Digitalno blago: Zvučno putovanje svijetom

Stranica aporee.org internetsko je odredište koje će vas uvesti u jedan sasvim drugačiji svijet zvuka.

Bilo da Vas zanima područje sound i field recordinga, ili nemate ni blage veze što je to, stranica aporee.org internetsko je odredište koje će vas uvesti u jedan sasvim drugačiji svijet zvuka. Riječ je o globalnom sound-mapping projektu koji od 2006. godine prikuplja zvučne zapise iz čitavog svijeta. Trenutno stranica sadrži arhiv s preko 36000 zvukova za čije kompletno preslušavanje bi vam trebalo više od 87 dana.

Arhivirane zvučne zapise možete preslušavati preko pojmova i mjesta putem tražilice, klikom na mapu svijeta ili streamanjem “aporee radija”. Arhiv sadrži zvučne snimke različitih okoliša i okruženja, od javnih trgova do privatnih prostora. Tako možete slušati kako zvuče ulice tokijske Shibuye, kadiš na židovskom groblju Buenos Airesa ili morski valovi na obali inuitskog sela na Grenlandu.

Znam da će vas sigurno zanimati kakvih zvukova ima kod nas: iz Zagreba možete, među ostalim, poslušati probu muškog crkvenog zbora, povorku Zagreb Pridea 2011. ili zveket škara i emitiranje znanstvene radijske emisije u brijačnici u Preradovićevoj ulici.

Kada iskoristite sva mjesta i pojmove koji vam padnu na pamet, tu je radio http://radio.aporee.org/ koji streama zvukove iz arhiva. Ne radi se o običnoj reprodukciji po shuffle principu, već je riječ o responzivnom radijskom streamu koji reagira na promjene u arhivu, nove slušatelje, live emitiranja i slične varijable.

Tijekom mog prošlog slušanja, radio je reagirao i na mene kao slušatelja i emitirao zvučni zapis vožnje uspinjačom na Gradec, za vrijeme koje jedna putnica svojoj unuci objašnjava: “Ovo tamo ti je Lisinski, a tamo iznad krovova je mamin posao”. Nakon vožnje uspinjačom, slijedio je live stream iz Valleja i zvučni zapis snimljen na francuskom gradilištu, koji se nalazi na listi omiljenih zvukova jednog od slušatelja koji je u isto vrijeme slušao radio kada i ja.

Aporee.org nudi mogućnost zvučnog putovanja svijetom i priliku da čujete tuđim ušima. Nakon boravka na ovoj stranici, sasvim drugačije ćete se kretati vlastitim zvučnim krajobrazima.

Više o projektu možete saznati od jednog od njegovih začetnika Ude Nolla na http://aporee.org/aboutRadioAporee.mp3.

***

U rubrici Digitalno blago osvrćemo se na internetske sadržaje koji su nam privukli posebnu pažnju i želimo ih podijeliti s vama. Pročitajte prijašnji tekst!


Propustili ste