Od e-commercea do me-commercea

Kako povećati ROI i poboljšati iskustvo korisnika pravilnim korištenjem o njima prikupljenih podataka - ključ je u personalizaciji!

Internetski je marketing potrošačima, osim što im je omogućio veći izbor proizvoda i usluga koje su im dostupne jednim klikom, pružio i nove kanale putem kojih mogu obavljati svakodnevne aktivnosti kao što su kupnja ili novčane transakcije. Zatim se pojavio Internet of Things zahvaljujući kojemu možemo očekivati kako će se sve više svakodnevnih aktivnosti obavljati digitalno, posredstvom međusobno povezanih uređaja.

Za provođenje tih aktivnosti nužno je da potrošači poduzećima omoguće pristup njihovim osobnim podacima. No, imajte na umu da potrošači pristaju na dijeljenje informacija s poduzećima kako bi poboljšali svoje ukupno korisničko iskustvo te zauzvrat očekuju određenu vrijednost. Potrošači su sve više svjesni vrijednosti svojih osobnih podataka koje poduzeća prikupljaju putem digitalnih transakcija te u zamjenu za korištenje tih podataka očekuju i da im poduzeća daju odgovarajuću nagradu. Povećanje svjesnosti potrošača o vrijednosti njihovih digitalnih profila definirano je pojmom me-commerce.

Me-commerce, koncept u kojemu je potrošač u potpunosti u središtu pozornosti, donosi mnoge mogućnosti koje podrazumijevaju poboljšanje korisničkoga iskustva. Riječ je o učinkovitijoj personalizaciji u nastupu poduzeća prema pojedinom potrošaču. Dosadašnja praksa pokazuje kako su pojava i uvođenje me-commerce koncepta dobar potez i za poslovanje poduzeća. Prema provedenomu istraživanju, McKinsey & Company ističu kako provođenje me-commerce koncepta može isporučiti povrat na investiciju do osam puta, te povećati ukupnu prodaju za više od deset posto. Potrošači će biti spremniji dijeliti svoje informacije s poduzećem ako je ponuda poduzeća personalizirana i elementima prilagođena pojedinom potrošaču.

Bez obzira na pozitivne pokazatelje, prednosti me-commerce koncepta te tehničke mogućnosti njegove primjene, poduzeća se još uvijek ne uspijevaju prilagoditi me-commerce konceptu te ne uspijevaju personalizirati individualne odnose sa svojim potrošačima. Uspjeh provođenja me-commerce aktivnosti ovisi o upoznavanju potrošača, čije se potrebe i želje brzo mijenjaju, a kupovne navike postaju sve zahtjevnije i složenije. Stoga je implementacija me-commerce koncepta u poslovanje velik izazov i golem pritisak na poduzeća.

Razlog neuspjeha može se kriti i u samo djelomičnom prihvaćanju me-commerce koncepta. Iskorištavanje punog potencijala tog koncepta zahtijeva potpunu prilagodbu poduzeća potrošačima. Osim toga, u pojedinim slučajevima kada poduzeća tvrde da u potpunosti poznaju svoje potrošače, u praksi pokazuju suprotno. Potrošači i njihove potrebe mijenjaju se toliko brzo da niti jedno poduzeće ne može tvrditi da ih u potpunosti poznaje, osim ako promjene u ponašanju potrošača konstantno prati.

Kako bi me-commerce koncept ostvario željene rezultate, poduzeća moraju izgraditi čvrsto povjerenje među svojim potrošačima te postati visoko relevantan izvor informacija i sadržaja.

cta-planb-3


Propustili ste