Top 10 legendarnih filmskih tema

Glazba je neizmjerno važna za stvaranje atmosfere u filmu – o njoj uvelike ovisi hoće li vas neka scena rastužiti, nasmijati, preplašiti ili probuditi adrenalin.

Svi znaju da su film i glazba savršen par te da njihov skladni brak traje već dugi niz desetljeća. Koliko je snažna veza između ta dva medija dokazuje činjenica da se i prije izuma zvučnoga filma u kinodvoranama uvijek netko brinuo za glazbenu pratnju. Glazba je neizmjerno važna za stvaranje atmosfere u filmu – o njoj uvelike ovisi hoće li vas neka scena rastužiti, nasmijati, preplašiti ili probuditi adrenalin. Glazba iz mnogih filmova postala je poznata jednako kao i filmovi za koje je skladana, a brojni filmski skladatelji postali su velika imena. Pročitajte (i poslušajte) naš izbor!

10. Batman (1989.) – Danny Elfman

Danny Elfman danas je poznat kao skladatelj gotovo svakog filma u režiji Tima Burtona, a Batman je obojici bio prvi angažman na nekoj velikoj i skupoj produkciji. Istovremeno s Elfmanovim instrumentalima snimao se i paralelni soundtrack s pop-pjesmama Princea. Ono što se danas više pamti ipak je Elfmanov doprinos glazbenoj podlozi Batmana, pogotovo maestralna tema uvodne filmske špice.

9. Kum (1972.) – Nino Rota

Za glazbenu podlogu mafijaške sage Francisa Forda Coppole bio je angažiran talijanski skladatelj Nino Rota, otprije poznat po radu na Fellinijevim i Viscontijevim filmovima. Rota je bio i nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najbolje originalne glazbe, ali njegova nominacija bila je poništena kada je otkriveno da je malo reciklirao svoj raniji rad na jednoj talijanskoj komediji. Međutim, zlatni kipić osvojio je dvije godine poslije za svoj rad na nastavku Kuma.

8. Vrtoglavica (1958.) – Bernard Herrmann

Uvodna špica Saula Bassa u kombinaciji s Herrmannovom glazbom spada među najpoznatija poglavlja u povijesti sedme umjetnosti. Soundtrack Hitchcockove Vrtoglavice inspiriran je Wagnerovom operom Tristan i Izolda, a glavna je tema poslije često citirana u pop-kulturi te je izvršila snažan utjecaj na druge skladatelje. Glazba iz Vrtoglavice tako je inspirirala i Dannyja Elfmana kada je skladao podlogu za Hulka (onog prvog).

7. Gospodar prstenova (2001.) – Howard Shore

Prije Gospodara prstenova kanadski skladatelj Howard Shore bio je najpoznatiji po konstantnoj suradnji s kultnim redateljem Davidom Cronenbergom. Stoga je njegov angažman na Gospodaru prstenova Petera Jacksona bio poprilično iznenađenje, jer prije nije radio na filmovima takvoga kalibra. Međutim, Shore se pokazao kao savršena osoba za epsku glazbenu podlogu Međuzemlja, stvorivši jednu od najprepoznatljivijih glazbi iz filmova novijeg doba.

6. Otimači izgubljenog kovčega (1981.) – John Williams

John Williams nesumnjivo je legenda filmske glazbe, a danas je gotovo nemoguće zamisliti Lucasove i Spielbergove filmove bez njegova doprinosa. Vesela glazbena tema koja prati Indianu Jonesa (The Raiders March) jedna je od najpoznatijih u povijesti filmske umjetnosti, ali Williams je pravo majstorstvo pokazao skladajući The Map Room: Dawn, koja je istovremeno jezovita i katarzična te stvara izrazit ugođaj nečeg misterioznog i nepoznatog.

5. Zameo ih vjetar (1939.) – Max Steiner

Max Steiner, jedan od prvih velikih holivudskih skladatelja, dobio je na raspolaganje tri mjeseca da napravi gotovo tri sata glazbe za klasik Victora Fleminga. Rezultat je grandiozan soundtrack koji i nakon sedam desetljeća gotovo svi prepoznaju. Premda je film na kraju osvojio deset Oscara, nagrada za najbolju glazbu ipak je izostala. U toj kategoriji potukao ga je Čarobnjak iz Oza.

4. Dobar, loš, zao (1966.) – Ennio Morricone

Evo još jednog skladatelja kojega je proslavila duga suradnja s nekim redateljem. Za završni dio kultne špageti-vestern trilogije Morricone je stvorio eklektični soundtrack koji savršeno prati osebujan vizualni stil Sergija Leonea. Inače, jeste li znali da je prilikom skladanja glavne teme za film Morricone bio ispiran – zavijanjem kojota?

3. Istrebljivač (1982.) – Vangelis

Sintesajzer se ovdje pokazao kao savršena glazbena pozadina za noirovsku budućnost u režiji Ridleya Scotta. Soundtrack za Istrebljivača spada u vrhunce karijere grčkoga kompozitora, a vrlo je neobično što je trebalo proći više od desetljeća da se originalna glazba iz filma službeno pojavi na nosačima zvuka. Naime, Vangelisov soundtrack u prodaji se pojavio tek 1994., a točan razlog 12-godišnje odgode do danas nije poznat.

2. Conan Barbarin (1982.) – Basil Poledouris

Nakon suradnje na kultnom surferskom filmu Dan velikih valova redatelj John Milius angažirao je Poledourisa i na ekranizaciji Conana. Rezultat je dinamičan, epski soundtrack, čije orkestracije graniče s opernom izvedbom. Popularna glavna tema Anvil of Crom poslije se često mogla čuti u foršpanima za druge filmove.

1. Imperij uzvraća udarac (1980.) – John Williams

Svi dobro znamo kako zvuče Lucasovi Ratovi zvijezda, pogotovo glazba uvodne špice filmova u serijalu. Međutim, u Imperiju se prvi put čuje slavni Imperial March ili glazbena tema Dartha Vadera. Riječ je o klasičnom primjeru lajtmotiva, odnosno specifične glazbene teme koja se veže uz određen lik, a kako je Darth Vader jedan vrlo popularan zlikovac, Imperial March postao je neizostavan dio pop-kulture.


Propustili ste