Mogu li community menadžeri biti digitalni nomadi?

CM bi mogao biti digitalni nomad jer ga naizgled ništa ne veže za lokaciju. Ali nije sve tako jednostavno.

Osim što nam je izmijenio način života, internet nam je promijenio i način na koji obavljamo posao. Community menadžeri do prije nekoliko godina nisu ni postojali, a digitalni nomadi nastali su onda kada je netko mogao zarađivati radeći posao online, bez obzira na to gdje se nalazio. Sve sama djeca modernoga vremena.

U takvome okruženju postavlja se pitanje trebaju li i mogu li community menadžeri izaći iz svojih agencija, tvrtki i domova i istražiti svijet, putovati i, kako to svi digitalni nomadi kažu, „postati slobodni“. Prije svega, potrebno je definirati što je točno posao jednoga communityja, u kakvome okruženju radi i što su njegove životne želje.

Kakav je posao community menadžera?

Ponekad je teško postaviti granice dosega rada CM-a. Mnogi pod tim poslom podrazumijevaju vođenje društvenih mreža, oglašavanje, komunikaciju, osmišljavanje vizualnih rješenja, arhitekturu, kiparstvo, upravljanje dizalicom… 😉 Teško je odrediti gdje posao CM-a završava, a postaje posao digitalnoga stručnjaka, stručnjaka za advertising, accounta… Community menadžeri najčešće se bave osmišljavanjem sadržaja za društvene mreže, upravljanjem njime te komunikacijom s online javnošću. Prema toj definiciji, CM bi lako mogao biti digitalni nomad jer ga apsolutno ništa ne veže za mjesto na kojemu se nalazi. On se budi online i zaspi online.

U kakvome okruženju radi?

Community menadžeri najčešće rade u agencijama, u manjim i srednjim tvrtkama te kao freelanceri. Kada jedan CM radi u agenciji, teško da će svoj posao moći obavljati s bilo koje točke na planetu kada nastupi pitch, kada je potrebno dodatno brifirati kreativu i popiti pivo s kolegama nakon posla. Korporativnome CM-u još je teže postati digitalni nomad. S druge strane, freelanceri najčešće jesu i mogu biti digitalni nomadi jer – zašto bi sjedio po osam sati doma dok ti svi frendovi rade, idi na Kubu, Tajland, u Moskvu… istraži svijet i ne štedi se dok se smatraš mladim (i ako ti mogućnosti to dopuštaju).

Što su životne želje community menadžera?

Ne znamo. To znaju samo oni. Ako spadate u one koji čeznu za putovanjima i kojima je sasvim u redu mijenjati boravište svakih nekoliko mjeseci, onda ste stvoreni za digitalnoga nomada. Ipak, budite na oprezu i dobro promislite što time dobivate, a što gubite.

Mogu li community menadžeri biti digitalni nomadi, to je na njima da procijene, dakako, uzimajući u obzir sve mane i prednosti takvoga načina života. Sigurne prednosti su: bolja slika o svijetu oko sebe, istraživanje, uživanje, spavanje do podne, izbjegavanje zimskih mjeseci, učenje jezika i drugih kultura. Stavite na popis po želji. S druge strane, daleko ste od obitelji i prijatelja i nije baš tako lako koncentrirati se na posao kada je oko vas toliko novih neistraženih ljepota.

Iz svega navedenoga čini se da community menadžer samo u funkciji freelancera i dobre zarade može biti digitalni nomad. Nikada nije kasno ni za što, ali ne zaboravite da digitalni nomadi nisu turisti i da će vas posao čekati gdje god da odete. Fanovi nikada ne spavaju.


Propustili ste