Videospotovi koji su sve promijenili

Spotovi koji su napravili tektonske pomake u glazbenoj industriji i ostavili neizbrisiv trag u povijesti popularne kulture.

Ima li netko tko ne voli gledati glazbene spotove? Većina nas voli vidjeti dobar videospot za dobru pjesmu, premda ih danas češće gledamo na YouTubeu nego na MTV-ju (koji je posljednjih godina gotovo izgubio epitet ”glazbene televizije”). Spotovi su već više od tri desetljeća uobičajen način promoviranja glazbenih izvođača i sasvim sigurno predstavljaju jednu vrstu umjetničke forme.

Neki od njih napravili su pak tektonske pomake u glazbenoj industriji i ostavili neizbrisiv trag u povijesti popularne kulture. Slijedi nekoliko takvih uradaka nakon kojih ništa više nije bilo isto…

Queen – Bohemian Rhapsody (1975.)

Video za klasik Queena snimljen je u samo nekoliko sati pod redateljskom palicom Brucea Gowersa, a premijeru je imao u kultnoj BBC-jevoj emisiji Top of the Pops. Promotivni video za Bohemian Rhapsody iz današnje perspektive izgleda produkcijski jednostavno, ali riječ je o jednom od prvih pravih spotova, nakon kojega je sve više izvođača počelo koristiti taj oblik promocije. Televizijske kuće također su objeručke prihvatile novi trend, jer im je bilo lakše pustiti spot nego organizirati živu svirku pred kamerama.

The Buggles – Video Killed The Radio Star (1979.)

”Proročanski” videouradak  pravu je popularnost doživio dvije godine nakon nastanka, kada je ušao u povijest kao prvi videospot emitiran na MTV-ju. Za režiju je zaslužan Australac Russell Mulcahy, koji se poslije proslavio filmom Gorštak (Highlander).

Michael Jackson – Thriller (1983.)

Nakon premijere Thrillera videospotovi su se konačno počeli tretirati kao umjetnost. Često proglašavan kao najutjecajniji spot svih vremena, Thriller u svojih gotovo 14 minuta trajanja dokazuje koliko efektivna može biti kombinacija filmske estetike i dobre glazbe. Redateljski dio posla vrhunski je odradio John Landis, poznat po kultnim filmovima kao što su Američki vukodlak u Londonu i Braća Blues.

Peter Gabriel – Sledgehammer (1986.)

Sledgehammer je svojedobno privukao ogromnu pozornost zahvaljujući inovativnom i poprilično psihodeličnom korištenju stop-motion animacije. Spot je režirao Stephen R. Johnson, koji je u svojoj karijeri surađivao i s Talking Headsima te Dire Straitsima, a za stop-motion prizore zaslužni su poznati britanski studio Aardman (sjećate li se Wallacea i Gromita?) i u svijetu animacije vrlo utjecajna braća Quay. Sledgehammer je pobrao pregršt nagrada, a ujedno riječ je o spotu kojega je MTV dosad najviše puta vrtio u svom programu.

George Michael – Freedom (1990.)

Kako napraviti vrhunski spot? Recept je jednostavan: angažirati Davida Finchera, koji je tada bio ”vruće” ime u industriji, te glavne uloge dodijeliti slavnim supermodelima. Rezultat je vizualno savršen spot koji je najavio devedesete kao desetljeće stila i ”coola”. Ako ste kojim slučajem zaboravili koje se manekenke pojavljuju u kultnom spotu, mi smo tu da vas podsjetimo: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford, Christy Turlington i Tatjana Patitz.

Madonna – Vogue (1990.)

Iste godine kada je režirao Freedom, David Fincher prihvatio se i spota za Madonnin Vogue, napravivši još jedno vizualno remek-djelo. Ultrastilizirani, crno-bijeli Vogue pun je referenci na glamur zlatnoga doba Hollywooda i glumačke dive tog vremena, a ističe se i pomno osmišljenom koreografijom, koja je kasnije često imitirana i citirana. Kako u slučaju Madonne ništa ne prolazi bez kontroverzija, popriličnu famu podigli su kadrovi u kojima se kraljici popa kroz čipkastu bluzu naziru bradavice. MTV je iz spota htio izbaciti sporne dijelove, ali Madonna se uspjela izboriti za ”final cut”, još jednom pokazavši srednji prst dežurnim dušobrižnicima.

Beastie Boys – Sabotage (1994.)

Slavni video u režiji Spikea Jonzea parodira motive iz kriminalističkih serija sedamdesetih, a zahvaljujući svom duhovitom, postmodernističkom pristupu danas se smatra jednim od najboljih spotova svih vremena. Zanimljivo, na dodjeli MTV-jevih nagrada za najbolje videospotove izgubio je u svim kategorijama za koje je bio nominiran, odnosno ”pokosili” su ga Aerosmithov Cryin’ i R.E.M.-ov Losing my Religion.

Nine Inch Nails – Closer (1994.)

Dok gledate ovaj video, svakako pripazite tko vam stoji iz leđa, jer uistinu nije za svačiji ukus. Hrabar uradak u režiji Marka Romaneka bizaran je mješanac erotskih simbola, blasfemičnih prizora i steampunk-estetike, a na televiziji se, naravno, prikazivala njegova cenzurirana verzija. Gledano pak s produkcijske i stilske strane, riječ je o spotu koji se može mjeriti s bilo čime danas snimljenim.

Radiohead – Street Spirit (Fade Out) (1996.)

Stilizirani slow motion efekti slični onima iz Radioheadova spota danas nisu ništa novo, ali u vrijeme kada se pojavio Street Spirit djelovali su kao artistički eksperiment. Crno-bijeli videospot u režiji Jonathana Glazera pravi je primjer kako se s pomoću inovativnih tehnika može stvoriti opipljiva, gotovo poetska atmosfera, a članovi benda očito su bili zadovoljni konačnim rezultatom jer su poslije istoga redatelja angažirali za spot Karma Police.

Aphex Twin – Come to Daddy (1997.)

Radikalni i vrlo morbidni videospot skrenuo je veliku pozornost na svoga redatelja Chrisa Cunninghama, koji je praktički preko noći postao zvijezda dobivši angažmane na spotovima Madonne (Frozen), Bjork (All is Full of Love) i Portisheada (Only You). Ugledni glazbeni portal Pitchfork uvrstio je Come to Daddy na prvo mjesto ljestvice najboljih videospotova u devedesetima.

OK Go – Here It Goes Again (2006.)

Jednostavna ideja, složena izvedba i pravi viralni hit. Here It Goes Again u režiji Trish Sie prikazuje članove benda kako rade poprilično kompliciranu koreografiju na spravama za vježbanje, i to sve u jednome kadru! Here It Goes Again bio je jedan od prvih spotova koji je postao popularan zahvaljujući YouTubeu, najavivši viralne trendove kojima danas svakodnevno svjedočimo. Inače, video je uspio iz 17. pokušaja!

Lady Gaga – Bad Romance (2009.)

Bez obzira na to volite li Lady Gagu ili ne, jedno joj morate priznati – stvarno ima odlične spotove. Gaga je zapravo ponovno učinila videospotove zanimljivima u vrijeme kada ih je većina postala čisti ”štanceraj” i kada se mislilo da je na tom području već sve rečeno i viđeno. Bad Romance privukao je pozornost bogatom produkcijom, uvrnutom koreografijom, maštovitim kostimima i općenito bizarnim vizualnim detaljima, te se može mjeriti s nekim od najboljih uradaka koji su se snimali u devedesetima, kada su videospotovi bili na kreativnom vrhuncu. Redateljski posao odradio je Francis Lawrence, poznat po filmovima Constantine i Ja sam legenda.


Tomislav voli filmove, knjige i pop-kulturu. Latentni skriboman.

Propustili ste