Mjesec fantastike u Rijeci

U razdoblju od 13. rujna do 12. listopada 2014. na 7 lokacija bit će održan festival Mjesec fantastike posvećen znanstvenoj fantastici, fantasyju, umjetnosti i znanosti

Mjesec fantastike pruža bogat program predavanja, kreativnih radionica, predstavljanja, filmskih projekcija i igara, a program je prilagođen raznim uzrastima.

Festival počinje Danom Ivane Brlić Mažuranić u subotu 13. rujna u 10 sati, kada će biti održan razgled Ville Ružić, u kojoj je ova književnica boravila i pisala svoja djela. Skrbitelj zbirke u Vili Theodor de Canziani Jakšić i Matilda Ružić ispričat će nam priču o jednoj od najboljih hrvatskih književnica, poznatoj kao “hrvatski Andersen”.

U 12 sati slijedi izlet tuRIstičkim autobusom u Šumu Striborovu na Biviu gdje nas čekaju oživljeni likovi iz Ivaninih romana, tete pričalice iz Studentskog čitateljskog kluba Gradske knjižnice Rijeka, tražilice i igre.

15. rujna počinje online natječaj za najbolji žanrovski haiku na stranici http://facebook.com/sfHaiku koji traje do 1. listopada.

U srijedu 17. rujna u Dječjem odjelu Gradske knjižnice “Stribor” u 17 sati održat će se radionica slikovnica, namijenjena djeci od 5 do 15 godina. Radionicu vodi Sandra Polić Živković, magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

U subotu 20. rujna u 10 sati u Astronomskom centru Rijeka pogledajte projekciju filma “Vibrato” koji vas vodi u nezaboravnu avanturu izvan prostora i vremena.

Isti dan u 11 sati u “Striboru” održat će se likovna radionica “Osmisli svoje čudovište” gdje posjetitelji školskog uzrasta (ali i oni malo stariji) mogu naučiti kako osmisliti, nacrtati i modelirati fantastično biće iz mašte. Radionicu vodi Nela Dunato, nagrađivana umjetnica i ilustratorica.

U ponedjeljak 22. rujna u 18 sati u prostoru glazbenog studija “Maraton” bit će održana glazbeno-književna radionica, gdje ćete uz pomoć polaznika škole sviranja Studio Maraton te riječkih književnika imati priliku napisati i uglazbiti svoje priče ili pjesme.

24. rujna u 11 sati u zgradi Fakulteta biotehnologije (na Sveučilišnom kampusu) počinje Znanstvena srijeda. Pozivamo osnovnoškolce i srednjoškolce da dođu i upoznaju studente informatike, fizike, matematike i biotehnologije s kojima će raditi razne zanimljive pokuse, zaigrati video igre ili izraditi sapune.

U subotu 27. rujna u Klubu mladih Rijeka odžava se cjelodnevni Gaming maraton gdje će posjetitelji moći zaigrati brojne društvene igre. Pozvani su potpuni početnici koji bi željeli naučiti neke nove stolne igre, kao i oni koji traže veći izazov u vidu “pen & paper” RPGova.

U ponedjelju 29. rujna u 18 sati u Striboru dođite na Srednjovjekovni dan, gdje će Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti predstaviti kako se odvijao život u srednjem vijeku. Na ovom zanimljivom predavanju i radionici otkrit će vam zanimljive detalje kulture mačevanja, kuhanja, sviranja i tkanja od prije tisuću godina.

U petak 3. listopada u 18 sati dođite u Stribor na književno predstavljanje fanzina Eridan i dobitnika nagrade Artefakt. U 15. broju fanzina Eridan, koji izdaje Udruga “3. zmaj”, objavljeni su članci i priče mladih domaćih autora na engleskom i hrvatskom jeziku. Upoznat ćete i dobitnike književne nagrade Artefakt i čuti isječke iz najboljih priča, novela i romana izdanih u 2013. godini u hrvatskoj nakladi, po sudu publike.

Ulaz na sve spomenute programe je besplatan.

U nedjelju 5. listopada u 19 sati dođite na Pub kviz u Klubu mladih Rijeka, gdje možete testirati svoje znanje fantasyja, horora i znanstvene fantastike te osvojiti vrijedne nagrade. Kotizacija za sudjelovanje u kvizu iznosi 10 kuna po osobi.

Završetak Mjeseca fantastike obilježava 17. konvencija fantastike Rikon koja će se održati od 10. do 12. listopada na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Kao i svake godine dosad, očekuju vas brojna predavanja znanstvenika, pisaca te ljubitelja fantastike, tribine, kreativne radionice, predstavljanja domaćih književnih izdanja i računalnih igara, igre i kvizovi, izložbe te cosplay – natjecanje za najbolji kostim.

One najmlađe ove godine očekuje poseban dječji program u nedjelju 12. listopada uz filmske projekcije, radionice i igre. Ulaznica za 2 dana (petak i subotu) iznosi 40 kuna, za maskirane posjetitelje 20 kuna, a za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan. Ulaznica za nedjelju je besplatna. Detaljne informacije i program festivala dostupni su na web stranici: http://mjesecfantastike.com

Mjesec fantastike organizira Udruga 3. zmaj, a u programu festivala sudjeluju: Spomenička knjižnica i zbirka Ivana Brlić Mažuranić, Gradska knjižnica Rijeka, Astronomski centar Rijeka, Odjeli Sveučilišta u Rijeci, Studio Maraton, Udruga Nemesis, Klub mladih Rijeka te Udruga oživljene povijesti Ordo Sancti Viti.
Mjesec fantastike održava se uz potporu Grada Rijeke – Ureda Grada te Studentskog kulturnog centra Rijeka.


Propustili ste