Slavni dolaze u vaš dom: Realno iskustvo holografske televizije 

Saznajte što nam sve donosi holografska televizija i kada je možemo očekivati. 

Već neko vrijeme priča se o revolucionarnoj mogućnosti holografskih prikaza koja je svoj proboj na tržište doživjela putem naočala za prikazivanje 3D sadržaja. O holografskoj televiziji većinom se raspravlja na razini 2D zaslona koji stvaraju privid trodimenzionalnoga prikaza sadržaja pa tradicionalna holografska slika zapravo nema veze sa znanstvenom fantastikom, no predviđanja govore kako u budućnosti možemo biti svjedocima i holografske projekcije Star Wars tipa.

Zamislite samo da se vaš omiljeni glumac/glumica pojavi u vašoj dnevnoj sobi? A kako li tek zvuči mogućnost da i sami postanete likovi u omiljenim serijama ili filmovima? Već početkom prošle godine Samsung je znatno investirao u razvoj i unaprjeđenje te vrste tehnologije. Inovativnim korištenjem holografske tehnologije korisnicima se proširuje stvarnost. Ukratko, holografsku televiziju može se opisati kao fuziju realnoga života i televizijskog programa.

Prema predviđanjima entuzijasta, već u 2025. godini (a sudeći prema trenutačnom razvoju tehnologije, možda čak i prije) moći ćemo gledati trodimenzionalne zabavne, informativne, obrazovne, sportske i ostale programe koji isporučuju novo iskustvo (ili, bolje rečeno, novu dimenziju) gledanja televizije. Sportski događaji odvijat će se u vašemu dnevnom boravku, a vaši omiljeni glumci stajat će tamo i pružiti vam dojam kao da je riječ o stvarnome životu. No, još zanimljivija i privlačnija predviđanja su da ćemo i sami moći postati likovi u omiljenim serijama, filmovima, sportskim događanjima ili igricama. Mogućnost da svojim holografskim fotografijama korisnici kreiraju sebe kao avatara u igricama, serijama ili filmovima zvuči itekako primamljivo. Obećavajuća su predviđanja stručnjaka s MIT-a koji su već 2013. godine predvidjeli kako će nam holografska televizija, zahvaljujući naporima u razvoj holografske tehnologije, biti dostupna za sljedećih 10 godina, i to po cijeni dvodimenzionalne televizije.

Kao što možemo zaključiti, budućnost televizije, više od 70 godina starog medija, u obliku je holograma. Slobodno možemo izjaviti da je to veliki pomak za tehnologiju koja će postati sljedeći big thing, te ostvarenje sna za većinu zaljubljenika u tehnologiju.

Što je zapravo holografska tehnologija, različite mogućnosti njezine primjene i kakva je njezina budućnost pogledajte u sljedećem videu:

Razvoj televizije, njezinih mogućnosti i prvi holografski, tj. 3D prikaz pogledajte u videu u kojemu se iskustvo holografske televizije slikovito opisuje doživljajem “kao da gledate kroz prozor”:

Sljedeći video opisuje holografsku televiziju i njezine mogućnosti u ranoj fazi razvoja te prikazuje u čemu se holografska televizija razlikuje od običnoga 3D prikazivanja:

Osim televizije i holografskih prikaza na prijenosnim računalima, ono što možemo očekivati su i pametni mobilni uređaji s mogućnošću holografskog prikazivanja, što već u 2016. godini, prema predviđanjima, može postati standardnom karakteristikom mobilnih uređaja. Ovaj video dat će vam ideju o tome što možemo očekivati:


Propustili ste