Pet znakova da su devedesete u trendu

Dosjei X, Twin Peaks, Jurski park – vraćaju se poznate priče i junaci s kraja 20. stoljeća, a čini se da je to samo početak!

Ako ste odrastali u devedesetima, možda u posljednje vrijeme prolazite kroz deja vu. Osjećaj vas nimalo ne vara jer je sve više naznaka da je posljednje desetljeće 20. stoljeća danas ponovno u modi. To je pogotovo uočljivo u filmovima, televiziji i glazbi, a sve to i ne čudi previše jer generacija koja je odrastala devedesetih sada je sazrela i (uglavnom) je platežno sposobna. Samim time zabavna industrija, očekivano, hvata novu priliku da zaradi na nostalgiji te dobro poznatim pričama i likovima. Izdvajamo nekoliko naznaka rađanja trenda devedesetih i gotovo smo sigurni da je to sve samo početak!

Novi Jurski park

Prvi dio Jurskoga parka snimljen je 1993. godine, a svi znamo da je Spielbergov veliki hit tada najavio novu tehnološku revoluciju u vizualnim efektima. U devedesetima smo dobili još jedan (slabiji) film u franšizi, a treći dio početkom novoga tisućljeća. Premda je potonji bio poprilično uspješan, zaradio je najmanje u serijalu i činilo se da će sve ostati na trilogiji. Međutim, ovoga ljeta, nakon 14 godina stanke, stiže novo poglavlje pod nazivom Jurassic World čija se radnja ponovno odvija na otoku Isla Nublar, koji nam je dobro poznat iz prvoga filma. Međutim, to nije jedina referencija na original – u foršpanima se diskretno mogu čuti taktovi dobro poznate glazbene teme Johna Williamsa (koji nažalost ipak nije skladao glazbu za novi film). Inače, prije točno dvije godine u kinima je ponovno igrao prvi Jurski park, ali u 3D inačici, očito testirajući teren za novi nastavak.

Dokumentarac o Kurtu Cobainu

Legendarnog pjevača Nirvane zasigurno nitko nije zaboravio i njegovi hitovi ne napuštaju radiopostaje već više od dva desetljeća. Međutim, slučajno ili ne, tek ove godine pojavljuje se opsežni biografski dokumentarac o pokojnome Kurtu Cobainu koji govori o njegovu glazbenom uspjehu s Nirvanom, ali i burnom privatnom životu. Film Kurt Cobain: Montage of Heck prikazan je već na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, a ovoga mjeseca krenuo je u distribuciju na pojedinim tržištima i popraćen je uglavnom hvalospjevima. U dokumentarcu se mogu vidjeti mnoge arhivske snimke iz Cobainova života, a među sugovornicima su i njegova udovica Courtney Love te nekadašnji basist Nirvane Krist Novoselic. Nostalgičari za devedesetima ovo sigurno ne smiju propustiti!

Televizijska serija Vrisak

Vrisak redatelja Wesa Cravena bio je neočekivani hit 1996. godine, ali i djelo koje je iznova definiralo i obnovilo žanr horora u devedesetima. Film se istaknuo svojim autoironičnim i postmodernističkim pristupom, a kako to obično biva, uslijedilo je nekoliko nastavaka i brdo imitatora, ali i parodija. Vrisak je svojedobno skrenuo pozornost na mlade glumce Neve Campbell, Rose McGowan, Skeeta Ulricha i Matthewa Lillarda te pokazao da Courteney Cox ne mora uvijek biti samo Monica iz Prijatelja. Serijal je polučio još tri nastavka, a sredinom ove godine ponovno će oživjeti, i to u obliku istoimene TV serije u produkciji MTV-ja. Foršpan za seriju je svježe lansiran, a sudeći prema viđenom neće nedostajati krvavih scena, ali ni autoironičnih referencija. Ipak, sada su u priči neki novi likovi i glumci, a i kultna maska iz filma dobit će novi dizajn. Zasad je najavljeno 10 epizoda, a nadu ulijeva činjenica da je Wes Craven jedan od producenata.

Mogući reboot Twin Peaksa

Bez Twin Peaksa današnja televizija zasigurno bi izgledala sasvim drukčije, a bizarna serija Davida Lyncha s početka devedesetih i danas je predmet brojnih analiza, tumačenja i popkulturnih referencija premda je doživjela samo dvije sezone. U posljednje vrijeme naveliko se priča o rebootu pod okriljem televizijske kuće Showtime, no stvari su malo zapele jer se Lynch nedavno povukao iz projekta zbog financijskih nesuglasica. Jedini glumac iz originalne serije čiji je povratak potvrđen trenutačno je Kyle MacLachlan, a zasad još nije sigurno hoće li se Twin Peaks vratiti na male ekrane u 2016. godini, kako se ranije najavljivalo. Iz Showtimea ovih dana daju informacije na kapaljku, ali čini se da nije potpuno isključen novi dogovor s Lynchem.

Vraćaju se Dosjei X

Treba li uopće posebno predstavljati Dosjee X? Kultna SF serija prikazivala se od 1993. do 2002. godine, što je staž na kojemu bi danas mogli pozavidjeti mnogi slični uradci, a dva puta su zaživjeli i na kinoplatnima. Tijekom godina agenti Fox Mulder i Dana Scully rješavali su mnoge misteriozne slučajeve, susretali se s izvanzemaljcima, čudovištima i nadnaravnim silama te ušli u antologiju moderne pop-kulture. Premda se dugo činilo da je slavni duo odradio svoje, u ožujku ove godine televizijska mreža Fox službeno je objavila da će se Mulder i Scully vratiti u šestodijelnoj miniseriji. Snimanje počinje ovoga ljeta, a Gillian Anderson i David Duchovny vratit će se likovima koji su ih proslavili, zajedno s kreatorom serije Chrisom Carterom. Premda je riječ o kratkom obnavljanju franšize, fanovi su, blago rečeno, oduševljeni.


Propustili ste