9 najboljih online stripova

Svi ljubitelji stripova dobro znaju kako taj prekrasni medij nudi mnogo više nego što se slabije upućenima čini na prvi pogled. Ispod gomile uglavnom loših stripova kojima je većina nas bila izložena u mladosti te raznoraznih inačica superjunaka koje su u stripu, kao i na filmu, izuzetno popularne nalazi se cijelo jedno bogatstvo kvalitetnih radova koji nerijetko znaju biti superiorni ne samo filmu već i književnim djelima. Naravno, internet je doveo do poplave online stripova među kojima nisu svi jednako dobri, a mi vam predstavljamo naslove koje ne biste smjeli propustiti.

garfield minus garfield
Kao što naslov kaže, strip iz kojega je maknut popularni mačak i njegovi komentari, a ostao je samo Jon Arbuckle i njegov suludi tijek svijesti. Kažu kako je riječ o jednom od najvećih hitova na mreži svih mreža, koji je dobio blagoslov i od Garfieldova oca Jima Davisa te ugovor s velikim izdavačem.

Girl Genius
Strip Phila i Kaje Foglio svoj je život započeo na papiru pa se preselio na internet, a nas je osvojio već sloganom: Adventure, Romance, Mad Science. Strip je osvojio niz nagrada, među kojima i najugledniju literarnu SF nagradu Hugo čak tri godine u nizu.

Penny Arcade
Online strip pisca Jerryja Holkinsa i ilustratora Mikea Krahulika debitirao je na internetu još davne 1998. (na stranici loonygames.com) nakon čega su ga dečki ubrzo prebacili na vlastitu stranicu, što ga čini jednim od najdugovječnijih online stripova, a ima i milijunsku publiku.

Black Is The Color
Ovaj strip autorice Julije Gfrörer, koji donosi priču o mornarima viktorijanskog broda ostavljenima da umru na pučini, jedan je od svakako najljepših koje smo čitali online i moramo priznati da nas nije ostavio ravnodušnima.

FreakAngels
Uradak genijalnoga Warrena Ellisa potpuno besplatno na internetu! Pisac koji je tijekom godina radio na svim važnijim stripovima Marvela i DC Comicsa, ujedno poznat po kultnome Planetaryju, osmislio je postapokaliptičnu priču koju naziva ”retro punkom”, a sve je ilustrirao Paul Duffield.

Romantically Apocalyptic
Doživljaji tročlanog vojnog odreda u neodređenoj postapokaliptičnoj budućnosti duhoviti su i sjajno napisani, ali njihova prava vrijednost leži u zadivljujućim i originalnim ilustracijama.

Bongcheon-Dong Ghost
Korejski horor autora Horanga ne preporučuje se čitateljima slabijih živaca, starijim osobama i trudnicama, a YouTube je prepun reakcija prestravljenih čitatelja. Odlična priča, ali i djelomično animirane scene te zvučni efekti čine čitanje posebnim iskustvom.

The Fox Sister
Nadnaravna detektivska priča smještena u Seoul 1968. inspirirana je istoimenom korejskom legendom o demonu koji se hrani ljudskim životima i objavljuje se tjednim ritmom već pune dvije godine, a dosegom se može mjeriti s bilo kojim stripovskim hitom na papiru.

Spera
Pisac Josh Tierney uspio je okupiti nekolicinu vrlo uglednih ilustratora na ovome zajedničkom projektu pa je priča svakih nekoliko stranica ilustrirana na potpuno drukčiji način, što stripu daje poseban šarm.


Propustili ste