Jakim imunitetom protiv sezonskih bolesti
- 17. listopada 2013.
- #imunitet — #Jurica Grosinger — #jurica savjetuje — #prehlade — #sezonske bolesti
Sezona šmrcanja počela je s prvim kapima jesenskih kiša. Prehlađenih je sve više, a i neke su viroze počele kolati gradovima. Prehladu nije teško zaobići, prije svega moramo se slojevito oblačiti kako bismo spriječili pothlađivanje tijela. Jurica savjetuje kako jednim napitkom ojačati tijelo protiv štetnih mikroorganizama
Piše
Jurica Grosinger
Obrani tijela od prehlada i viroza treba pristupati s perspektive svakodnevne prehrane. Jesenske namirnice bogate su nutrijentima, a i većina jela koja se kuhaju pomažu obrani od bolesti usput grijući tijelo jer se većina jede žlicom.
Zašto čekati doček Nove kako biste razmišljali o donošenju odluka o boljoj prehrani ili detoksikaciji organizma? Izađite iz konformističkih gabarita i počnite već danas finom toplom juhom od rajčice ili buče, pečenom pastrvom iz pećnice s kuhanim batatom ili rižom koje posipajte s nekoliko kapi maslinovog ulja, češnjakom i peršinom te salatom od sirove naribane cikle začinjenom svježe cijeđenim limunom, uz koju kap bučinog ulja. U to sve ukomponirajte začine poput klinčića, crnoga papra, čilija ili kajenskog papra, malo cimeta – i eto vam zdravlja i okusa na tanjuru.
Zdrav imunosustav koji će vas štititi od raznih, a ne samo od sezonskih bolesti gradi se 365 dana, pa čak i onaj šesti dan kada je prijestupna godina. Prirodni vas lijekovi neće spasiti jednako brzo kao oni moderni iz ljekarni. Njima treba vremena, ali zato dolaze s daleko manje nuspojava, a kod nekih ih čak ni nema. Dakako, svaku vrstu lijeka treba uzimati zdravorazumski i prema uputama. Ne zaboravite, hrana je lijek.
Brojni lijekovi koji se izdaju bez recepta tek su dio industrije koja poput svake druge kao primarni interes ima zaradu, a tek onda pružanje onoga što nam treba. To znači da takvi lijekovi smanjuju simptome, no pritom ne liječe bolest. Neki od lijekova imaju blago sedativno djelovanje kako bi vas natjerali da legnete i dopustite tijelu da se odmori, odnosno regenerira koliko samo može.
Tek kada smo bolesni počinjemo paralelno uzimati visoke doze vitamina C, pijemo med i/ili propolis, ispijamo vruće čajeve i juhice, ležimo pokriveni dekom, trčimo liječniku, tražimo bijeg iz tog groznog stanja i spremni smo gutati što god treba samo da nam bude bolje. A tako će vrlo vjerojatno i biti, puno bolje, za nekoliko dana ako ležimo i odmaramo u toploj, prozračenoj sobi uz pravilnu prehranu.
Ne možete očekivati da ćete nakon pohanih ribljih štapića, cheesecake torti i kolača, slanih i slatkih jela s lisnatim tijestom (npr. burek i štrudle), ćevapa ili gotove hrane biti zdravi k’o dren. Opet, hrana je lijek. Unosite li zdravo i prirodno, takvi ćete i biti.
Kao najbolji primjer uzmimo dvije osobe. Obje su cijele godine zbog vrste posla dosta aktivne, uz to se nekoliko puta tjedno u slobodno vrijeme bave nekom tjelesnom aktivnošću. Prva osoba ne kuha, već jede sendviče, ponekad burek, a ako i kuha, onda je to podgrijavanje gotovih zamrznutih jela ili onih iz konzerve, pije prilično zaslađenu kavu i sokove, svaki dan se zasladi kolačem… Druga osoba kuha svoja jela i nosi ih u posudama na posao i druženja, ponekad kupi gotovu salatu ili proteinsku pločicu, pije kavu ili čaj bez šećera ili s malo neobrađenog šećera ili medom, klasične kolače jede u posebnim prigodama, a i tada vrlo malo jer više voli jesti voće i peći zdrave kolače, jede puno povrća i zdravih prirodnih namirnica.
Prva osoba godišnje uhvati dvije do tri prehlade i virozu, popije nekoliko različitih antibiotika (uz one koji se već nalaze u nekim namirnicama) zbog raznih infekcija, ima problema s alergijama i disanjem, često pati od bolova i zna imati problema s kožom. Druga se osoba eventualno jednom godišnje ili rjeđe razboli od viroze ili blaže prehlade, a preboli ih lakše i brže. I to je to, drugih smetnji i bolesti kao ni antibiotika i slično nema. Koja osoba želite biti?
Jačanju imuniteta pristupajte konstruktivno tijekom cijele godine. Neću vam reći da pijete jake lijekove, ni da se trpate ehinacejom ili cuclate pastile za grlo. Prevencije radi, svako jutro popijte čašu mlake vode u koju dodajte:
- Dvije do tri žlice ekološkog jabučnog octa iz staklene boce. Plastika pušta štetne kemikalije. Jabučni ocat pomaže čišćenju tijela i uklanjanju sluzi. Nemate li ga, uzmite svježi limun koji nije prskan.
- Žličicu meda. Ima antiviralno djelovanje. Prirodan antibiotik. Ako je domaći, može pomoći i kod sezonskih alergija.
- Pola žličice cejlonskog cimeta. Antiviralna i antibakterijska svojstva.
- Dva do tri usitnjena klinčića. Jaki antioksidans. Ima antiseptička svojstva, a pomaže i protiv bolova.
- Žličicu svježe naribanog đumbira. Antifungalna i antibiotska svojstva. Čisti dišne putove i grije tijelo. Jaka antibakterijska svojstva.
- Malo kajenskog papra. Čisti i grije tijelo. Odličan antioksidans.
Sve navedene sastojke možete lako nabaviti u trgovinama. Kada ste bolesni, napitak napravite ujutro i pijte triput dnevno dok svi simptomi ne nestanu, a onda opet ujutro. Trebate li još jače djelovanje, prije svake konzumacije ubacite jedan protisnuti češanj sirovoga češnjaka – iznimnoga borca protiv prehlade i gripe.
Osobno volim kombinaciju prirodno-alternativnog i klasičnog medicinskog pristupa uz komunikaciju s mojom izvrsnom liječnicom kojoj odlazim u ambulantu samo ako se pojavi bol u ušima, oko očiju, temperatura viša od 38,5, zelena sluz iz nosa ili slabije disanje uz kašalj sa žutom ili zelenom sluzi.