Mala povijest crowdfundinga

Među alternativnim načinima financiranja projekata, grupno financiranje ili crowdfunding je glavni izvor sredstava za genijalne poslovne ideje i proizvode.

Ideja o grupnom financiranju projekta ili određenog poslovnog pothvata seže još u godine kada je konstruiranje i postavljanje Kipa slobode u New Yorku, preko novina The New York World, dijelom financirano skupljanjem donacija iz cijeloga svijeta.

Razvojem tehnologije, a time i tržišta, mala i srednja poduzeća dolazila su na globalno tržište kojim su do tada vladale multinacionalne kompanije. Naravno, nedostatak novca nameće se kao jedan od ključnih razloga nestanka malih poduzeća s tržišta. U prilog tome ide i činjenica da od 700 000 malih poduzeća koji se svake godine osnuju u SAD-u, čak 50 posto propadne zbog, kako navode, jednog od glavnih razloga – nedostatnih financija.

Pojava interneta dala je vjetar u leđa crowdfundingu i njegovu razvoju, pa je tako 2000. godine nastala prva stranica potpuno posvećena grupnom financiranju. Riječ je o ArtistShare, stranici na kojoj su glazbenici mogli skupljati novac za svoje glazbene projekte i albume. Prvi projekt na toj stranici, k tome i veoma uspješan, bilo je financiranje jazz albuma glazbenice Marije Schneider koja je 2005. godine dobila Grammy upravo za taj album.

Na temeljima uspješnosti te ideje poslije su se razvile različite platforme na kojima se skuplja novac za različite projekte, ali i na različite načine. Postoji više tipova crowdfundinga, odnosno platformi na kojima se prikuplja novac. Platforme poput Kickstartera, Indiegogoa i Rockethuba donatorima osiguravaju određenu povlasticu ili nagradu koju dobiju nakon što projekt zaživi. Druga vrsta platformi bazira se na kapitalnoj vrijednosti te okuplja donatore koji će donacijom moći ostvariti određeni udio u vlasništvu projekta (npr. Crowdfunder). Treća vrsta je posuđivanje novca koji se, kad projekt završi i poluči uspjeh, vraća uz određenu kamatu (Zopa), a četvrta su donacije bez naknade (Crowdrise). Prekretnica u razvoju crowfundinga u SAD-u bila je 2012. godina kada je Barack Obama dokumentom JOBS Act omogućio privatnim tvrtkama javno prikupljanje novca za privatne projekte.

Jedna od najpopularnijih platformi, koja je od svojega pojavljivanja na crowdfunding sceni imala više od 265 000 kampanja, je Kickstarter. Broj donatora i podupiratelja kampanja dosegao je više od 9 milijuna koji su u 95 200 kampanja prikupili čak 1,76 milijardi dolara.

Najbolja kampanja na Kickstarteru, Pebble Time, prikupila je ukupno 20 338 986 dolara, iako je cilj bio skupiti samo 500 000 dolara. Kickstarter i inače, zbog visoke kvalitete projekata koji se tamo prijavljuju, slovi kao jedna od najpopularnijih platformi za crowdfunding.

Među vrlo uspješnima i velikim kampanjama na Kickstarteru je i Coolest Cooler za koju je prikupljeno više od 13 milijuna dolara, a riječ je o prenosivom hladnjaku koji sam miješa pića, ima ugrađen radio i spremnik za hranu. Kampanja je imala 62 642 donatora.

Druga popularna crowdfunding platforma Indiegogo također je imala više kampanja koje su privukle mnogo donatora. Najbolja u povijesti te platforme je An hour of code for every student čiji je cilj educirati učenike o računalnom kodiranju i informatici. Prikupljeno je više od 5 milijuna dolara, a kampanju su podržale mnoge poznate ličnosti iz svijeta showbiznisa.

Još jedna vrlo zapažena kampanja završila je u kolovozu prošle godine, a prikupljeno je 2,5 milijuna dolara. Naime, tvrtka Stone Brewing Company stvorila je Stone Groundbreaking Collaboration, odnosno liniju vrhunskih, ali rijetkih piva u suradnji s najboljim pivarima iz cijeloga svijeta.

Crowdfunding će zasigurno imati još veću i jaču ulogu u poduzetništvu i razvoju novih ideja, iako je dosad dosegnuo razmjere kakve nismo ni mogli zamisliti. Crowdfunding odavno nije underground, a svoju sreću na Kickstarteru i ostalim platformama našli su i pojedini hrvatski projekti, ponajviše u domeni računalnih igara.


Propustili ste