Zdravi(ji) blagdani

Zasigurno ste, poput nas, već xy puta u životu mučili muku s kojom kilicom više po svršetku blagdanske sezone. Svi volimo jesti, zabavljati se i družiti s obitelji i prijateljima, a hrana i piće su dvije dimenzije bez kojih bi život bio očajno monoton. Jurica savjetuje kako da ovih blagdana ostanete zdraviji i ljepši.

Ono što vam ovoga tjedna želim izdvojiti su laganije verzije blagdanskih delicija i time pojednostaviti, ako ne i sasvim ukloniti mučenje i znojenje u skidanju toga viška. Uostalom, zar ne bi bilo lijepo zakoračiti u Novu lagano, poletno i dakle sretno.

Samo se prisjetite svih tableta ili prašaka za žgaravicu koje ste popili, mučnina koje su vas usporavale; možda su vam čak želudac morali ispumpati… To je božićna noćna mora!

Oduvijek mi je bilo bitno da je hrana ukusna i oku lijepa, a istovremeno što zdravija. Dakako, određeni stupanj kompromisa postoji, a šljivit’ ga, c’est la vie i ništa ne može, a možda ni ne treba biti savršeno*.

Kad već trošimo ogromne količine novca i živaca u nabavci željenih poklona, hrane i pića, onda bismo barem mogli prekrižiti i odlaske u ljekarnu, kod liječnika ili na hitnu i to vrijeme provesti na ljepši način.

Namirnice koje ću navesti možete vrlo lako i jeftino zamijeniti zanimljivim i pomalo neočekivanim opcijama. Tek ih je nekoliko, a vrlo su svestrane. Malo drukčiji okusi neće biti nimalo lošiji, a uvest će svježu notu na blagdanski jelovnik.

Prije nego što počnem s listom varijacija namirnica, dotaknuo bih se blagdanskih domjenaka, posebice onih poslovnih koji mogu upropastiti želudac, figuru i time narušiti ono pravo s obitelji i prijateljima kojem se veselimo cijelu zimu. Budimo realni, domjenci često imaju vrhunsku hranu koja je k tome besplatna… Ta tko se ne bi najeo.

• Ne deblja jedenje (kasno) navečer. Deblja nas višak ukupnih kalorija koji smo taj dan/tjedan pojeli. Ako ste na dan domjenka ili velike svečanosti pošteno jeli za doručak, ručak i međuobroke te onda navečer se još poput čopora kusih pasa bacili na švedski stol, sigurno ćete premašiti kalorijske potrebe i udebljati se.

Dakle, na taj dan jedite lagano ne mijenjajući frekvenciju obroka, već volumen i držite se uobičajenih sportskih aktivnosti. Isto vrijedi i ako ste morali ići na svečani ručak, ostali obroci ostaju tamo gdje jesu, ali su znatno manji, tj. usklađeni su s pojedenom količinom najvećeg obroka. Bitno je ne preskakati obroke. Čak će i božićna večera ovako proći bez ikakvog problema.

• Ako se pitate što bi trebalo jesti tijekom dana… To je još jednostavnije. Jedite lagane obroke prepune povrća i bjelančevina i pokojim komadićem voća s tim da škrobne ugljikohidrate držite podalje, ionako ćete se napucati domaćeg toplog kruha, mlinaca i kolačića uvečer. Stalno si u glavi mantrajte kakva vas gozba očekuje uvečer i da se ovaj polupost sada isplati.

• Za večeru se raspištoljite. Volim taj izraz. Doista, najedite se i ne libite uzeti što god vam srce poželi. Ionako je vjerojatnost da ćete nakrcani hranom i pićem utonuti duboko u san i nećete imati još nekoliko posjeta kutiji s kolačima ili si skrivečki raditi sendvič usred noći.

• Jedite samo svježu napravljenu i/ili domaću hranu. Tvornički hren, majoneza i sav nonsens novog stoljeća donosi previše otrova koji na kraju krajeva čine tijelo debljim, a da to ni ne primijetimo.

• Odvojite si samo noć ili dvije, zavisno do početnog (ne)zadovoljavajućeg stanja u kojima ćete uživati kao prase u blatu. Osim ako niste specijalan slučaj, tijelo će se takvim neočekivanim gozbama šokirati i neće stići nakupiti višak kilograma. Ne brkajte retenciju vode s prekomjernom težinom.

Napokon dolazimo na varijacije, odnosno zamjenu namirnica u receptima. U stvari, princip je iznimno lagan, samo ga se treba prisjetiti. Većina predstavlja smanjivanje masnoća, a pokoja kalorije iz šećera.

• Jedno cijelo jaje zamijenite dvama bjelanjcima. Ako vam treba boje, dodajte u smjesu mrvicu praha kurkume ili koju kap jestive boje.

• Masno kiselo vrhnje zamijenite jogurtom koji će zbog bakterija biti zdraviji.

• Slatko vrhnje, osim ako vam treba kao šlag, zamijenite s dvije žlice brašna umućene u dvije šalice mlijeka. Slično možete dobiti i ako upotrijebite čisti škrob kojeg ide manje od brašna.

Domaći sladoled napravite s punomasnim jogurtom umjesto jaja i vrhnja, jer će i tako mastan biti puno zdraviji. Kiselost neće prevladati ako dobro zasladite, trebalo bi imati osvježavajući efekt.

• Majonezu zamijenite laganim kiselim vrhnjem ili tvrdim jogurtom. Dobra je opcija, začudo i sojina majoneza koju neki ‘bio’ proizvođači izvrsno rade. Ne smijem ih reklamirati pa je na vama da pronađete najbolju.

• Umjesto šećera koristite, pogađate, steviju. Med, smeđi šećer šećerne trske ili javorov sirup koristite umjesto šećera ili ga barem količinski prepolovite. Tako ćete unijeti nešto minerala i vitamina nego s običnim bijelim šećerom.

Ukusna jela = fino začinjena jela, a ne nedovoljno soljena. Odmah smanjite količinu soli te eksperimentirajte začinima i naučite ih voljeti i koristiti. Sol nije jedina i najvažnija dimenzija okusa.

Ustvari, najveću uslugu koju si možete učiniti sada i u sljedećoj godini je da smanjite unos soli i šećera.

*Perfekcionisti se ograđuju od stavova iznesenih u spomenutom paragrafu.


Propustili ste