Top 5 stvari iz SF filmova koje bismo željeli imati u stvarnosti

San snova svih geekova i filmofila mogao bi uskoro postati stvarnost! Sudeći prema nedavnim medijskim izvješćima, kompanija Nike će 2015. godine na tržište lansirati futurističke tenisice kakve je nosio Marty McFly u Povratku u budućnost 2. Ako se najave uistinu ostvare, high tech tenisice koje se same vežu pojavit će se tako upravo u godini u kojoj se odvija veći dio radnje kultnoga filma.

Dakako, to nije prvi put da stvarnost imitira fikciju. Primjerice, mobiteli i tableti itekako podsjećaju na uređaje kakve su koristili likovi u starim epizodama Zvjezdanih staza. Što je sljedeće? Donosimo izbor nekoliko gadgeta i tehnoloških rješenja koja zasad postoje uglavnom na filmu, a koje bi mnogi sigurno rado vidjeli i u stvarnom životu…

5. Leteći skateboard
Evo još jednog predmeta iz Povratka u budućnost koji je raspirio maštu mnogih gledatelja. Leteći skateboard ili hoverboard sigurno se neće pojaviti tako skoro, barem ne u onom obliku u kojem smo ga gledali na filmu, jer antigravitacija još uvijek pripada domeni znanstvene fantastike (prema nekima, tako će i ostati). Svojedobno je bila vrlo popularna urbana legenda kako leteći skateboard uistinu postoji, ali da nije lansiran na tržište jer su udruge roditelja izrazile zabrinutost zbog opasnosti za djecu. Međutim, izvor tih špekulacija bile su šaljive izjave redatelja Roberta Zemeckisa koje je netko shvatio malo preozbiljno.

4. ”Instantno” šminkanje
Svi koji su gledali Peti element vjerojatno se sjećaju kratke, ali upečatljive scene u kojoj Leeloo (Milla Jovovich) koristi uređaj koji na njezino lice u trenu nanosi šminku. U svakom slučaju, takva bi napravica mnogim ženama uštedjela vrijeme, premda se dio njih vjerojatno ne bi u potpunosti odrekao rituala ”klasičnog” šminkanja. Gadget za ”instantno” šminkanje sam po sebi ne djeluje uopće nevjerojatno i ako se jednoga dana pojavi u stvarnosti, bit će to mnogo prije 23. stoljeća u kojemu se odvija radnja Petog elementa.

leeloo

3. Neuralizer
Kako bi informacije o postojanju izvanzemaljaca na Zemlji ostale tajna, ljudi u crnom koriste neuralizer koji svjedocima ciljano briše sjećanja na bliske susrete. Jedina je zaštita od brisanja nošenje posebnih sunčanih naočala, kojima su opremljeni agenti poput Willa Smitha i Tommyja Leeja Jonesa (znači, ne služe im samo da budu cool). Sada će se mnogi s pravom zapitati – što će nam uopće takav uređaj? Uistinu, kada bi neuralizer postojao, bio bi vrlo kontroverzna stvarčica koja za sobom povlači niz moralnih dilema. Međutim, s druge strane, mogao bi biti od velike pomoći osobama koje pate od traumatičnih sjećanja ili depresivnih stanja.

men-in-black

2. Jet pack (i slične leteće sprave)
Filmovi o Jamesu Bondu bogata su riznica futurističkih gadgeta i vizionarskih ideja, a jedna od najpoznatijih svakako je jet pack viđen davne 1965. godine u Operaciji Grom. Doduše, u to vrijeme već se naveliko eksperimentiralo tom tehnologijom, pa je i raketni ”ruksak” iz filma stvaran, premda Sean Connery, naravno, nije bio za upravljačem. Međutim, domet jet packova bio je ograničen i nisu baš bili najsigurnije prijevozno sredstvo, pa je entuzijazam oko cijele ideje s vremenom ishlapio. I dok su starije generacije maštale o jet packu kao svakodnevnom prijevoznom sredstvu, današnje klince ipak više fasciniraju leteća robotska odijela kakva koristi Iron Man. Ipak, ako nešto slično i zaživi u bliskoj budućnosti, sasvim sigurno će biti namijenjeno u vojne svrhe i zasigurno neće biti dostupno običnim smrtnicima.

1. Replikator
Koji biste uređaj iz Zvjezdanih staza najradije imali kod kuće? Sladokusci će sigurno reći – replikator! Premda mogu kreirati rezervne dijelove i razne druge objekte, replikatori iz slavnoga serijala najčešće se koriste za proizvodnju raznih vrsta hrane, kako zemaljske, tako i izvanzemaljske. Funkcioniraju na molekularnoj razini, odnosno za stvaranje pojedine vrste hrane koriste određenu kombinaciju molekula, a ako ste precizni s narudžbom, obrok pripremaju u tren oka. Razlike u okusu navodno nema, premda se s time možda ne bi složio kapetan Picard, koji ipak preferira pravi kavijar. Današnja postignuća u tehnologiji 3D printanja sugeriraju kako ideja replikatora ipak nije toliko fantastična kao što se nekad činila.


Propustili ste