iOS 7 – Muke po ikonicama

Nedavno je predstavljena nova inačica iOS-a, jednog od Appleovih najpopularnijih proizvoda, i to prva koja nije prošla rigorozni sud velikoga Stevea Jobsa. Najburnije reakcije izazvao je novi dizajn ikonica. Ovaj članak poručuje da još nije sve propalo

Appleova konferencija za developere na kojoj je, između ostaloga, predstavljena i nova inačica iOS-a, sasvim je očekivano izazvala brojne reakcije, pozitivne i negativne. Kao što su mnogi pretpostavili, iOS 7 donosi najveće promjene Appleova mobilnog operacijskog sustava dosad. Neki su već u ponedjeljak instalirali beta-verziju iOS-a 7, ne mogavši dočekati jesen kada na tržište izlazi prva službena verzija za sve korisnike. Drugi su pak ljutito izjavili da napuštaju iOS i prelaze na Android/Windows Phone, upravo zbog novog dizajna koji donosi iOS 7. Najviše negativnih komentara dobile su nove ikonice, od toga da izgledaju kao da su ”napravljene u Paintu” do parodije Jony Ive Redesigns Things.

Nove ikonice toliko su različite od dosadašnjih da je logično pretpostaviti kako na njima nisu radile iste osobe. I zaista, nisu: prvenstveno, velik broj novih ikonica dizajnirali su članovi Appleova odjela za marketing i komunikacije, a ne tim za dizajn aplikacija. Šef odjela dizajna Jonathan Ive okupio je timove za print i dizajn web-marketinga kako bi zajedno odredili izgled i paletu boja osnovnih ikonica. Zatim su to predali članovima tima za dizajn aplikacija, koji su nastavili razvoj dizajna slijedeći upute koje su dobili od timova za print i dizajn web-marketinga.

Poznato je da nije bilo mnogo komunikacije između različitih timova koji su radili na dizajnu ikonica, recimo onih za aplikacije Mail i Safari. Također, unutar svakog tima bilo je više grupa koje su se natjecale u najboljem dizajnu, što je dovelo do vidljivih nedosljednosti u dizajnu.

Za sve one kojima se novi dizajn Appleovih ikonica nije svidio – imamo dobre vijesti: ono što je predstavljeno na WWDC-u nije finalna verzija. Rad na dizajnu i ostalim aspektima iOS-a i dalje je u punom zamahu, iOS 7 kakav smo vidjeli u ponedjeljak još je razvojnoj fazi. Navodno su build-verzije iOS-a, koje su koristili prezenteri na danima konferencije koji su uslijedili, već bile različite od one koja je predstavljena u ponedjeljak.

Od svih aspekata novog iOS-a, dizajn ikonica i ostalih vizualnih elemenata najizgledniji je za promjene. U Appleu se još uvijek razgovara o njima i radi na brojnim poboljšanjima u pogledu dosljednosti dizajna. Osim ikonica, očekuje se i promjena strelice koju smo vidjeli na dnu zaključanog zaslona, koja djeluje zbunjujuće jer sugerira otključavanje mobitela gestom povlačenja prema gore, a tako se zapravo otvara Control Center, još jedna od novih funkcija iOS-a 7.

Ako vas ništa od ovoga nije utješilo, imamo i brojke: dizajn i funkcije iOS-a 6 su od beta-verzije 1 do službene verzije bili izmijenjeni 15%. Minimalno toliko izmjena očekuje se i kod iOS-a 7, a predviđa se i više, čak 35 do 40%.


Propustili ste