Najavljena sezona Jazz.hr u organizaciji HDS-a i KD Lisinski

Na konferenciji za novinare održanoj 11. veljače u predvorju Male dvorane »Lisinski« najavljena je sezona Jazz.hr u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

I za ovu sezonu najavljeni su koncerti afirmiranih glazbenika različitih pristupa jazzu, snažnih osobnosti. Danas glazbenik svjetskog glasa, sopran i tenor saksofonist Ravi Coltrane, koji je ime dobio po indijskom sitaristu Raviju Shankaru, nadahnjuje se stvaralaštvom svoga oca Johna Coltranea, ali je uspio izbjeći zamku oponašanja, u Zagrebu će se predstaviti s novim kvartetom s kojim je zapalio sve svjetske pozornice.

Jazzist koji je nastupao sa Stingom, The Eurytmics, The Temptations, Michaelom Jacksonom, Titom Puenteom i Celiom Cruz, multiinstrumentalist Chico Freeman u Zagrebu će se predstaviti izvedbama vlastitih djela i programom što ga je posvetio svojem mentoru, legendarnom bubnjaru Elvinu Jonesu. Američki all star sastav Oregon, u kojem sviraju četvorica uglednih multiinstrumentalista: Ralph Towner, Paul McCandless, Glen Moore i Mark Walker, već 45 godina svira kreativan i prepoznatljiv glazbeni amalgam jedinstvenog zvuka zasnovan na spoju jazza s europskom i indijskom klasičnom, ali i tradicijskom glazbom raznih naroda.

Pijanist Steve Kuhn, poznat po suradnji s Johnom Coltraneom i drugim legendarnim jazzistima, ugled je stekao svirajući s vlastitim triom u kojem su se izmjenjivali slavni glazbenici, među ostalima Buster Williams i Billy Drummond s kojima je obnovio suradnju i s kojima će nastupiti u Zagrebu. Transhistria Ensemble pjevačice Tamare Obrovac, dobitnice nagrade International HDS-a, najavljuje još jedno uzbudljivo i strastveno jazz putovanje Istrom i Mediteranom, uz zvukove zanimljivih istarskih dijalekata i nepredvidive međuigre glazbenika na pozornici.

Jazz.hr 2014/2015
Mala dvorana »Lisinski«, početak u 20 sati

25. 2. 2015. – Ravi Coltrane Quartet
Ravi Coltrane – sopran i tenor saksofon
David Virelles – glasovir, klavijature
Dezron Douglas – kontrabas
Johnathan Blake – bubnjevi

6. 3. 2015. – Chico Freeman Quartet
Chico Freeman – sopran i tenor saksofon
Caryl Baker – glasovir
Emanuel Schnyder – kontrabas
Luigi Galati – bubnjevi

9. 4. 2015. – Oregon
Ralph Towner – gitara, glasovir
Paul McCandless – oboa, sopran saksofon
Glen Moore – kontrabas
Mark Walker – udaraljke, bubnjevi

7. 5. 2015. – Steve Kuhn Trio
Steve Kuhn – glasovir
Buster Williams – kontrabas
Billy Drummond – bubnjevi

28. 5. 2015. – Tamara Obrovac Transhistria Ensemble
Tamara Obrovac – glas, flauta
Uroš Rakovec – gitara, mandolina
Fausto Beccalossi – harmonika
Žiga Golob – kontrabas
Kruno Levačić – bubnjevi


Propustili ste