Kako napisati CV – infografikom

U teškim vremenima u kojima je posla malo potrebno je na kreativne načine privući pažnju poslodavca. Sve češće, to se radi životopisom u obliku infografike

Na Jasno i glasno adresu svakodnevno stižu prijave mladih ljudi koji su upravo završili studij, zainteresiranih za posao ili praksu. Netko traži stalno zaposlenje, drugi neophodno iskustvo, a treći bi tek vježbali vještinu pisanja na stranici planb.hr. Od svih mailova koje dobijemo, redovito i detaljno pogledamo one u kojima je CV priložen u obliku zgodno složene infografike. Do sada smo dobili više takvih mailova pa slobodno možemo reći kako se radi o trendu. I to trendu koji će pomoći da vaša prijava dobije ”plus 1” bod za trud i vizualnu prezentaciju. S obzirom na to da se ovakav način pisanja CV-a tek počeo pojavljivati u Hrvatskoj, ako tražite posao u kreativnoj industriji, infografika je pravi put. No teško je reći koliko će potrajati – svakako do trenutka kada svaki CV bude infografika – a nakon toga, tražit će se korak više.

Recimo onakav kakav je napravio Philippe Dubost. On je sebe predstavio kao proizvod na Amazonu, pa možete vidjeti koliko je visok, kakva iskustva ima u poslu, koje jezike govori i ostalo, plus malo više od onoga što se nalazi u klasičnom CV-u. Njegov CV dospio je do Mashablea, a kasnije i do ostalih medija pa je, vjerujemo, našao niz poslodavaca koji bi ga željeli imati u svome timu.

A kako napraviti CV u obliku infografike? Imate li smisla za crtanje i dizajn, najbolje je da to učinite sami. Zasigurno će takav životopis imati prednost pred onima napravljenima putem online servisa, koji će i od onih bez imalo smisla za lijepo stvoriti vizualno atraktivne potencijalne zaposlenike. Jedan od najpopularnijih servisa za kreiranje infografika jest Visual.ly, a osim njega provjerite Vizualize.me, koji će od vašeg LinkedIn profila napraviti infografiku, te servise Re.vu i Kinzaa koji rade isto, a na vama ostaje da odlučite tko radi bolje. No nemojte zaboraviti da će vaš CV u obliku infografike samo malo više odškrinuti vrata do novog potencijalnog posla – tek se trebate dokazati i pokazati da lijepo i vizualno atraktivan CV odgovara istini.


Propustili ste