Kako Internet of Things podiže IQ vašega doma

Od pametne rasvjete i grijanja do hladnjaka koji sam naručuje namirnice - proizvodi koji će vam promijeniti i olakšati svakodnevni život.

Internet of Things ne znači samo stvaranje zanimljivog iskustva za korisnike u realnome vremenu, on također, međusobnim povezivanjem uređaja, utire put kreiranju inteligentnih domova. Internet of Things vaš “običan” dom može pretvoriti u pametan dom uz uređaje koji vam mogu promijeniti i olakšati svakodevni život te uštedjeti dragocjeno vrijeme. Iako nam takva mogućnost još u potpunosti ne stoji na raspolaganju, pametni uređaji koji sami obavljaju zadatke i kućanske poslove umjesto vas mogli bi uskoro postati stvarnost i sigurno će vam se svidjeti. Evo i nekoliko uređaja koji bi vam zasigurno uštjedjeli vrijeme i učinili vaš dom udobnijim:

1. Hladnjak koji sam naručuje namirnice – ovaj uređaj mogao bi postati apsolutni hit u našim domovima. Uz njega neće biti potreban odlazak do prodavaonice kako biste kupili namirnice za ručak, a sva ona strka u vezi s kupnjom namirnica u zadnji čas može postati prošlost. Jednostavnim očitavanjem bar koda s namirnica koje kupujete, hladnjak vodi evidenciju o stanju zaliha te ih naručuje kad se one smanje na minimalnu razinu koju sami postavite.

2. Pametan aparat za kavu – miris svježe pripremljene kave izvrstan je stimulans za ugodnije jutarnje buđenje. Uređaj za kavu povezan s alarmom  na vašem mobitelu sam će za vas pripremiti upravo onakvu kavu kakvu volite i ona će vas dočekati spremna kad se probudite.

3. Pametni alarm – koliko puta ste izašli iz svojega doma razmišljajući jeste li zaključali vrata, isključili glačalo ili plin? Uređaj koji vam automatski šalje upozorenje kad ste, na primjer, ostavili otvorena vrata garaže, otključana ulazna vrata ili upaljeno svjetlo zasigurno je dobrodošao.

4. Automatizirana rasvjeta i grijanje – želite da se svjetla i grijanje u vašemu domu uključe prije nego što vi stignete ili da se automatski ugase kad izađete iz stana. Osim toga, uz pomoć senzora za mjerenje temperature i osvjetljenja u prostoriji, razina grijanja i osvjetljenja u vašemu domu bit će uvijek onakva kakvu želite.

5. Zamislite uređaj koji vaš krevet pretvara u pametan krevet – ovaj uređaj koji uz pomoć senzora prati vaše spavanje i mjeri vašu tjelesnu temperaturu, mogao bi upravljati temperaturom u vašemu krevetu tako da ona uvijek bude optimalna te vam tako omogućiti kreiranje idealnih uvjeta za spavanje.

Sudeći prema svim predviđanjima i tehnološkim rješenjima o kojima se priča u posljednje vrijeme, možemo zaključiti da nas uz Internet of Things sigurno očekuje zanimljiva budućnost koja će nam omogućiti vrlo jednostavnu i potpunu kontrolu nad našim domovima u kojima će uređaji, osim obavljanja rutinskih zadataka i uštede vremena, imati i zadaću učiniti naš dom udobnijim mjestom koji prepoznaje naše potrebe i svakodnevne životne navike.


Propustili ste