Top 50: Najbolje ex-yu pjesme koje niste čuli, 2. dio

Totalno retro! Poslušajte još 50 nevjerojatnih skladbi!

Nakon mega popularnog izbora Najboljih pjesama iz ex-yu koje nikada niste čuli, a koje je do danas pročitalo 78.530 posjetitelja, donosimo nastavak! Poslušajte još nevjerojatnih skladbi…

No, prije nego što krenete u preslušavanje treba spomenuti da na YouTubeu možete naći jako puno ovakvih melodija zahvaljujući vrijednoj ekipi koja ne posustaje i pomaže nam otkriti puno dobre glazbe. Među njima prednjači Peđa Radović, koji svako malo izbaci neku novu stvar pa se svakako pretplatite. Tu su dakako i ekipa Tetkinih radosti koja je popularizirala cijelu priču, Nenad Borović i Smeđi šećer koji kopaju za sve nas…

Najbolje ex-yu pjesme 50 – 40

50. Nenad Vilovic & Grupa ST – To nije tvoj stil (Yugoslavia, 1980)

Disko poskočica u stilu najboljih disko pjesama s lako pamtljivim i ne previše zahtjevnim teksom, ali dobrim beatom našla se na B strani singlice iz 1980. godine. Poput mnogih B strana, i ova je puno bolja od strane A i pjesme Ima jedno blago.

49. Josipa Lisac – Čovjek s tisuću mana

U ta prošla vremena prepjevi su bili svakodnevica i malo tko se nije okušao u njima. Gotovo da nije bilo pjesme koja nije prepjevana! Među takve spada i Son of the Preacher Man koju je otpjevala Josipa Lisac.

48. Srđan Marjanović – Moja mala

Moja mala bio je prvi singl Srđana Marjanovića, objavljen 1973. godine. Iste je godine objavio još tri singla, a kasnije i 12 albuma.

47. Aleksandar Subota – Corazon

Pjesmu Corazon prvi put sam čuo u remiksu koji je rasturio Dimitri from Paris, a koja se našla na fantastičnoj kompilaciji Disco Forever. Originalni Corazon je iz 1973. godine, a prije Dimitrija snimio ju je Ansambl Saše Subote (popularni Minja Subota).

46. Iskre – Kuća izlazećeg sunca (House Of The Rising Sun)

Grupa Iskre, koji se smatraju pionirima rock scene svirala je puno pjesama tada popularnih bendova (The Tornados, The Drifters…). Osnovani su 1961. godine i živjeli do ‘66. – izdali su 3 EP-ja; Kuća izlazećeg sunca objavljena je 1965. i nije bila jedina. Poslušajte i verziju Darka Dančua.

45. Predrag Gojković – Brazil

Popularnu stvar Aquarelo de Brazil prepjevao je 1963. godine Predrag Gojković, ubacivši na isti EP još tri dosta dobre obrade, no ova je vjerojatno izazivala najviše uzdaha. Tekst je napisala Vera Jakovljević koja je prepjevala i mnoge druge skladbe.

44. The Master Scratch Band – Break War

Hip hop nije zaobišao ni tadašnju Jugoslaviju, a među pionirima bio je The Master Scratch Band koji je 1984. godine objavio EP Dégout. Glas u pjesmi je Duce Marković koja je vodila popularnu TV emisiju Hit meseca.

43. Zlatni Akordi – Voljeti to je radost

Prije samostalne karijere Josipa Lisac je pjevala u grupi Zlatni akordi. Sama grupa osnovana je 1963. godine i postojala je do 1975., a zanimljiva je i po tome što su u njoj svirali mnogi poznati glazbenici. Rajko Dujmić i Ivan Stančić samo su neki od njih.

42. Dejan Petković – Volim prave stvari

Pjesma Volim prave stvari otvorila je album Dejana Petkovića Obaraš me s nogu – bila je na poziciji A1! Sam album objavljen je 1979. godine, a nisam siguran je li pozicija A1 bila rezervirana za potencijalne hitove. Ova pjesma to sigurno jest.

41. Azra Halilović – Tvoja slika

Istina je da pjesma Spooky puno bolje zvuči u verziji Dusty Springfield, ali to nije razlog da ne poslušate Azrinu obradu iz 1969. Na istom se EP-u našla i obrada pjesme La-La Means I Love You, naslovljena Volim te.

40. Soul Sound Band ‎ – Ja te uzalud ljubim

Na prošlom izboru Soul Sound Band našao se s pjesmom Aquarius iz predstave (i filma) Kosa. U ovom izboru, evo ih s B stranom, na kojoj je bila Ja te uzalud ljubim (obrade pjesme Vehicle). Na A strani bila je Nikad ne prestaje ljubavna pjesma, po mom sudu, ponovo slabija od B strane. Singlica je objavljena 1971. godine.

Najbolje ex-yu pjesme 39 – 30

39. Marko Novosel – Ti, rijeka i ti

Još jedan dragulj koji je iskopao Smeđi šećer. Marko Novosel rasturao je pop scenom pedesetih i šezdesetih, a među njegove hitove spada i Autobus Calypso koji je otpjevao s Beti Jurković.

38. Dinka i Branka – Beli šal

Akustični hit akustičnog dueta Dinke i Branke, Beli šal, još je jedna B strana singlice. A stranu nosila je pjesma s opatijskog festivala 1979. godine Kad bi. U ovom slučaju B strana je ponovo definitivno bolja.

37. Oddelek 8 – Macedonia – Express

Jedini album koji je Oddelek 8 objavio, Quartar, izašao je 1979. godine. Melodična Macedonia – Express s tog albuma već mi duže vremena ne izlazi iz glave pa je ostavljam vama na slušanje!

36. Dragan Stojnić – Bila je tako lijepa

Pjesmu Bila je tako lijepa prvi put sam čuo u genijalnoj punk verziji još genijalnije Pekinške patke. Tek sam kasnije otkrio kako je riječ o obradi Dragana Stojnića. Koji je pak prepjevao pjesmu Elle était si jolie Alaina Barrierea.

35. Ljiljana Petrović – Pevaj, Pevaj

EP Ljiljane Petrović na kojoj se našla izrazito sretna pjesma Pevaj, Pevaj, objavljen je 1964. godine. Inače je riječ o obradi pjesme Sing, Sing Louisa Prime.

34. Jazz Orkestar Radio-Televizije Beograd – Prolećna Etida

Nakon pedeset sekundi laganog uvoda ovaj jazz postaje cool jazz funk u kojem je teško ne uživati. Prolećnu etidu skladao je trubač Goce Dimitrovski koji je surađivao s puno raznih izvođača, među kojima je i malo poznati, ali izvrsni Kim band.

33. Makadam – Ko prijatelj njene kuće

Kakav plesni hit! Mogu zamisliti kako su se na ove funky ritmove razbacivali 1980. godine u klubovima diljem zemlje. “Jedina crnogorska pop grupa”, kaže leksikon Yu Mitologije, objavila je tri albuma.

32. Dušan Jakšić – Jesenja Elegija

Sve moje jeseni su tužne, dani plačni su svi, a moje oči još su vlažne…Ovaj tužni šlager iz 1958. godine u fantastičnoj izvedbi Dušana Jakšića natjerat će vas na lagano gibanje. Ljubavne nevolje, vječna glazbena tema!

31. Nena Ivošević – Zašto samo da te sanjam

Na singlici Piši mi, pjesma Zašto samo da te sanjam našla se na B strani. Za razliku od pjesme Piši mi, koju je fantastično otpjevao Ivo Robić i za koju je tekst napisao Mario Kinel, za B stranu Nena je tekst napisala sama. I napravila izvrstan posao!

30. Nada Knežević – Poruka

Poput Radmile Karaklajić, volim i pjesme Nade Knežević koju zovu prvom damom jugoslavenskog jazza. Osim po Jugi, pjevala je po Zapadnoj Europi i ostatku svijeta. Pjesma Poruka je iz 1964. godine, a riječ je o obradi stvari Recado koju ste mogli čuti i u odličnom filmu Woodyja Allena Ponoć u Parizu. Genijalna misao iz filma je da se uvijek čini kako su prošla vremena bila bolja, a kad nekim čudom dođeš u to vrijeme shvatiš da su se ljudima iz tih vremena prošla vremena činila boljima.

Najbolje ex-yu pjesme 29 – 20

29. Marijan Kašaj – Sad je stvarno dosta tog

Marijan Kašaj, osim po nastupu u rock operi Gubec Beg, poznat je i po radu u grupi Grešnici. Ipak, od cijelog nevelikog opusa, najbolje mi sjeda ova pjesma objavljena 1975. godine. Ima neki seventies  TV show vibe što mi se posebno sviđa.

28. Senka Veletanlić – Što me čini sretnom

Da, puno puno je poznatija ova pjesma u verziji Josipe Lisac i vjerojatno je da Senkinu niste čuli ako baš ne kopate (poput mene) po YouTubeu. Iako volim i Josipinu, ipak Senki dajem laganu prednost.

27. Duško Gojković – Devojko Mala

Duško Gojković, kakva impresivna karijera! Svirao je sa Stanom Getzom, Dizzyjem Gillsepijem, Chatom Bakerom i drugim velikanima jazza. Devojko mala u jazz verziji izašla je na albumu Adio 1983. godine.

26. Đuza Stojiljković ‎- Ljubav i moda

Kakve veze imaju Devojko mala i Ljubav i moda? Obje pjesme izašle su na EP-ju Ljubav i moda Đuze Stojiljkovića 1961. godine, a godinu dana ranije obje pjesme našle su se u filmu – Ljubav i moda.

25. Senka Veletanlić Petrović – Oprosti volim te

Još jedan favorit iz svijeta šlagera svakako je Oprosti volim te koji je na festivalu u Opatiji 1963. godine otpjevala Senka Veletanlić. Uz nju, na ovom su se EP-ju našli Živan Milić, Anica Zubović, Radmila Karaklajić i Đorđe Marjanović.

24. B.P. Convention – Little Boy With a Big Heart

Veliki Boško Petrović napisao je ovu prekrasnu jazz skladbu koja se našla na albumu Zeleno raspoloženje iz 1975. godine. Sedam minuta i dvadeset sedam sekundi čiste nježne i lijepe uživancije!

23. Krunoslav Kićo Slabinac – Tko si ti

Tko si ti samo je jedan od dokaza nevjerojatne glazbe koje se skriva u našoj prošlosti! U bossi se okušao Kićo, a stvar je iskopao Smeđi Šećer na čiji YouTube kanal ili nastup vas ovim putem upućujem.

22. More – Aerodrom

Grupa More osnovana je 1973. godine u Splitu, a među osnivačima bili su Oliver Dragojević i Meri Cetinić. Pjesma Aerodrom je s albuma More, koji je izašao 1974. Napisao ju je Vjekoslav Benzon, također jedan od osnivača grupe. Album je vjerojatno poznatiji po pjesmi More, ali složit ću se s jednim komentarom na YouTubeu koji kaže kako je prava šteta što More nije išlo u pravcu Aerodroma.

21. Petar Ugrin – Vrelo Kamenje

Krajem sedamdesetih Petar Ugrin objavio je jazz rock album Samo muzika, na kojem se zatekla i ova raskošna skladba. Šest je to minuta, kako je netko na YouTubeu napisao, “ozbiljne zajebancije”. 🙂

20. Zdenka Kovačiček – Volim te kao konja

Ok, ovu gotovo sigurno znate ako ste barem malo zagrebali ispod površine klasičnih ex-yu hitova! Soul jazz funk u fenomenalnoj izvedbi Zdenke Kovačiček i aranžmanu Kire Mitreva (iz grupe KIM) lijepi je plesni hit koji se ne zaboravlja.

Najbolje ex-yu pjesme 19 – 10

19. Predmestje – Brez Besed

Prvi album grupe Predmestje (Predgrađe), Bez naslova na kojem se našla i pjesma Brez besed, izašao je 1977. godine. Od 2:33 počinje ljubav na pianu uz koju ćete samo kimati glavom u ritmu, gore dolje, gore dolje…

18. Dušan Jakšić i Olivera Marković – Čamac na Tisi

Kakav šlager! Zanimljivo, ovaj super plesni hit izašao 1959. godine našao se na B strani singlice, dok je A stranu držala jednako dobra Ljubavna pjesma. Sam Čamac možete čuti i u mađarskoj verziji! Skladao ju je Damir Kraljić, čija je najpoznatija stvar vjerojatno Zvižduk u osam.

17. Suncokret – Prvi sneg

Komentatori su u pravu – Igra prijestolja mogla je i ovu stvar uzeti za naslovnu temu! Ali isključivo zbog stihova. Grupa Suncokret osnovana je 1975. godine i postojala je samo pet godina.

16. Ljupka Dimitrovska – Šta je tu je

Album Ljupka, Ljupke Dimitrovske, objavljen je 1975. godine. Uz nekoliko i danas popularnih hitova (Čibu-Čiba), pun je pogodak bila skladba Šta je tu je. Sjest će dobro bilo kada i u bilo kojem klubu!

15. Krunoslav Slabinac – Lamento

Još jednom – Kićo! I još jednom B strana, puno nadmoćnija od A strane singlice na kojoj se našla pjesma Tri slatke riječi. Muziku za Lamento napisao je Zdenko Runjić, a tekst Tomislav Zuppa. Pjesma je inače sa Splitskog festivala ‘71.

14. Jadranka Stojaković – Ko zna reći

Još jedan veliki glas na ovoj listi je onaj Jadranke Stojaković. Singlica Čekala sam (A strana) objavljena je 1974. godine, a na B strani se našla lagana i lijepa Ko zna reći. Obje je skladao Bregović i obje su se našle dvije godine kasnije na albumu Goran Bregović, zajedno sa setom drugih hitova: Što ću nano dragi mi je ljut, Ti nikad nećeš znati srce jedne žene, Ima neka tajna veza, Kad bi bio bijelo dugme…

13. Nada Knežević – Peva srce tvoje

Singlica dječje glazbe s dvije verzije ove pjesme, jedna u Nadinoj verziji, druga u verziji Đorđa Marjanovića objavljena je 1972. godine. Na obje strane klinci su iz dječjeg zbora osnovne škole Drinka Pavlović.

12. Nada Knežević – Neka Pati Ko Me Voli

Evo vam još malo Nade kad je toliko volimo. 🙂 Neka Pati Ko Me Voli izašla je na Hit paradi, kompilaciji iz 1974. godine. Na istom albumu je i izvrsna Tvoje oči, Senke Veletanlić (koju možete naći na prošlom izboru), Peva srce moje u verziji Đorđa Marjanovića, Voleću i sutra Radmile Karaklajić.

11. Janko Nilovic – Soul Impressions

Janka Nilovića semplirali su Dr. Dre i Jay Z! I nisu jedini, a kad čujete ovaj lijepi soul-funk jazz jasno vam je i zašto. Album Soul impressions objavljen je 1975. u Francuskoj. Što danas radi, otkriva Facebook.

10. Bel Tempo – Ovaj dan je predivan

Brat i sestra Petričević, Vlada i Suzana bili su tvorci grupe Bel Tempo. Ona je završila Akademiju dramskih umjetnosti, a on Muzičku akademiju. Kako kaže Wikipedia, album je bolje prošao u Zagrebu nego u Beogradu pa su bili česti gosti Kulušića.

Najbolje ex-yu pjesme 9 – 1

9. Josipa Lisac – Niko nije kao ti

Polako postajem svjestan da se ova tema pretvara u “Najbolje B strane”, ali što ću kad je tako! Na A strani singlice objavljene 1969. godine našla se pjesma Naša ljubav, dok je B stranom izdominirala Niko nije kao ti koju je skladao Alfi Kabiljo.

8. Ksenija Erker – Proljeće je otpočelo kišom

Priznajem, meni je Proljeće je otpočelo kišom do nedavno bila potpuna nepoznanica! Gotovo milijun pregleda na YouTubeu mi govori da je riječ o hitu koji traži vašu puno pažnju. Nježna i melankolična stvar pogađa, baš kao i njena Povedi me večeras.

7. Bisera Veletanlić ‎- Tužno popodne

Tužno popodne lijepa je tužna pjesma. Vjerojatno – zapravo, gotovo sigurno u sjeni A strane singlice, pjesme i velikog hita Što ću nano dragi mi je ljut, koji je napisao Brega. Svejedno, puno godina kasnije ovoo je tvojih pet minuta

6. Rezonansa – Mirno idem krivim putem

Mogu zamisliti kako Mirno idem krivim putem svira u autu dok starom cestom ekipa mladih prijatelja juri 80 na sat prema Crikvenici! Grupa Rezonansa osnovana je u Sarajevu 1975. godine i postojala je do 1989.

5. Zdenka Kovačiček – Kobra

B strana. I na ovoj sakrio se hit! Doduše, ni A strana nije podbacila s pjesmom Ti nikad nećeš znati srce jedne žene koju je napisao Bregović. Kobra s druge strane, ako mene pitate, ima puno više soula. Singlica je izašla ‘75.

4. Radmila Karaklajić ‎- Voleću i sutra


Radmile imam dosta na ovakvim mojim playlistama i izborima (čak dvije pjesme na prošlom izboru) – neki izvođači jednostavno vam legnu sa svim svojim pjesmama. Među njima je i Voleću i sutra, objavljena u travnju 1974. godine za koju je Radmila napisala tekst.

3. Suncokret – Teče Dunav hladna voda

U pet godina koliko su postojali i sa samo jednim albumom, grupa Suncokreti ipak je imala dovoljno dobrih pjesama da zasluže da ih se spomene dva puta. Ova hippy folk skladba brzo ulazi u uho. Mogu je zamisliti i na Woodstocku.

2. Montenegro Singers – Po jutru se dan poznaje

Mogu zamisliti ovu pjesmu u nekoj sceni fenomenalne serije The Get Down. Možda zato što je album na kojem se našla objavljen 1976. godine i nekako si to dvoje pašu, barem kada su kvartovske scene Bronxa u pitanju. Ovo im je bio prvi i jedini album, na kojem se našla i jednako zanimljiva pjesma Boem sam ja.

1. Đurđica Miličević ‎- Himna Suncu

Ako vam se lice čini poznato ili možda prepoznajete glas – da, to je Đurđica Barlović, a godina je 1972. Prije Novih fosila, Đurđica je izdala nekoliko singlova među kojima je bio i ovaj. Himna suncu je epska pjesma s velikim P!


Propustili ste