proza.

Anton Čehov
Nazivaju ga ocem moderne kratke priče, ostavio je neizbrisiv trag na cjelokupnoj svjetskoj književnosti; koje se god njegove knjige latili, nećete pogriješiti.

F. Scott Fitzgerald
kod nas prevedena zbirka Priče iz doba Jazza sadrži i proslavljenu Neobičnu priču o Benjaminu Buttonu, a vrlo je zabavna i pomalo autobiografska zbirka The Pat Hobby Stories.

Darko Macan
U dvije (ili tri, kako se uzme) autorske zbirke priča: Teksas Kid(i još neka moja braća) te 42 / Pročitaj i daj dalje, sakupljen je najbolji hrvatski SF – kratko i jasno.

Thomas Mann
Napisao je velik broj pripovijedaka i pokazao se majstorom; kod nas ćete naći brojne njegove knjige.

Gabriel García Márquez
Prepoznatljiv márquezovski stil funkcionira i u kratkoj formi, unatočljubavi autora prema dugim rečenicama; Dvanaest hodočasnika su obavezna lektira.

Saki
Apsolutni kralj satire u kratkoj formi; kod nas su prevedene samo Zvijeri i superzvijeri, ali čega god se dograbite, nećete pogriješiti.


Propustili ste