Top 7 bizarnih reklama

Voljeli ih ili ne, od reklama ne možete pobjeći. Neke od njih su zabavne, duhovite i kreativne, ali priznajmo ima ih i popriličan broj iritantnih, dosadnih te krajnje loših. U svojevrsnoj sivoj zoni nalaze se pak bizarne i čudne reklame, za koje nam nije uvijek jasno što je autor točno želio reći. Neke od njih namjerno su neobične zbog privlačenja pozornosti i kreiranja "šok-efekta", ali postoji i popriličan broj starih reklama koje iz današnje perspektive djeluju uvrnuto, a u svoje vrijeme su možda djelovale sasvim normalno. Donosimo izbor nekoliko bizarnih reklamnih uradaka novijeg i starijeg datuma nakon kojih ćete se sigurno zapitati: WTF?

7. Swing Wing

Swing Wing je igračka koja se pojavila sredinom šezdesetih, a najjednostavnije se može opisati kao – hula-hup za glavu. Točnije, riječ je o kapi s vrpcama na vrhu, a cijela zabava je u tome da je stavite na sebe, ubrzano vrtite glavom i u najboljem slučaju riskirate mučninu, a u najgorem ozljedu vrata. Retro reklama bizarna je koliko i sam proizvod.

6. Xbox One: Immersive Gaming

Prije godinu dana Sony i Microsoft gotovo su istodobno lansirali nove modele svojih igraćih konzola, PlayStation 4, odnosno Xbox One, što je očekivano rezultiralo reklamnim ratom između dvoje konkurenata. Microsoft je pritom otišao možda mrvicu predaleko svojom uznemirujućom reklamom Immersive Gaming, čiji protagonist halucinira posjekotine po svom tijelu dok igra nasilnu videoigru. Nije za one slabijih živaca.

5. Little Baby’s Ice Cream: This is a Special Time

Little Baby’s Ice Cream lokalni je proizvođač sladoleda iz Philadelphije koji se na tržištu pojavio prije tri godine, a ubrzo je privukao veliku pozornost bizarnim reklamama koje djeluju kao da su proizašle iz noćnih mora. Najpoznatija prikazuje humanoidno stvorenje sačinjeno od sladoleda koje jede – samo sebe! Reklamu su gotovo svi ocijenili jezivom i neukusnom, ali postala je viralni hit na internetu, što je očito i bio cilj.

4. Snapchat – Introducing Snapcash

Popularni mobilni servis Snapchat i tvrtka Square ovih su dana sklopili partnerstvo i predstavili uslugu za mobilno plaćanje pod nazivom Snapcash. Lansiranje novoga servisa popraćeno je dvominutnom reklamom koja najprije prikazuje dvoje tinejdžera kako koriste Snapcash, a onda se sve odjednom pretvori u glazbeno-plesnu točku s iritantnom, ali zaraznom pjesmom. Naravno, reklama je brzo privukla pozornost te je u tjedan dana pregledana više od 2 milijuna puta na YouTubeu.

3. Old Spice: Motorcycle

Old Spice posljednjih godina privlači veliku pozornost svojim duhovitim i inovativnim marketinškim kampanjama u sklopu kojih su se pojavile i neke krajnje bizarne reklame. Među njima se posebno ističe Motorcycle, za koju možemo reći da je istovremeno smiješna i uznemirujuća te da ima zanimljive specijalne efekte.

2. PlayStation 2 – The Third Place

Marketinške kampanje za slavnu Sonyjevu konzolu redovito su zalazile u područja kojima se mnogi veliki brendovi ne usude kročiti, što je rezultiralo brojnim nekonvencionalnim reklamama koje su često nailazile na oprečne reakcije. Na Sonyjevim kampanjama bio je angažiran i dežurni “redateljski čudak” David Lynch, čije reklame za PlayStation danas imaju svojevrstan kultni status. Jedna od najpoznatijih je The Third Place iz 2000. godine koja nadrealnom atmosferom uvelike podsjeća na redateljev klasik Eraserhead.

1. Reklame iz Japana

Na bilo kakvoj ljestvici bizarnih reklama one japanske definitivno odnose pobjedu, pri čemu je uistinu teško odabrati samo jedan video. Srećom, YouTube je pun kompilacija japanskih reklamnih uradaka, a u nastavku izdvajamo jednu koja će vam dati dobar uvid u neobičan i osebujan svijet oglašavanja u ovoj zemlji. Pripremite se na smijeh, šok i nevjericu.


Propustili ste