Digitalni trendovi u 2013.

Kako se bliži kraj godine, analitičari etabliranih svjetskih korporacija počinju generirati predviđanja trendova za narednu godinu, a Gartner je na nedavno održanome Symposium/ITxpo objelodanio svoj pogled u kristalnu kuglu navodeći deset strateških tehnologija za 2013.

1. Rat mobilnih uređaja
Mobilni će uređaji, poglavito pametni telefoni, prestići kućno računalo kao primarni uređaj za pristupanje webu, a do 2015. godine osam od deset mobitela bit će pametni telefoni. No, najviše petina njih koristit će Windowse, tvrde Gartnerovi analitičari. Na svaka dva prijenosnika prodat će se i jedan tablet, a Windows 8 zauzet će treće mjesto na tržištu, iza Androida i iOS-a. Konačno, i korporacije će ući u post PC eru.

2. Mobile aplikacije i HTML5
Od mnoštva programskih alata i platformi, u skoroj će se budućnosti iskristalizirati samo dvije skupine: HTML5 i ostatak. Daleko od toga da će nativne aplikacije za osobna računala nestati – one će i dalje pružati više nego što to HTML5 može, ali će se jaz svakako smanjiti. Programeri će se orijentirati na aplikacije koje podržavaju sučelje na dodir, ali koje se mogu koristiti i na “klasičnim” platformama.

3. Privatni oblak
Podaci će polako, ali sve više migrirati u oblak zamjenjujući kućnu, središnju pohranu podataka na osobnome računalu. Umjesto jednoga računala, koristit će se mreža uređaja (pametni telefon, prijenosnik i tablet) tako da će u konačnici korisnik uvijek jednako pristupati svojim resursima, bez obzira na to odakle i kako im pristupa. To će pak dovesti do diversifikacije korisničkih platformi.

4. Trgovine aplikacijama
Zatvoreni ekosustavi aplikacija naći će se pod pritiskom kako bi se otvorili prema više korisničkih platformi i sustava plaćanja. Gartner vjeruje kako će do 2014. godine mnoge organizacije isporučivati mobilne aplikacije svojim djelatnicima putem privatnih trgovina aplikacija. Samim time će se pomaknuti i fokus IT djelatnika sa središnjega mjesta prema samim korisnicima.

5. Internet (od) stvari
Internet sastavljen od stvari (IoT) jest koncept koji govori kako će se internet proširiti na korisničke uređaje koji su “pametni” – točnije, opremljeni osjetnicima, sposobni prepoznati govor i tekst te izmjenjivati podatke s drugim (medicinskim, fitness, sigurnosnim ili nekim četvrtim) uređajima. IoT će stvoriti i cijeli val poduzetnika, jer se potražnja za takvim uređajima upravo stvara.

6. Hibridni IT i oblak
IT sektori u mnogim tvrtkama upravo prolaze tranziciju prema uslugama u oblaku – one će postajati sve dostupnije, čime mnogi servisi koje tvrtke trenutačno same obavljaju postaju skupi, a sve češće će se primjenjivati i “interni oblak”.

7. Veliki podaci
Velike baze podataka strateški će se odmicati od samih projekata prema informatičkoj arhitekturi cijele tvrtke. Korporacije će tako napraviti odmak od tradicionalne središnje baze podataka prema višestrukim sustavima uz content management. Poslovna inteligencija, data warehousing i metapodaci dobit će na značaju.

8. Analitika
Analitika postaje dostupna korisnicima kontekstualno i u željenome trenutku. Analitika postaje toliko jeftina i dostupna da se može vršiti u svakom koraku posla. Nju će, kao i dosad, vršiti analitički poslužitelji u oblaku na osnovi velikih repozitorija podataka – a time će optimizacija i simulacije biti moguće u svakom trenutku.

9. In Memory Computing
In Memory Computing (IMC) prenosi nekadašnje višesatne poslovne kalkulacije u moćne poslužitelje u oblaku, čime se dugotrajni izračuni skraćuju na sekunde. Uz SAP i Oracle, i mnogi manji vendori ponudit će ovaj servis, a to će mu, dakako, spustiti cijenu.

10. Integrirani ekosustavi
Tržište se polako okreće prema integriranim ekosustavima, a sve dalje od heterogenog pristupa. Ovaj će trend pokretati želja za jednostavnijim radom, nižom cijenom i višim stupnjem sigurnosti. Stoga će prodavatelji sve više nuditi gotove uređaje (tzv. appliance) koji objedinjuju hardver i softver.


Propustili ste