Kako voditi brigu o osjetljivim zubima

Osjetljivi zubi su grozna smetnja. Zabole nas i štrecnu dok četkamo zube, čistimo ih koncem, ali i za vrijeme zabavnih i ugodnih trenutaka poput svečanih večera, druženja ili kada želimo uz dobar film guštati u hladnome sladoledu. Pročitajte kako ukloniti oštru i naglu bol osjetljivih zuba

Osjetljivost dolazi od brojnih faktora… Najčešći su razlozi potrošena zubna caklina i/ili korijen zuba koji je izožen izvan sigurnosti desnih.

S druge strane, osjetljivost se može pojaviti i zbog karijesa, okrhnutog zuba ili kao nuspojava izbjeljivanja zubi. Potonji razlog može uzrokovati praktički neizdržive bolove i do nekoliko dana nakon procesa izbjeljivanja jer tada više zuba trpi zbog oslabljene cakline pa je bol veća jer više zubnih živaca reagira na podražaje.

Što se poroznosti zubne cakline tiče, često konzumiranje kisele hrane i pića, kao i povraćanje (npr. tijekom bulimije) može dovesti do vrlo osjetljivih zuba. Trebalo bi pripaziti i tijekom čišćenja kod kuće. Većina ljudi pregrubo i prejako četka zube, bilo ručnom ili električnom četkicom čime se također s vremenom može stanjiti caklina.

Velik dio stomatologa upravo zato preporučuje mekane ili kod već postojeće osjetljivosti vrlo mekane četkice za pranje zuba jer je cilj sa njih očistiti ostatke hrane, a ne strugati sam zub.

Što se jačine pritiska tiče nije loše da jačinu pritiska izvježbate na zreloj jabuci ili još bolje rajčici. Kora tih voćki ne bi trebala pokazivati ikakve tragove četkanja. Već kod sljedećeg pranja zubi obratite pozornost na to i smanjite ribanje.
Električne četkice imaju senzor pritiska, no taj senzor nije svemoguć. Novije generacije električnih četkica imaju i alarm koji se oglasi čim pritisnete jače od dozvoljenog, obratite pozornost na takve modele. Naučite i pratite upute korištenja električne četke – prema osobnom iskustvu mogu potvrditi tvrdnje da čiste znatno bolje od običnih. Električnom četkom ne radite pokrete kao kod one obične, dozvolite snazi pulsiranja da sama učini svoje nad prljavštinom i ostacima hrane.

Nemojte misliti da nije dobro četkati zube dva do tri puta dnevno, plak je još jedan tihi ubojica zdravih zuba i prijatelj osjetljivosti. Osjetljivost zuba može uzrokovati noćno škrgutanje zubima, ali i problemi s desnima, gingivitis (upala desnih) i paradontoza (javlja se ako se gingivitis ne liječi; poznata i kao povlačenje zubnog mesa).

Ukoliko vam desni krvare ili su bolni, otečeni, crveni i upaljeni tada bi vas i zubi mogli boljeti. Rješenje je u redovitoj uporabi konca za zube. Ključno je koncem ne pritiskati meso prema čeljusti jer biste nepravilnim čišćenjem mogli također spustiti desne sa zube čime će izloženi zubni vratovi stvarati bolne reakcije.

Jasno je da ćemo, ukoliko patimo od osjetljivosti zuba koristiti zubne paste za takvo stanje; kao što je jasno i da ćemo prateći upute stomatologa koristiti paste i vodice za ispiranje koje liječe desni ukoliko su oni primarni razlog bolova na hladno, slatko, kiselo.

No, čini se da svjetlo na kraju usne šupljine ipak postoji. Trenutno znanstvenici iz Njemačke, Hong Konga i Kine rade na stvaranju paste, tj. svojevrsne smole dobivene od školjkaša, preciznije dijela dagnji kojima se one pridržavaju za stijene. Ta smola bi istovremeno obnavljala caklinu, ali i dentin, što nije slučaj s postojećim medikamentima. Pasta je dobivena kombiniranjem te smole, kalcija i fosfata. Inače, sami minerali nisu dovoljni i za remineralizaciju kanala dentina (mekšeg tkiva zuba koji se nalazi ispod cakline, odnosno desnih) – liječe samo caklinu.
Pitanje koje se nameće je kako si pomoći odmah ako nemamo ili ne želimo koristiti klasične metode uklanjanja osjetljivosti zuba.

Od prirodnih pripravaka isprobajte vodicu za ispiranje usta na bazi biljke mire (Commiphora myrrha) i kanadske žutike (Hydrastis Canadensis) ili mire i propolisa – dvadeset kapi svake tinkture ukapajte u 230 ml vode. Ispirite usnu šupljinu po pola minute više puta dnevno po jednim gutljajem tako da ne morate uvijek raditi novu vodicu.
Vodicu možete i progutati, iako je prilično gorka. Ovo primarno djeluje na zdravlje desni, a time indirektno, tj. dugoročno i na smanjenje osjetljivosti zuba. Slično djelovanje ćete postići korištenjem jakog čaja od timijana ili kadulje kojim možete ispirati usta nakon četkanja. Bonus savjet: Gel aloe vere stavljajte na bolne te iziritirane desni – gel smanjuje upalne procese, liječi tkivo i smanjuje bol.

Terapija uljem cimeta ili još bolje, uljem klinčića spada u kategoriju ajurvedske medicine i trenutno uklanja bol stavlja li se vata natopljena potonjim uljem direktno na osjetljiv i/ili bolan zub. Nikada ga ne stavljajte samo jer može iritirati sluznicu. U pola čajne žlice maslinovog ili svijetlog sezamovog ulja dodajte četvrtinu žlićice ulja klinčića.

Vatu svakako ocijedite prije nego je pincetom ili čistim prstima stavite između zuba ili na zub te potom ostavite desetak do petnaest sekunda. Potom nježno isperite usta. Ne gutajte to ulje. Krema od arnike ili gospine trave pomaže ukoliko je stavite direktno na zub, to je homeopatski lijek i prirodna je zamjena za gelove s fluorom.


Propustili ste