Mike Sanchez glavna zvijezda Dolce Vita festivala

Sanchez dolazi u Rovinj gdje će 12. lipnja, u sklopu bogatog programa Dolce Vite u turističkom naselju Amarin, nastupiti uz pratnju benda The Portions!

Glavna zvijezda ovogodišnjeg, trećeg po redu festivala retro kulture Dolce Vita je slavni britanski pjevač i klavijaturist Mike Sanchez. Ovaj R&B i rock ‘n’ roll glazbenik dolazi u Rovinj gdje će u petak, 12. lipnja, u sklopu bogatog programa Dolce Vite u turističkom naselju Amarin, nastupiti uz pratnju benda The Portions a publici će predstaviti svoj najnoviji album, So Many Routes, objavljen krajem prošle godine.

Mike Sanchez jedan je od najzanimljivijih i najkarizmatičnijih R&B i rock ‘n’ roll glazbenika današnjice, imao je čast nastupati s blues legendama kao što su Jimmy Reed i Little Water a može ga se čuti i na soundtracku filma “Boja novca” s Paulom Newmanom i Tomom Cruiseom.

Rođen je kao Jesus Miguel Sanchez u londonskom East Endu, 17. veljače 1964. Njegovi roditelji Jesus i Manola su španjolskog porijekla. Kad je imao jedanaest godina, preselio se s obitelji u Worcestershire gdje je počeo svirati klavir. Tamo je tijekom srednje škole razvio afinitet prema američkoj glazbi 50-ih a ubrzo je naučio i svirati gitaru te je osnovao rockabilly trio The Rockets.

Ozbiljniju glazbenu karijeru započeo je 80-ih u bendu Big Town Playboys u koji je došao na preporuku pjevača Led Zeppelina, Roberta Planta. Mike je s Playboysima, koji su se specijalizirali za autentični poslijeratni R&B zvuk, svirao s Ericom Claptonom (više puta su mu bili predgrupa u londonskom Royal Albert Hallu) i Jeffom Beckom (s njim je snimio sad već legendarni album Crazy Legs, iz 1993., u čast pionira rockabillyja Genea Vincenta i, posebno, njegovog gitariste Cliffa Galupa). Svirali su i na brojnim europskim glazbenim festivalima kao prateći bend blues glazbenicima kao što su Lowell Fulson, Don & Dewey, Lonnie Brooks, Joe Hughes, Jimmy Nelson, Cary Bell, Little Willie Littlefiled…

U prosincu 1999. Mike Sanchez napustio je Big Town Playboyse te se posvetio solo karijeri ali i svirkama s Rhythm Kingsima, grupi koju je osnovao  legendarni basist The Rolling Stonesa, Bill Wyman a u kojoj su svirali i Georgie Fame, Beverly Skeete, Albert Lee, Andy Faiweather-Low i Eddie Floyd. The Rhythm Kings su izdali album Just for a Thrill, i izvrstan DVD Let The Good Times Roll u kojem se vidi Mikeova važna uloga u bendu bivšeg člana Stonesa.

Mike trenutno nastupa u nekoliko različitih kombinacija, prvenstveno u vlastitom bendu Mike Sanchez and his Band u kojem sviraju i Tom Bull na gitari, basist Nick Whitfield (i Tom i Nick su iz Leicester’s Drugstore Cowboysa), zatim Mikeov dugogodišnji bubnjar Mark Morgan, Nick Lunt na bariton saksofonu (Jools Holland’s Rhythm & Blues Orchestra), i Martin Winning na tenor saksofonu (Van Morrison). Nastupi ove skupine konstantno dobivaju izvrsne kritike na blues i rockin’ scenama diljem Velike Britanije i Europe.

Prije dvije godine snimio je i zajednički album s otočkom hitmakericom Imeldom May a kako zvuči uživo, može se čuti uskoro, u Rovinju, na trećem izdanju Dolce Vite.


Propustili ste