Top 5: SF filmovi čija je budućnost postala prošlost

Prisjećamo se nekoliko SF filmova čija se radnja odvija u budućnosti koja tehnički to više nije.

Radnja mnogih SF filmova odvija se u točno određenoj godini u budućnosti, pri čemu je neminovno da zamišljeno futurističko razdoblje s vremenom postane – prošlost. Naravno, internetska publika redovito takve slučajeve poprati zabavnim meme sadržajem koji obično na duhovit način govori o tome što je pojedini film točno predvidio ili potpuno promašio.

Kako smo već dobrano zagazili u 21. stoljeće, a radnja većine starijih žanrovskih klasika odvija se krajem 20. stojeća ili negdje u ovo vrijeme, odlučili smo se prisjetiti nekoliko filmova čija je budućnost postala (alternativna) prošlost i njihovih futurističkih vizija.

2001: Odiseja u svemiru (1968.)
2001: Odiseja u svemiru gotovo će svakome prva pasti na pamet kao primjer filma čija se radnja odvija u budućnosti koja to više nije. Nažalost, u svemirskim putovanjima nismo otišli toliko daleko koliko u Kubrickovu klasiku, niti još imamo bazu na Mjesecu, te se čini kako će proći još nekoliko desetljeća prije nego li svijet bude sličan filmskoj viziji 2001. godine. Doduše, ima onih koji tvrde kako nismo daleko od računala poput HAL-a, samo se nadamo da neće “poludjeti” kao u filmu.

1984. (1984.)
Orwellovu 1984. već smo davno prošli i preživjeli, a najbolja filmska ekranizacija slavnoga romana pojavila se upravo u toj godini. Nasreću, distopijska 1984. postala je fiktivna prošlost, premda će se mnogi složiti kako je suvremeni svijet poprimio mnoge orwellovske karakteristike, prije svega zbog razvoja tehnologija koje omogućuju nadzor i praćenje pojedinaca, kao i zadiranje u njihov privatni život. Sjetite se samo slučaja Edwarda Snowdena i NSA-e.

Povratak u budućnost 2 (1989.)
U nastavku Povratka u budućnost Marty i Doc posjećuju 2015. godinu u kojoj postoje hoverboardovi, leteći automobili, kacige za virtualnu stvarnost, videofonija i hologrami. Zanimljivo, većina od navedenoga postala je stvarnost u ovome ili onom obliku, premda ćemo na gradski promet u zraku još malo pričekati. S druge strane, prvi prototipovi hoverboardova na neki su se čudan način počeli pojavljivati upravo oko 2015. godine, premda su po mogućnostima daleko od onih koji su viđeni na filmu.

Terminator 2: Sudnji dan (1991.)
Koliko znamo, Skynet nije postao svjestan 29. kolovoza 1997. godine, ali strah od “robokalipse” postao je sastavni dio današnjega duha vremena, tim više što su utjecajne javne osobe poput Stephena Hawkinga i Elona Muska više puta izrazile zabrinutost zbog umjetne inteligencije i posljedica do kojih bi mogao dovesti njezin razvoj. Kad je pak riječ o filmskome prikazu budućnosti u kasnijim nastavcima Terminatora, više nismo baš sigurni u kojoj se vremenskoj liniji i paralelnome svemiru odvija “službena” priča pa nam ostaje nada da će Sudnji dan barem zaobići našu stvarnost.

Čudni dani (1995.)
Jedan od najboljih cyberpunk filmova devedesetih, Čudni dani u režiji Kathryn Bigelow, odvija se u posljednjim danima 1999. godine, a mjesto radnje je Los Angeles (u kojemu se i inače odvija velik broj SF filmova) na čijim ulicama se razvilo crno tržište snimljenih ljudskih sjećanja i iskustava. Tehnologija iz Čudnih dana, naravno, nije postala stvarnost na prijelazu tisućljeća, premda se u tehnološkim krugovima posljednjih godina sve češće priča o memorijskim čipovima koji bi jednoga dana mogli sadržavati ljudska sjećanja. Živi bili, pa vidjeli!


Propustili ste