Legame Studio – virtualna stvarnost na domaćem terenu

U Zagrebu od 2015. godine djeluje Legame Studio - prvi studio za virtualnu stvarnost u Hrvatskoj.

Ne tako davno virtualna stvarnost bila je nešto što smo mogli vidjeti uglavnom u SF filmovima, ali danas tu tehnologiju i sami možemo iskusiti iz prve ruke. Kompanije kao što su Oculus VR, Samsung i HTC već neko vrijeme rade na uvođenju virtualne stvarnosti u naše živote, proizvodeći VR kacige i popratne high-tech gadgete, a kako biste dobili priliku za posjet simuliranim svjetovima više ne morate nazočiti specijaliziranim sajmovima i tehnološkim događanjima, već malo prošetati našom metropolom.

U Zagrebu, točnije na Savskoj cesti, od sredine 2015. godine djeluje Legame Studio koji slovi kao prvi studio za virtualnu stvarnost u Hrvatskoj, a također se bave 360° videoprodukcijom i distribucijom. Od njegova otvaranja posjetilo ga je, kako tvrde na svojoj službenoj web stranici, više od 10 tisuća korisnika kojima je prikazano više od 15 tisuća VR simulacija. S obzirom na to da volimo nove tehnologije i sve povezano s njima, zanimalo nas je kako je počela priča o studiju te kako izgleda biznis s virtualnom stvarnošću, a detaljnije o svemu za Plan B govori Milan Gostimir, direktor Legamea.

“Virtualnu tehnologiju u njezinim ranim fazama razvoja prepoznao sam kao tehnologiju budućnosti, a kretanje tržišta samo je bila dodatna potvrda tome. Kada uvidite takvu priliku, jednostavno je zgrabite. Kako bih ideju pretvorio u stvarnost, sastavio sam poslovni plan te krenuo u njegovu realizaciju, korak po korak. Prvi koraci bili su otvaranje prvoga hrvatskog virtualnog studija u Zagrebu kako bismo javnost uopće upoznali s tom tehnologijom. Prisjetimo se, u to vrijeme malo je tko uopće pričao o virtualnoj tehnologiji. Legame Studio danas je pak vodeći studio za virtualnu tehnologiju u Hrvatskoj, a mnogi prate naš razvoj te se odlučuju za slične pothvate”, rekao je Milan Gostimir.

2015-09-26 19.43.37

Legame, ističe, nudi i mogućnost da svi zainteresirani za virtualnu stvarnost dođu i isprobaju najmodernije sustave za virtualnu tehnologiju. “Osim samih prikaza u studiju, nudimo najam virtualne opreme, produkciju virtualnoga sadržaja, kao i održavanje evenata povezanih s virtualnom tehnologijom – bilo da je riječ o predstavljanju branda ili internome događaju na kojemu tvrtke žele zabaviti svoje goste”, dodaje Gostimir. Direktor Legamea, među ostalim, napominje i kako njihove usluge koriste svi – od mlađih uzrasta, škola, fakulteta, individualaca pa sve do velikih tvrtki.

Posjetitelji studija mogu se pritom zaputiti u mnoge maštovite svjetove, prema vlastitome izboru, no koje su simulacije najpopularnije? “Nudimo zaista velik broj virtualnih iskustava i uvijek pronađemo nešto što svakoga zadovolji, no kada bih morao odabrati, rekao bih da je to svakako nešto od svemirskoga programa ili možda čak horor virtualno iskustvo za koje se mnogi rado odlučuju. Danas brojimo i povećan odabir interaktivnih virtualnih iskustva pri čemu korisnik interaktivno može djelovati sa svojom virtualnom okolinom”, objašnjava Gostimir.

Otkrio nam je i kakva su općenito njihova očekivanja glede budućnosti tehnologije virtualne stvarnosti: “Virtualna tehnologija napokon je ovdje te postaje sve bolja i kvalitetnija sa svakom novom generacijom uređaja. Danas kada govorimo o virtualnoj tehnologiji zapravo zavaravamo osjećaj vida i sluha, no u budućnosti vidjet ćemo sustave koji će zavaravati sve više osjetila. Toga se ne treba bojati i misliti da ćemo živjeti u nekakvome svijetu Matrixa. Isto kao što je i s televizorom, sami ćemo birati hoćemo li ga koristiti i koji ćemo program gledati.”

Za kraj, šef Legamea osvrnuo se na buduće ciljeve i planove studija. “Budućnost Legame Studija vidimo u bliskoj suradnji s proizvođačima virtualne tehnologije, testiranju i promicanju nove opreme, obučavanju nove generacije inženjera te savjetovanju tvrtki za izradu virtualnoga sadržaja”, zaključio je Milan Gostimir.

Fotografije: Legame Studio


Propustili ste