Posjetili smo: Osijek Mini Maker Faire

Na osječkom je događaju više od 60 izlagača predstavilo svoje DIY izume iz svijeta tehnologije.

Znate onaj scenarij iz Povratka u budućnost kada Doc Brown strpa svoga psa u DeLorean i pošalje ga na putovanje kroz vrijeme, a Marty McFly ostane u šoku stajati? Otprilike smo takve reakcije neki dan i mi doživjeli, a da nas nitko nije poslao budućnost, no imali smo osjećaj kao da je.

Naime, posjetili smo Osijek Mini Maker Faire, prvi događaj takve vrste u Hrvatskoj, a i šire u regiji, na kojemu je više od 60 izlagača predstavilo svoje DIY (Do-It-Yourself) izume iz svijeta tehnologije. Znali smo otprilike što nas čeka na sajmu, ali nismo znali da iza zaista izvrsnih izuma mahom stoje srednjoškolci, a jednu radionicu robotike održala je djevojčica osnovnoškolske dobi.
Originalni Maker Faire najprije je održan u Kaliforniji 2006. godine., da bi se do danas proširio po cijelome svijetu, a u Hrvatsku ga je doveo Osijek Software City, u suradnji s #labOs hacklab.

3D Tvornica budućnosti predstavila je Lega One Rover – robotizirano vozilo čiji su dijelovi izrađeni od ABS plastike putem 3D ispisa.

3D Tvornica budućnosti predstavila je Lega One Rover – robotizirano vozilo čiji su dijelovi izrađeni od ABS plastike putem 3D ispisa.

“Cilj organizacije sajma bio je spojiti ‘maker’ community da zajedno predstave svoje projekte, ali i da poslije nastave surađivati te time podignu svijest zajednice o tehnološkim mogućnostima i napretku”, rekao je Bela Ikotić iz Osijek Sotware Cityja.

Više od 3.000 posjetitelja 14. svibnja prošlo je kroz osječku Elektrotehničku i prometnu školu, gdje se moglo vidjeti izume iz svijeta virtualne stvarnosti, robotike, elektronike, raketarstva, zatim RC uređaje, holograme, 3D printere, lasere, avio, auto i ino modelarstvo, električne automobile, interaktivne igračke, interaktivnu umjetnost, zelene tehnologije, održivu proizvodnju hrane…

Eletrotehnička i prometna škola Osijek izložila je SOELA solarni električni automobil koji je potpuno ručno izrađen od aluminija, ima tri kotača, a za upravljanje se koristi letva volana od vozila 'Fiat Punto'.

Eletrotehnička i prometna škola Osijek izložila je SOELA solarni električni automobil koji je potpuno ručno izrađen od aluminija.

Nova era hobija najmlađih

Posebnu pozornost na Osijek Mini Maker Faireu privukli su Dora i Tomislav Jakopec koji su vodili Lego Mindstorm radionicu gdje su uz pomoć najmlađih posjetitelja sastavljali robote i programirali njihove aktivnosti koristeći pripadajuću Lego programsku podršku. Dora je sama vodila dio radionice, što je u nama izazvalo strahopoštovanje jer Dora pohađa tek drugi razred osnovne škole.

Na naše pitanje kako to da se odlučila upravo za taj hobi te postala pomagačica svome tati, spremno je odgovorila: „Ja sam voditeljica radionica, a tata je moj pomagač!“ Istaknula je i da je svoga prvog Lego robota dobila na dar kada je prvi razred završila s odličnim uspjehom.

Posjetitelji su mogli isprobati čari virtualne stvarnosti.

Posjetitelji su mogli isprobati čari virtualne stvarnosti.

“Bit radionice je motivirati djecu za programiranje, a robot je pritom samo sredstvo, odnosno igračka, tako da klinci zapravo nisu niti svjesni da uče programirati”, rekao je Tomislav Jakopec, začetnik ovoga projekta, u koji se već uključilo i nekoliko osnovnih škola.

Riječ je o Lego EV3 Mindstorm softwareu, tj. blok-programiranju, pri čemu se na blokove, odnosno određena svojstva, stavljaju određene vrijednosti pa se tako može vježbati dijagram, grananje, petlje, rad s događajima… Tomislav dodaje kako su djevojčice čak naprednije u programiranju jer skoncentirano slušaju, dok su dečki vragolasti i razigrani.

Što reći za kraj osim da smo definitivno zakoračili u neko novo doba te da jedva čekamo iduće Mini Maker Faire izdanje!

Gledate u piramidalni hologram koji je izradio Marko Vasiljević. Izlazi li jedan i iz vašeg tableta? Niti iz našeg, nažalost.

Gledate u piramidalni hologram koji je izradio Marko Vasiljević. Izlazi li jedan i iz vašeg tableta? Niti iz našeg, nažalost.


Propustili ste