Top 5 fantasy svjetova

U kojem od fantasy svjetova bi voljeli živjeti? Ovo je naših top 5!

5. Pern

Anne McCaffrey je u seriji svojih romana (koji su zgodna kombinacija SF-a i fantasyja) stvorila planet na kojem u neobičnoj simbiozi žive kolonisti (ljudi) i domoroci (zmajevi). Jahači i njihovi zmajevi (koji imaju sposobnost putovati kroz prostor i vrijeme) telepatski su povezani i ujedinjeni u borbi protiv “threada” koji pada s neba i uništava sve što dotakne.

4. Riverworld

Na fiktivnom planetu iz serije romana Philipa Joséa Farmera, nalazi se beskonačna rijeka, na čijim obalama oživljavaju svi oni koji su nekoć živjeli na Zemlji. Reinkarnirani ljudi (ali i izvanzemaljci) iz različitih epoha Zemljine povijesti, stvaraju novo društvo na Riverworldu, dok ih nadgledaju tajanstvena bića čiji su motivi nepoznati.

3. Zemljomorje

Kraljica spekulativne fikcije, Ursula K. LeGuin, u svojoj je književnoj seriji o Zemljomorju stvorila svijet koji se sastoji, kako samo njegovo ime kaže, od otoka i mora. Uz ljude, taj svijet naseljavaju trolovi i zmajevi, a sveprisutna je magija, kojom svatko – uz trening i ovisno o stupnju nadarenosti – može ovladati.

2. Amber

Roger Zelazny se u svom kultnom ciklusu Amberske kronike pozabavio paralelnim svjetovima. Kraljevstva Amber i Dvori Kaosa jedini su pravi svjetovi, dok su svi ostali (uključujući i Zemlju) samo sjene između njih. Potrebno je savladati labirint Uzorak u Amberu, odnosno Logrus u Dvorima Kaosa, kako bi se stekla moć putovanja kroz sjene.

1. Bas-Lag

China Miéville u svojim je romanima Stanica Perdido, The Scar i Iron Council stvorio krajnje neobičan svijet koji je gotovo vlastoručno kreirao svoj podžanr – new weird. U njemu vladaju podjednako magija i steampunk-tehnologija, a njime lutaju mnoge nesvakidašnje inteligentne rase.


Propustili ste