Top 6 majmuna na filmu

Prisjetimo se nekoliko filmskih djela u kojima se pojavljuju čovjekovi bliski srodnici i neka slična, fikcijska stvorenja.

Promatrajući bližu i dalju povijest sedme umjetnosti, može se zaključiti kako publika nesumnjivo voli gledati majmune na filmu, vjerojatno zato što su nam u velikoj mjeri slični i samim time vrlo pogodni za duhovite alegorije i prikrivene društvene komentare. Dok novi nastavak Planeta majmuna žari i pali svjetskim i domaćim kinima, prisjetimo se nekoliko filmskih djela u kojima se pojavljuju čovjekovi bliski srodnici i neka slična, fikcijska stvorenja.

6. Kongo

Zahvaljujući uspjehu Jurskog parka devedesete su donijele niz ekranizacija romana Michaela Crichtona (Izlazeće sunce, Razotkrivanje, Sfera…), a jedna od njih bila je i Kongo (1995.), high-tech pustolovna priča o potrazi za rijetkim dijamantom u afričkoj džungli. Film u režiji Franka Marshalla nije pretjerano oduševio kritičare, ali bio je popriličan hit u kinima i nakratko oživio zanimanje za avanturistički žanr. A gdje su majmuni u cijeloj priči? Upoznajte Amy – gorilu koja može ”govoriti” uz pomoć posebnog nosivog uređaja koji njezin znakovni jezik pretvara u govor. Uz inteligentnu Amy, u filmu se pojavljuju i ubojite sive gorile iz divljine koje prepriječe put glavnim junacima. Svi majmuni u filmu nastali su u radionici Stana Winstona, legendarnog stručnjaka za masku i specijalne efekte.

5. Moćni Joe Young

Divovski gorila Joe Young u kinima se prvi put pojavio 1949. godine, a iza filma je stajala ista ekipa koja je petnaestak godina ranije postigla velik uspjeh s King Kongom. Međutim, Moćni Joe Young nije ponovio financijski rezultat svog prethodnika premda je u tehničkom smislu bio osjetno napredniji.

Pola stoljeća poslije, točnije 1998. godine, snimljen je visokobudžetni remake filma u režiji Rona Underwooda s Billom Paxtonom i Charlize Theron u glavnim ulogama. Ovoga puta majmun je bio veći nego u originalu, a oživljen je uz pomoć digitalnih efekata koji su poslije bili i nominirani za Oscara. Međutim, ni remake se nije proslavio na kinoblagajnama premda su ga pojedini kritičari proglasili boljim i zabavnijim od originala.

4. Gorile u magli

Gorile u magli (1988.) u režiji Michaela Apteda biografska je drama o antropologinji Dian Fossey koja je posvetila život proučavanju i zaštiti afričkih planinskih gorila, a na kraju je ubijena pod nerazjašnjenim okolnostima. Požrtvovnu znanstvenicu odglumila je Sigourney Weaver, koja je dobila same pohvale kritičara, a uloga joj je donijela i treću nominaciju za Oscara (iste je godine bila nominirana i za Zaposlenu djevojku, a prethodno za Aliense). U filmu se pojavljuju prave gorile, ali i ljudi u kostimima, a zahvaljujući vrhunskim maskama proslavljenog Ricka Bakera razlika se gotovo i ne primjećuje.

3. 2001.: Odiseja u svemiru

Kao što svi znamo, legendarna Kubrickova Odiseja u svemiru (1968.) počinje u davnoj prošlosti kada su Zemljom obitavali daleki čovjekovi preci. Fascinantan prikaz ”zore čovječanstva” bio je u ono vrijeme nešto neviđeno (doduše, to vrijedi za cijeli film), a drevne primate odglumili su pantomimičari u vrlo uvjerljivim kostimima pa legenda kaže kako su prvi gledatelji čak mislili da je riječ o uistinu pravim majmunima. Gotovo pola stoljeća od premijere Odiseja i dalje djeluje kao tehničko čudo, a njezin uvodni segment sasvim sigurno predstavlja najupečatljiviji prikaz pretpovijesti zabilježen na filmskoj vrpci.

2. King Kong

Gigantski majmun King Kong na velikim je platnima debitirao davne 1933. godine u istoimenom crno-bijelom klasiku koji je popularizirao tehniku stop-motion animacije, koja iz današnje perspektive djeluje naivno i zastarjelo, ali u ono je vrijeme imala isti učinak poput Spielbergovih digitalnih dinosaura točno šezdeset godina poslije.

King Kong se tijekom svoje povijesti čak borio s Godzillom, a sedamdesetih je dobio novu razinu uvjerljivosti u osuvremenjenom remakeu u produkciji Dina de Laurentiisa da bi 2005. godine Peter Jackson lansirao svoju spektakularnu verziju, iskoristivši sve blagodati računalnih efekata. Nedavno je najavljen i film pod nazivom Skull Island koji će se podrobnije baviti Kongovim rodnim otokom i njegovim stanovnicima, a premijera je zakazana za kraj 2016. godine.

1. Planet majmuna

Postoji nešto vrlo fascinantno i zanimljivo u ideji da čovječanstvo naslijedi rasa inteligentnih majmuna, a to potvrđuje i dugovječnost franšize koja je počela još krajem šezdesetih, a njezin najnoviji izdanak upravo ovih dana gledamo u kinima. Originalni film Franklina J. Schaffnera iz 1968. godine polučio je još četiri nastavka, a sedamdesetih se pojavila i kratkotrajna televizijska serija te animirani serijal.

Zatim se dugo vremena činilo kako je priča o Planetu majmuna zauvijek gotova, ali 2001. godine oživio ju je Tim Burton u remakeu koji je loše prošao kod kritičara. Bez obzira na to, film je bio solidan hit.

Desetljeće poslije pojavio se reboot Planet majmuna: Postanak koji cijelu priču o usponu majmunske rase započinje od početka, a postapokaliptični nastavak Planet majmuna: Revolucija trenutačno odlično prolazi na kinoblagajnama, praćen hvalospjevima kritičara. I dok su se raniji filmovi pouzdali u maske i šminku, u novom su serijalu majmuni kreirani uz pomoć digitalnih efekata i motion-capture tehnologije, iza kojih stoji novozelandska kompanija Weta Digital. Razina njihove uvjerljivosti pritom je toliko velika da su u recentnom nastavku ljudski likovi pali potpuno u drugi plan, a karizmatični majmunski vođa Caesar preko noći je postao nova filmska ikona.


Propustili ste