Operi me

Tko čisti i pere svoj stan svaki vikend? Tko koristi jedan deterdžent za pod, drugi za prozore, treći za kupaonicu, četvrti za podove, peti za prašinu? Kome je prekipjelo trovati svoje tijelo izlaganjem kemijskim supstancama radi čistog života? Izbacimo najslabiju kariku ovoga tjedna i pročitajmo što Jurica savjetuje za čišćenje u sezoni 2014.

Volim prati prozore. Eto, rekoh to ponosno uz mrvu aorista koji vam serviram na samome početku. Pranje prozora u mislima mi priziva puno metafora. Čist prozor pruža osjećaj svježine i novog pogleda na svijet oko nas. Barem dok me lijepi i novi lomovi svjetlosti hladno ne ošamare upirući prst prema svoj toj gnjusnoj prašini koja ponosno čuči na policama, televizoru, stolu… Ma posvuda! Ponekad mi se čini da bih na sjajnim površinama mogao prstom napisati ”operi me!”. Poneku bitku protiv prašine ćemo dobiti, ali posljednju borbu ovog rata prašina će ipak suvereno odnijeti na svojim ramenima.

Na prvi mah svakome od nas veselo se s polica trgovina smiješe brojni proizvodi za čišćenje, no čak i ako odaberete one zdravije ”eko” varijante, ne znači da ćete si činiti dobro, jer u nekima od njih najtoksičnijih sintetskih spojeva ima možda tridesetak posto manje. Zapravo, čak i da ima samo nekoliko posto tih opasnih spojeva, ja osobno, a vjerujem i vi, ne želim svoje tijelo putem kože i pluća izlagati kemikalijama koje imaju upozorenja o toksičnosti na pozadini pakiranja. Također ne želim u svome domu gledati cijelu ergelu šarenih bočica koje bi slučajnim prolijevanjem mogle uzrokovati ekološko-zdravstvenu katastrofu. Dodatna je sol na ranu zdravijeg čišćenja i cijena ekoloških deterdženata, koja me često u startu odbije.

Prozori se najjednostavnije peru kada pomiješamo alkoholni ocat i prirodni tzv. castile sapun od maslinovog ili palminog ulja, koji postoji u tvrdom i tekućem obliku. Da bi staklo nakon prve kiše po pranju održali blistavim, poprskajte ga otopinom destilirane vode i spomenutog octa u omjeru 50:50 i potom obrišite.

Iz kupaonice i WC-a izbacite sve sintetske ”osvježivače” prostora. Zašto navodnici? Zato što to uopće nisu osvježivači, već otrovi koje udišemo i koji nam truju bronhije, pluća, krvotok, organe i ometaju endokrinu sliku te stvaraju tumorske izrasline nakon redovitog višegodišnjeg izlaganja tim spojevima. Na kraju krajeva svi znamo da toalet neće nakon velike nužde mirisati na propupalu livadu, i to nije sramota jer svi, pa čak i maleni Karlo iz reklame kod kojeg svi vole kakati, zgodna i simpatična Jennifer Lawrence ili weltschmerza prepuna Angelina Jolie moraju poput nas obaviti veliku nuždu. Veći je problem to što će ti krasni mirisni ”osvježivači” ostaviti dojam kao da se netko ukakao usred te krasne alpske livade i pritom nas trovati, dakle prestanite bacati novac na njih.

Prerežite limun, naranču ili limetu napola i stavite ih u WC, što će davati svježinu, a kada se malo posuše, nježno ih stisnite da puste malo soka i mirisa. Naranču u komadu možete propikati klinčićima i ostaviti je da stoji na tanjuriću. U trećoj varijanti, pomiješajte vodu (destilirana bi bila super), eterično ulje čajevca i mente i/ili lavande te ulijte u bočicu s pumpicom – to će biti izvrstan osvježivač prostora koji ujedno možete nakon puštanja vode poprskati po unutrašnjosti WC školjke.

Što se samoga čišćenja WC-a tiče, jednostavno je. Četku i unutrašnje stijenke WC-a bogato posipajte prahom sode bikarbone, dobro izribajte i potom lagano ulijte 250 ml alkoholnog octa. Soda i ocat će kemijski reagirati muziranjem i pjenom koja će se raširiti školjkom, što će dodatno očistiti WC. Potom opet četkom sve dobro izribajte i tek onda pustite vodu. Sada možete uliti desetak kapi čistog eteričnog ulja ili omiljene mješavine, te tako ostaviti.

Sljedeća je opcija za postizanje i održavanje čistoće WC školjke 3-postotni hidrogen peroksid. Ulijte 125 ml peroksida u WC školjku i ostavite oko pola sata, potom na četku nanesite još malo i oribajte školjku, a potom pustite vodu. Ne zaboravite sve stijenke školjke (izvana i iznutra), dasku, ali i pod te pločice oko WC-a – njih odlično možete očistiti i dezinficirati otopinom s 3-postotnim hidrogen peroksidom. Prije pranja u suhu bocu s pumpicom ulijte jednaku količinu peroksida i destilirane vode. Eventualno možete dodati koju kap eteričnog ulja čajevca, koje je također odličan prirodni dezinficijens. Poprskajte željene površine, ostavite malo da djeluje i potom obrišite papirnatim ubrusima. Ako su površine prljavije, možete poprskati i čisti peroksid, ali pazite da ne prskate po tkaninama ili osjetljivim predmetima.

Inače, otopinu peroksida i vode koju sam spomenuo možete koristiti na kuhinjskim i površinama u kupaonici, za čišćenje i dezinfekciju štednjaka, stolova za jelo, stolica. Ponekad nakon čišćenja peroksidom možete te iste površine poprskati alkoholnim octom i potom obrisati ubrusom, jer će ocat nakon peroksida dati svoj učinak prirodnoj borbi protiv bakterija i virusa i tako ih sasvim ukloniti. Napomenuo bih da peroksid, eterično ulje čajevca i alkoholni ocat nisu toksični, posebice kada se razrijede, a mogu ukloniti salmonelu, bakteriju E. coli i brojne druge štetne mikroorganizme bez stvaranja idealnih uvjeta za razvoj otpornih superbakterija i virusa.

Želite li osvježiti ukrasne jastuke, kauč i fotelje, pa čak i jastuke, poplune i deke, lagano ih poprskajte otopinom destilirane vode, eteričnog ulja lavande i čajevca uz malo soda bikarbone koje ste dobro promućkali, a potom provjetrite. Ja za to koristim praznu i čistu bočicu s pumpicom jednog organskog dezodoransa.


Propustili ste