Kako koristiti ‘’private browsing mode’’

Neki ga zovu ‘’private browsing’’, neki pak ‘’incognito mode’’, za većinu je to jednostavno sinonim za ‘’NSFW mode’’. Ako niste znali, ova je funkcija korisna za još mnogo stvari osim prikrivanja zločestih navika

Na spomen private browsing modea svima odmah pada na pamet jedna stvar – kupovanje poklona boljoj polovici na računalu koje dijelite. Šalu na stranu, sigurna sam da se mnogima od vas incognito tj. private browsing mode čini kao korisna funkcija internetskog preglednika, ali ne znate u koju svrhu je točno namijenjena i za što biste je koristili (ako ne prakticirate gledanje golih teta). Zato donosimo nekoliko prijedloga kako koristiti private browsing mode vašeg internetskog preglednika.

Prilikom upotrebljavanja tuđeg računala
Nađete li se u situaciji da se trebate s tuđeg ili javnog računala ulogirati u Facebook ili neku drugu stranicu na kojoj gotovo svi imaju račun, s private browsing modeom nećete morati brinuti o automatskom spremanju lozinki u preglednik ili odjavljivanju vlasnika računala.

“Ograđivanje” Facebooka
Facebook ima nezgodnu funkciju prikupljanja podataka o našim internetskim navikama. Svako malo nas uvjeravaju kako se ne može dogoditi da vam neka aplikacija na zidu objavi sve poruke iz inboxa ili prikaže posjećenost profila, ali sigurno se svakom od nas barem jedanput dogodilo da nam se na timelineu objavila neka aktivnost s neke druge stranice, a da to nismo htjeli. Otvaranjem Facebook stranice u privatnom modu zapravo stavljamo Facebook u ‘’karantenu”, ograđujemo ga od drugih stranica i tako smanjujemo količinu podataka koje prikuplja o nama.

Više Google Apps računa
Svi mi koji imamo nekoliko Google računa iskusili smo gnjavažu kroz koju nas Google tjera da se provlačimo ako želimo igrati protiv njegovih pravila i imati više od jednog Google računa. Ova situacija može biti podnošljivija ako primjerice svaki Google Docs dokument otvaramo u novom incognito-prozoru.

Testiranje web-stranica
Private browsing koristan je prilikom testiranja nekih funkcija web-stranica koje imaju veze s cookiesima. Omogućuje vam da otvorite dva sessiona, jedan kao administrator i jedan kao korisnik, te tako ubrzate svoj rad.

Izbjegavanje autofilla na javnim računalima
Koristite li računala na faksu ili u internet cafeima, upotrebom private browsing modea možete biti sigurni da nećete za sobom ostaviti spremljene autofill-podatke u internetskom pregledniku.

Planiranje iznenađenja i kupovanje poklona
Dijelite li računalo s nekim od ukućana ili su vaši najmiliji skloni njuškanju po vašem računalu, zahvaljujući private browsing modeu možete isplanirati zabavu iznenađenja ili naručiti poklone bez straha da će vaši planovi biti otkriveni.

Ostavljanje manje tragova na poslovnom računalu
Naravno da je nemoguće sakriti bilo koju mrežnu aktivnost na poslu, ali ako za posao koristite poslovno računalo, prilikom pregledavanja osobnog e-maila i ulogiravanja u druge stranice iz potreba koje nisu poslovne, praktično je koristiti privatan mod kako biste ostavili što manje tragova privatnoga života na računalu koje nije vaše.

Treba napomenuti da private browsing ne jamči da za sobom nećete ostaviti nikakav trag dok surfate internetom. Također valja imati na umu da IT-jevci na vašem poslu imaju uvid u svaku mrežnu aktivnost koja se odvija preko poslovne mreže. O anonimnosti na internetu u jednom od budućih članaka.


Propustili ste