Forum.hr još uvijek je živ i zdrav

Forum.hr već je dugo s nama, pa smo odlučili pogledati što se danas tamo događa.

U vrijeme Facebooka, Twittera, Instagrama i Snapchata nekako se čini da su dobri stari internetski forumi pali u drugi plan – ali samo na prvi pogled! Premda većina pripadnika mlađe generacije surfera vjerojatno nikad nije posjetila, a kamoli se registrirala na neki od online foruma, oni su još uvijek živi i aktivni te privlače značajan broj korisnika željnih raznoraznih diskusija. Možda više nisu popularni kao prije desetak godina, ali svakako još nije došlo vrijeme da ih se otpiše. Dokaz tomu je i legendarni Forum.hr, najpoznatiji i najposjećeniji domaći online forum, koji vuče korijene još od 1999. godine, što u svijetu interneta predstavlja drevnu prošlost.

Za svakoga ponešto

Vrijednost Forum.hr-a ponajprije leži u njegovoj bogatoj i raznovrsnoj zajednici koja obuhvaća gotovo sve sfere društvenih i životnih interesa. U prijevodu to znači da ćete ovdje pronaći dovoljan broj sugovornika i istomišljenika za raspravu o bilo kojoj temi i području, bez obzira na to je li riječ o važnim životnim stvarima ili nečem sasvim trivijalnom. Forum.hr mjesto je na kojem uvijek možete postaviti pitanje i gotovo uvijek se nađe netko tko će vam pomoći u rješavanju nedoumica i dilema. Nitko pritom ne očekuje da se ovdje predstavite imenom i prezimenom, pa su korisnici slobodniji, komunikacija otvorenija i praktički ne postoje tabu teme. Ako pak niste raspoloženi za forumaške rasprave, uvijek možete prikratiti vrijeme samo čitanjem brojnih diskusija, pri čemu ćete često završiti na nekoj temi ili podforumu koje u početku uopće niste planirali istraživati.

Forum.hr oduvijek je slovio kao internetsko odredište koje otkriva “puls nacije”, jer gotovo da nema društvene, političke ili medijske teme koju forumaši nisu prokomentirali i obradili uzduž i poprijeko. Naravno, takvo okruženje često privlači i internetske trolove svakojake vrste, ali tu su uvijek moderatori koji se trude diskusiju usmjeriti u pravom smjeru. Doduše, kao i na većini foruma, svađa i “flameova” ovdje ne nedostaje, ali očito je i nemali broj onih koje sve to jako zabavlja.

O čemu se priča?

A o čemu se danas najviše raspravlja na Forumu? Sasvim očekivano, najživlji je forum Politika, na kojem je dosad otvoreno preko 19 tisuća tema koje su ukupno generirale više od 3,6 milijuna postova, a ponajviše rasprava u posljednje se vrijeme odvija na temama o reformi obrazovanja, HRT-ovoj kadrovskoj politici i porezu na nekretnine. Naravno, među najpopularnijim forumima i dalje su Ljubav, erotika, seks i Život u dvoje, a zanimljivo je primijetiti kako Ženski kutak ima osjetno više otvorenih tema i postova u odnosu na “konkurentski” Muški kutak. Ukratko, teme iz kategorije Društvo i danas privlače najviše interakcije i diskusija, što je već dugogodišnja konstanta na Forum.hr-u.

U kategoriji Kultura i zabava najviše pak rasprava odvija se na forumu Televizija na kojemu je gotovo svaki domaći TV kanal postao top tema, pri čemu je posebno popularna tema o RTL Televiziji, koja je generirala gotovo 4000 postova. Usporedbe radi, aktualna tema koja objedinjuje rasprave o HRT 1 i HRT 2 ima tek šestotinjak postova, a u tim okvirima otprilike se kreću i zasebne rasprave o ostalim programima državne dalekovidnice. Međutim, diskusije o pojedinačnim emisijama, poput primjerice Petoga dana, privlače daleko više komentara.

U sklopu Kulture i zabave standardno su popularni Film i Glazba, s ukupno više od 500 tisuća, odnosno 700 tisuća postova. U kulturno-zabavnoj kategoriji krije se i definitivno jedan od najurnebesnijih foruma – Trash kultura, na koji se uistinu valja zaputiti ako tražite dobru dozu smijeha i inspiraciju za meme sadržaj. Letimičan pogled na ostale forume otkriva kako korisnici vole jako raspravljati o automobilima, nogometu, kozmetici, stanovanju, kompjuterskim igrama i mobitelima. Slobodno možemo reći kako je Forum.hr zapravo jedan ogroman kafić u virtualnom izdanju.

Milijunske brojke

Kumulativna statistika pak otkriva kako Forum okuplja blizu pola milijuna članova koji su otvorili gotovo isto toliko tema, a u sklopu kojih je dosad napisano 47 milijuna postova. Impresivno, zar ne? Nije naodmet ni spomenuti i kako je u rujnu, prema broju jedinstvenih korisnika, zauzeo 9. mjesto Gemiusove ljestvice najposjećenijih internetskih odredišta u Hrvatskoj.

Po svemu sudeći, Forum.hr je živ i zdrav i u 2016. godini, premda svojim jednostavnim dizajnom i osnovnim funkcijama djeluje potpuno “asketski” u odnosu na moderne online servise i društvene mreže. Tko zna, možda se i u tome krije neka čar.


Propustili ste