Nostalg-i-ja: Junaci Pavlove ulice kao životna inspiracija

Štivo s poukom i velikom emocionalnom težinom.

Napomena: Tekst otkriva važne dijelove radnje romana.

Moji knjiški počeci obilježeni su lektirom koju i dan danas, sa svojih 27 godina, smatram jednom od najboljih priča u svom životu. Junake Pavlove ulice mađarskog pisca Ferenca Molnara ne mogu tako jednostavno opisati, pogotovo zato što su obilježili cijelo moje osnovnoškolsko razdoblje.

Za sve koji nisu čitali lektiru u osnovnoj školi, ovu knjigu opisala bih kao dječju prozu sa životnom poukom koja će vas natjerati da lijete suze za dječacima koji su svojom hrabrošću, ali i naivnošću naučili neke od najvažnijih životnih lekcija. I vi s njima. Priča o skupini dječaka koji brane svoj grund od zločeste bande možda nekome danas zvuči banalno, ali za jednu osnovnoškolku koja se poistovjećivala s njima u svemu – ona je puno više.

Čele, Barabaš, Čengej, Gereb, Kolnai, Lesik, Vajs, Rihter i Nemeček škvadra je koja reagira na nepravdu počinjenu dječacima u Pavlovoj ulici te se odluče boriti protiv grupe koja je tu nepravdu počinila. Crvene košulje, zloglasna grupa koja želi osvojiti što veći teritorij za igru objavila im je rat krađom zastavice iz njihove utvrde. Nakon takvog zapleta slijedi niz zavrzlama kroz koje dječaci prolaze u obrani svog prostora te niz nepravdi koje se dogode najmlađem i najmanjem članu skupine, Nemečeku.

Mali junak je nekoliko puta završio u jezeru zbog prkosa i suprotstavljanja Crvenim košuljama, a njihov vođa Feri Ač prepoznao je u njemu veliku hrabrost i snagu, pozvavši ga da se priključi družini. Dobar i pravedan kakav jest, Nemeček je to kategorički odbio jer nije htio izdati svoje prijatelje. Nizom nesretnih okolnosti Nemeček se poslije smrtno razbolio i preminuo. Tada sam prvi put plakala uz knjigu.

Tada, a i sada, tu knjigu svrstavam na listu omiljenih štiva iako je ne mogu često čitati baš zbog emocionalne složenosti koju nosi. Nemeček će zauvijek biti lik iz knjige koji me inspirirao da se borim za ono u što vjerujem, a njegova sudbina mi je pokazala kako baš te stvari moram dobro izvagati. Junaci Pavlove ulice knjiga je koja se pamti zauvijek!

Naslovna fotografija: Scena iz filmske adaptacije Junaka Pavlove ulice snimljene 1969. godine.

***

Nostalg-i-ja je rubrika u kojoj se naši autori prisjećaju stvari iz domene pop-kulture koje su obilježile njihovu mladost i odrastanje. Pročitajte prijašnji članak!


Propustili ste