Kapetan Amerika – superjunak za sva vremena

Na stranicama stripa rodio se davne 1941. godine - ovo je njegova priča!

On je nadljudski snažan i brz, patriotski borac za pravdu s neuništivim štitom – Kapetan Amerika vratio se nedavno u kina, na sveopću radost ljubitelja i sedme i devete umjetnosti! Jedan od najstarijih stripovskih superheroja uspio se do današnjih dana održati u kolektivnoj pop-kulturnoj svijesti, sasvim dobro se snašavši u postmodernističkom dobu sklonom cinizmu, ironiji, raznim dekonstrukcijama i reviozionističkim postupcima, što i nije mala stvar za “staromodnoga” junaka čija je izvorna priča usko vezana uz jedno specifično vrijeme i povijesno razdoblje.

Nastanak legende

Nastavši u glavama Joea Simona i Jacka Kirbyja, Kapetan Amerika rodio se davne 1941. godine na stranicama stripa u izdanju Timely Comicsa, prethodnika izdavačke kuće Marvel, a poput većine priča o porijeklu superjunaka i ova počinje sa sasvim običnim čovjekom. Steve Rogers krhki je mladac iz New Yorka, student likovnih umjetnosti kojega sve više brine prijetnja Trećega Reicha, pa se odluči prijaviti u vojsku. Međutim, njegova slabašna fizionomija baš ga i ne čini najboljim kandidatom za uniformu pa redovito dobiva odbijenice.

Captain_America_cover_Marvel-

Ipak, prilika mu se pruža u vidu posebnoga projekta kojemu je cilj stvoriti supervojnika te zahvaljujući eksperimentalnom serumu Steve postaje gromada od čovjeka velike snage. Dodajte tome kostim dizajniran po uzoru na američku zastavu i ikonični štit – i legenda je rođena! Naravno, poput većine superjunaka, Kapetan Amerika također je dobio svoga vjernog pratitelja, mladoga Buckyja Barnesa, kao i široko društvo suradnika, prijatelja, ali i moćnih neprijatelja i superzlikovaca.

Zanimljivo, slavni urednik, scenarist stripova i tata brojnih Marvelovih superjunaka, Stan Lee, svoju autorsku karijeru počeo je upravo na Kapetanu Americi, radeći na tekstu za treću epizodu stripa, a pripisuje mu se i ideja za kružni oblik neuništivoga štita, kao i njegova korištenja na način sličan bacanju bumeranga.

Uspon i pad junaka

Kapetan se u svojim pustolovinama često borio protiv nacista i Sila Osovine pa uopće ne čudi da je u vrijeme Drugoga svjetskog rata postao jedan od najpopularnijih stripovskih junaka, pogotovo među američkim vojnicima na bojišnicama. Čak je i naslovnica prvoga broja prikazivala Kapetana Ameriku kako nokautira Hitlera! Mjesečna naklada? Oko milijun primjeraka.

Međutim, nakon završetka Drugoga svjetskog rata Kapetanova popularnost počela je naglo opadati, premda je ta sudbina zahvatila i većinu ostalih junaka iz tzv. Zlatnog doba devete umjetnosti. Autori su pokušavali potaknuti interes na brojne načine pa je tako Kapetan Amerika nakon nacista, u skladu s vremenom, dobio nove neprijatelje – komuniste, a Bucky je uklonjen iz cijele priče, stradavši u eksploziji bombe (premda se poslije pojavio u nekim drugim inkarnacijama). Nekoliko pak pokušaja revitalizacije Kapetana Amerike tijekom pedesetih prošlo je uglavnom neuspješno i nekad popularni lik već tada je djelovao kao relikt prošlosti.

Novi život

Međutim, Stan Lee ne bi bio to što jest da nije imao asa u rukavu, samo je trebalo malo pričekati. Nova era za patriotskoga junaka počinje sredinom šezdesetih kada Lee svijetu predstavlja Osvetnike – legendarni ansambl Marvelovih likova koji se zajedno bore protiv prijetnji koje su preveliko iskušenje za samo jednoga superjunaka.

Ukratko, Osvetnici pronalaze Kapetana Ameriku zamrznutoga i očuvanog u sjevernom Atlantiku, a nakon oživljavanja on postaje njihov ključni član i vođa u mnogim misijama spašavanja svijeta, istodobno često surađujući sa špijunskom agencijom S.H.I.E.L.D. i njezinim šefom Nickom Furyjem.

Avengers100_01

Kapetan Amerika uspješno se prilagodio novoj generaciji čitatelja te je u godinama koje su uslijedile bio istaknuta stripovska figura u mnogim Marvelovim serijalima, crossoverima, grafičkim novelama, zasebnim pričama i posebnim izdanjima. Na početku novoga stoljeća doživio je nekoliko velikih trenutaka, poput otkrića da je njegov dugo izgubljeni prijatelj Bucky zapravo živ i djeluje na strani zla kao “Ratnik zime”, a u popularnome strip-serijalu “Građanski rat” suprotstavio se starome kolegi Iron Manu u pitanju registracije i državnoga nadzora superjunaka.

Filmske inkarnacije

Osim na stripu, Kapetan Amerika ima podulji staž i u mediju pokretnih slika, pa je tako još 1944. godine dobio svoj kino-serijal, a poslije se pojavio u nekoliko televizijskih inkarnacija, kao i u animiranome obliku. Prva “moderna” ekranizacija snimljena je pak 1990. godine, ali u Americi nije prikazivana u kinima, već je svoju premijeru imala na video-tržištu i kabelskoj televiziji. Film je generalno dočekan na kritičarski nož, a na IMDb-u nosi ocjenu od tek 3,3, ali danas je svakako na cijeni među ljubiteljima opskurnih i zaboravljenih filmskih uradaka. Ono što je nama posebno zanimljivo je to što je bio sniman u koprodukciji Jadran filma, i to dijelom na hrvatskim lokacijama!

Nakon premijere Iron Mana (2008.) i lansiranja Marvelova filmskog svemira, bilo je samo pitanje vremena kada će najdugovječniji američki heroj dobiti i svoju pravu holivudsku ekranizaciju. Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik pojavio se u kinima 2011. godine, a u superjunačku kožu naslovnoga lika uskočio je Chris Evans, koji se prethodno već bio pojavio u ekranizaciji jednoga Marvelova stripa – Fantastičnoj četvorki. Glavnoga nacističkog negativca Red Skulla odglumio je uvijek pouzdani Hugo Weaving, a u filmu se pojavljuju i Bucky Barnes (Sebastian Stan) te Kapetanova draga Peggy Carter (Hayley Atwell) koja će malo poslije dobiti i vlastitu TV seriju.

Captain America First Avenger

Prvi osvetnik pokazao se na kraju kao solidna avantura retro stila i ugođaja, s radnjom koja se gotovo u cijelosti odvija za vrijeme Drugoga svjetskog rata – sve do kraja kada se Steve Rogers nakon desetljeća hibernizacije budi u današnjemu vremenu u kojemu će zapravo početi njegove najveće pustolovine. Uslijedila je zajednička misija s Osvetnicima (2012.), a zatim zaseban nastavak, Ratnik zime (2014.), inspiriran stripovskom pričom o Buckyjevu povratku “iz mrtvih”.

Potonji film ubrzo je proglašen jednom od najboljih Marvelovih ekranizacija uopće, ponajviše zahvaljujući intrigantnoj priči koja na zanimljiv način koketira sa sastavnicama špijunskoga žanra, a ne treba zaboraviti ni pomno koreografirane prizore borbi koji u sjećanje prizivaju dane kada filmska akcija nije ovisila o digitalnim efektima.

Nakon lanjskoga nastavka Osvetnika, Chrisa Evansa ponovno gledamo u spektaklu Kapetan Amerika: Građanski rat, u kojemu se pojavljuje i velik dio Osvetničkoga ansambla. Pogađate, novi nastavak temelji se na prethodno spomenutom strip-serijalu, odnosno radnja se razvija oko sukoba između Kapetana Amerike i Iron Mana, pri čemu se raskol širi i na ostale superjunake. Spektakla ne nedostaje, reakcije fanova i kritike redom su izvanredne, a Marvel i njegov vlasnik Disney još jednom mogu zadovoljno trljati ruke. Željno isčekujemo nove avanture, a do tada ćemo sigurno listati stranice stripova.

Captain America Winter Soldier

Suradnici i prijatelji

Kapetan Amerika surađivao je s brojnim drugim superjunacima, poput Iron Mana, Thora, Ant-Mana, Black Widow i ostalim likovima koji su pripadali Osvetnicima. Često se družio i s tajnom agenticom Sharon Carter, nećakinjom legendarne Peggy Carter, a uz nesretnoga Buckyja, jedan od najboljih prijatelja mu je Falcon, prvi afroamerički superjunak u nekom mainstream stripu.

Neprijatelji

Tijekom sedam desetljeća postojanja Kapetan je mnogim zlikovcima stao na žulj, a među najpoznatijima su Red Skull, Baron Zemo i Doctor Faustus, koji su na ovaj ili onaj način bili povezani s (neo)nacistima. Mnogo muke Kapetanu je zadavala i zločinačka organizacija Hydra kojoj je glavni cilj, a što drugo nego zavladati cijelim svijetom i stvoriti totalitarni poredak. Zanimljivo i poprilično šokantno, Kapetan Amerika i sam je postao negativac u najnovijim epizodama strip serijala u kojima je otkriveno kako prikriveno radi za Hydru! Takvi preokreti i iznenađenja nisu neuobičajeni za Marvel, ali čvrsto vjerujemo da će se Kapetan kad-tad vratiti na stranu dobra.

Štit

Zaštitni znak Kapetana Amerike njegov je gotovo neuništivi štit izrađen od izmišljenoga metala vibranijuma. Štit je u početku kratko vrijeme bio trokutastoga oblika, ali zbog sličnosti s opremom konkurentskoga (i danas zaboravljenog) strip-junaka Shielda redizajniran je u dobro poznati okrugli oblik. Kapetan ga redovito koristi kao učinkovito oružje, bacajući ga na protivnike.

Kostim

Od samoga početka Kapetan nosi prepoznatljiv plavi kostim sa zvijezdom i prugama u stilu američke zastave, a njegov sastavni dio je i kapuljača/maska koja ponekad ima, a ponekad nema dekorativna “krilca”. Kostim je tijekom godina doživio brojne preinake i modernizacije, ali je uvijek zadržao prepoznatljive vizualne elemente. Chris Evans u prvome je filmu nosio čak tri različite verzije.

VIDEO: 5 stvari o Kapetanu Americi koje možda niste znali


Propustili ste