Nostalg-i-ija: Jeziv, duhovit, urnebesan… Bal vampira!

Bal vampira jedna je od najbolje napisanih i režiranih parodija na vampirsku tematiku.

Ako postoji nešto što me može držati prikovanu za televizijski ekran stotinjak minuta, a da pritom zaboravim na sve planove i obaveze ovoga svijeta, onda je to definitivno komična horor bajka Bal vampira iliti The Fearless Vampire Killers. Utrošeno vrijeme na gledanje ovog, po meni, najboljeg žanrovskog filma brojim stoga već u tisućama minuta, a svaki put se zaljubljujem nanovo i otkrivam vrhunske taktike fantastične režije.

Bal vampira snimljen je 1967. godine, a prvi put sam ga pogledala s nekakvih 10-ak godina. Istog trena me oduševio, ponajviše zbog toga što sam već tada pogleda skrivenog iza jastuka počela voljeti horore i vampire (ne, ne mislim na Sumrak sagu već više nešto u smjeru filmova Intervju s vampirom i Drakula), a i zbog toga što su nespretni i urnebesni likovi svojim postupcima razbijali strašne scene.

Glavne likove predvode dva šeprtljava lovca na vampire i njihovog predvodnika Groga Von Krolocka, simpatični i ostarjeli profesor Abronsius koji izgledom podsjeća na Einsteina te njegov jednako nevješt i introvertirani pomoćnik Alfred, kojega glumi i sam režiser Roman Polanski. Sredinom 19. stoljeća odlaze u zabačeno srednjoeuropsko mjesto kako bi se suprotstavili glavnome grofu vampiru koji iz svoga dvorca na visokim snježnim proplancima terorizira mještane. Neustrašivog aristokratskog vampira odlično je utjelovio Ferdy Mayne od kojega mi se i danas ledi krv u žilama kada gledam film (ok, pretjerujem, ali stvarno je dobro odglumio svoj lik).

U hladnu snježnu atmosferu popraćenu vrhunskom glazbom, ulijeće mnoštvo neočekivanih situacija i likova koji izvode neobične rituale kako bi se zaštitili od sveprisutnog zla. Ništa manje nije me oduševila i graciozna Sharon Tate koja predstavlja crvenokosu Sarah, kći gostioničara kod kojega su privremeno odsjeli glavni protagonisti i u koju su se zbog antologijske scene dok se kupa u kadi valjda zaljubili svi koji su se opasno navukli na ovaj film. Osvojila je srce i Von Krolocka i Alfreda (u stvarnome životu i samoga Polanskog) i tada kreće nemilosrdna borba za nju.

Bal vampira jedan je od najpoznatijih filmova Polanskog i jedna od najbolje napisanih i režiranih parodija na vampirsku tematiku koju je publika izvrsno prihvatila i učinila od njega kultni film. Dodatnu vrhunsku notu filmu daje i neočekivan završetak koji je u to doba bio u potpunoj suprotnosti s klasičnim happy endom.

Nezaboravna scena bala vampira pred ogledalom, odličan crni humor, neobično zanimljivi likovi (Polanski je jedan od prvih redatelja koji je lik vampira povezao s homoseksualnošću), izvrstan scenarij, mračna atmosfera te urnebesne situacije i ponašanje likova zasigurno će i vama razvući osmijeh na lice.

***

Nostalg-i-ja je rubrika u kojoj se naši autori prisjećaju stvari iz domene pop-kulture koje su obilježile njihovu mladost i odrastanje. Pročitajte prijašnji članak!


Propustili ste