Keep – Googleova nova aplikacija

Prije nekoliko dana Google je u rad pustio novu aplikaciju čija je svrha bitno nam olakšati spremanje raznih bilješki, fotografija, videoisječaka. Ukratko, Google Keep svojevrsna je mobilna (ili općenito gledajući – virtualna) verzija notesa koja itekako nalikuje već poznatom Evernoteu

Nedugo nakon što je ugašen Google Reader, lansirana je nova aplikacija – Google Keep. Ona je zamišljena kao virtualni notes koji može sačuvati sve ono što nam padne na pamet pa poželimo to i zapisati, bilo kakav podatak (tekst, fotografija) za koji pomislimo da bi bilo dobro sačuvati ga, bilo kakve radne zadatke ili običnu listu obaveza. Svi podaci koje sačuvamo putem ove aplikacije čuvaju se na Google Driveu i sinkronizirani su sa svim uređajima koje koristimo, tako da u bilo kojem trenutku putem gadgeta ili računala imamo pristup istome.

Kako je navedeno na službenom blogu Googlea, ideja je sve ono što inače zapisujemo po raznim papirićima ili u pravi (fizički) notes zapisati na jedno virtualno mjesto i time izbjeći mogućnost zbunjenosti i nesnalaženja, u konačnici i gubitka papirića ili notesa koje smo dotad koristili. Zvuči dobro, ali… Ovaj novitet iz Googlea nalikuje Evernoteu, gotovo su identični i teško je povjerovati da će toliko velik broj korisnika Evernotea jednostavno samo prijeći na upotrebu Google Keepa.

Pogotovo ako uzmemo u obzir i nedavno gašenje Google Readera, koje je izazvalo nezadovoljstvo velikog broja korisnika. Već sada, nakon lansiranja ove aplikacije i čitajući o njoj po raznim internetskim adresama, možemo naići na velik broj komentara korisnika koji upućuju kritiku Googleu prvenstveno zbog gašenja Readera i time iskazuju nepovjerenje prema bilo kakvom novom proizvodu iz njihove ”radionice”. Korisnici su naprosto skeptični ponajprije zato što, ako počnu koristiti nekakav njihov novitet i svidi im se, za nekoliko mjeseci Google taj isti novitet može odlučiti ugasiti.

S druge strane, svi oni koji prate razvoj Googlea i njegovih proizvoda, a možda nisu čuli za Evernote, sada definitivno jesu. A ako su imalo sumnjičavi spram Keepa, imaju Evernote na raspolaganju. Osim mogućnosti spremanja raznih bilješki na jedno virtualno mjesto, Keep ima mogućnost i glasovnih naredbi. Odnosno, ako nećete ili jednostavno ne možete utipkati sve ono što svakako želite imati negdje zapisano, to jednostavno možete doslovce reći Keepu i on će ih sačuvati (prepisati) zahvaljujući glasovnom raspoznavanju. Bilo koja već sačuvana bilješka može se brzo pronaći s pomoću tražilice, a one starije možete arhivirati ili izbrisati. Radi lakšeg raspoznavanja pojedinih bilješki, one se mogu označavati raznim bojama ili jednostavno povući na neko drugo mjesto unutar aplikacije kako biste ih što lakše pronašli. Ono što bi bilo još bolje za jednostavn(ij)u organizaciju bilješki jest mogućnost kreiranja datoteka, ali nažalost Google nam to u ovoj aplikaciji nije omogućio.

Još za vrijeme testne faze Google je, greškom ili namjerno, dao kratak uvid u ovu svoju novu uslugu putem interneta. Naime, Google Keep naprosto je iskočio na desktop verziji Google Drivea. Korisnici su već tada shvatili kako Google priprema nešto novo i premda je vrlo brzo ovaj uvid u Keep bio maknut, počele su razne usporedbe s Evernoteom i komentari kako on dobiva ozbiljnog rivala. Google Keep dostupan je Android korisnicima, ali ne svim. Potrebno je imati verziju operativnog sustava Android 4.0 Ice Cream Sandwich ili višu. Oni koji žele pristupiti usluzi putem interneta, Google Keep mogu pronaći na adresi http://drive.google.com/keep, gdje mogu pristupiti svojim bilješkama, uređivati ih ili dodavati nove.

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana trebali bi imati mogućnost pristupanja usluzi i izravno putem Google Drivea. Svi oni koji koriste iOS za sada nemaju mogućnost korištenja ove aplikacije. Google očito radi proljetno čišćenje svojih usluga i aplikacija, a aplikacija Keep svakako djeluje dobro, no ne donosi ništa novo u virtualnom svijetu. Tek ćemo vidjeti hoće li vjerni korisnici Google usluga prihvatiti ovaj novitet, jer izgleda da prethodno gašenje Readera još uvijek nisu zaboravili, nego su im to itekako zamjerili.


Propustili ste