jOBS nije opravdao očekivanja

Prve kritike filmske biografije Stevea Jobsa s Ashtonom Kutcherom u glavnoj ulozi nisu obećavajuće, a prve scene izašle u javnost kritizirao je Steve Wozniak, suosnivač Applea

Kako se zdravlje Stevea Jobsa pogoršavalo tijekom 2011., tako su se u ponudi stvarnih i virtualnih polica počeli pojavljivati naslovi o njemu, njegovu poslovanju i inovacijama koje je osmislio. Nakon Jobsova umirovljenja, iste te godine, saznali smo da počinje snimanje njegove biografije i da će naslovnu ulogu tumačiti Ashton Kutcher. Za sve ljubitelje lika i djela ovoga genijalca, bile su to izvrsne vijesti. No kako se počela razotkrivati ekipa iza projekta, skepsa je rasla.

Režije se prihvatio Joshua Michael Stern, kojemu je ovo tek treći dugometražni film, dok scenarij potpisuje Matt Whitley kojemu je ovo prvi scenarij koji je napisao. Produkciju filma potpisuje nezavisna kuća Five Star Feature Films, odnosno producent Mark Hulme kojemu je ovo također prvi film. Hulme je teksaški poduzetnik koji živi stotinama kilometara od Hollywooda, osnivač Five Star Instituta i izdavač koji izdaje, među ostalima, i magazine Pasadena Monthly i Signature Kitchens & Baths. Hulme je u film uložio 15 milijuna dolara, Kutcher je pristao glumiti jer je veliki obožavatelj Jobsa, a za Sterna (Swing Vote) jednostavno su smatrali da je pravi izbor za redatelja, objasnio je Hulme u intervjuu prije početka snimanja filma.

Film za Sundance

jOBS je premijerno prikazan na Sundance festivalu, a trenutačno je najveći kritičar filma Steve Wozniak. Za sve prave fanove Applea, njegovo mišljenje i više je nego važno. Woz je, naime, suosnivač Applea i izumitelj računala Apple I i Apple II, koja su unijela revoluciju u računalni svijet. On je originalni geek, manje prisutan u medijima od Jobsa, ali jednako važan. Nakon što je na internet ”procurila” prva scena iz filma, Woz je rekao kako nema veze sa stvarnošću. Za odjeću je rekao da je suviše profesionalna, da je ideja o računalima koja utječu na društvo u cjelini bila njegova, a ne Jobsova te da su prikazani drugačijima nego što su bili, premda je, priznao je, njegov lik nešto bliži istini. Za cijelu priču rekao je kako je potpuno pogrešna, a scenarij je nazvao smećem. Naime, producenti su tražili i njegovu pomoć prije početka snimanja, no on ih je odbio upravo zbog lošeg scenarija.
Za popularni tehnološki blog Gizmodo izjavio je kako je odnos između njega i Jobsa bio potpuno drukčiji. Bili smo klinci. Naš odnos bio je potpuno drukčiji od onoga prikazanog u filmu. Malo me je sram, ali ako je film zabavan, neka. Za one koji žele potpunu sliku, tu je moja knjiga iWoz, rekao je. Prije premijere, Ashton Kutcher izjavio je kako se nada da će Wozniak konačan sud donijeti nakon što pogleda film. Nakon što pogleda film, vidjet će da je portretiran onakav kakav jest i kakav je bio, kazao je dodavši da će i putem ovoga filma, kao i u prošlosti, Woz inspirirati ljude da budu inovativni i stvaraju nešto novo.

Ni kritika mu nije sklona

Premda prve kritike tek pristižu, čini se kako jOBS neće dobiti visoke ocjene. Agregator filmskih kritika Rotten Tomatoes za sada ga drži na 43 posto. Justin Chang iz Varietyja napisao je kako, unatoč sličnosti s Jobsom i trudu, Kutcher ipak ne ispunjava svoju ulogu do kraja. Ed Gibbs iz Guardiana film je ocijenio dvojkom (od pet), pohvalivši pritom Kutchera, koji je dobar, ali oko kojega, napisao je, ništa ne valja. S druge strane, Hollywood Reporter film smatra zabavnim i zanimljivim, posebice zato što se ne bavi samo poslovnim svijetom Stevea Jobsa, već i onim privatnim – naročito odnosom s Chrisann Brennan s kojom ima kćer Lisu Nicole (1978.), koju je dobio kad su oboje imali tek 23 godine i koju nije želio priznati nekoliko godina. Magazin Vulture piše kako je Woz doista prikazan kao pozitivac te da je Ashton bio dobar izbor za ulogu Jobsa.

Što će reći publika?

I dok će pravi filmofili s nestrpljenjem očekivati potpis Aarona Sorkina na novoj Jobsovoj biografiji koju snima Sony Pictures, većina publike, pa i hardcore fanovi Applea, vjerojatno će voljeti i jOBSa, prosječnu zabavnu dvosatnu priču o jednom od najvećih genijalaca našeg vremena. Uostalom, ispričati priču o čovjeku koji je samo zahvaljujući App Storeu iz ničega stvorio tržište vrijedno milijarde dolara, koji je napravio revoluciju u digitalnoj distribuciji zabavnoga sadržaja i na vrh izbacio potpuno novu vrstu uređaja (tablet računala), zasigurno nije lak posao. Naročito ako pritom želite ostati objektivni, te prikazati i njegove dobre i loše strane. jOBS u kina stiže u travnju, a do tada, informacije o njemu, ali i o novome filmu čitat ćemo na svojim iPhone i iPad uređajima, zahvalni Jobsu što nam je olakšao i uljepšao život svojim gadgetima.

I Sony Pictures snima Jobsovu biografiju
Steve Wozniak odlučio je sudjelovati kao konzultant na drugoj Jobsovoj biografiji, koja se snima i koju producira ipak malo bogatija i jača kompanija – Sony Pictures. Film se snima prema knjizi Waltera Isaacsona Steve Jobs, a na njemu radi oskarovac Aaron Sorkin. S obzirom na to da se radi o najpopularnijoj Jobsovoj biografiji i da na filmu radi čovjek koji je potpisao Društvenu mrežu, Zapadno krilo i Newsroom, od ovoga se filma mnogo više očekuje.

Pirati iz Silicijske doline
Dok jOBS ne stigne do velikih ekrana, svakako pogledajte Pirate iz Silicijske doline, TV film snimljen krajem devedesetih koji priča priču o nastanku Applea. Snimljen je u trenutku kada su rijetki slutili da će Jobs u idućih desetak godina napraviti revoluciju. Film je nominiran za pet Emmyja i na IMDb-u ocijenjen visokom ocjenom 7,1.

O čemu govori jOBS?
Radnja filma jOBS počinje 2001. godine predstavljanjem iPoda, mp3 playera za kojim će poludjeti i staro i mlado, koji će započeti novu glazbenu revoluciju. Nakon toga, vraća nas u Reed College 1972. godine gdje je Jobs više hipi nego poduzetnik, koji se druži s umjetnicima kao i s računalnim geekovima. Biografija je to koja igra na sigurno. Za one koji ne poznaju Jobsa poput pravih fanova, vjerojatno će biti sasvim dovoljno.

Apple – najčešće računalo u filmovima
Gledate li filmove, zasigurno ste primijetili kako većina junaka koristi neko Appleovo računalo, a posljednjih godina nije rijetkost vidjeti i iPhone u centru pažnje. Jesu li Appleovi proizvodi pop-kulturne ikone ili kompanija ima dobar marketing? Apple tvrdi da ne plaća ovo pozicioniranje, a nemaju neku želju razgovarati o tome. Apple računala vidjeli smo u Nemogućoj misiji, Plavuši s Harvarda, Modernoj obitelji, Imaš poštu, Seks i grad, a prošle je godine Apple osvojio nagradu Product Placement of The Year koju dodjeljuje Brand Channel. Tijekom 2011. Appleovi proizvodi pojavili su se u 40 filmovima koji su bili broj jedan na američkom box officeu, te u trećini filmova koji su bili broj jedan od 2001. do 2011. godine.

Steve Jobs – najvažniji trenuci
1969. upoznaje Stevea Wozniaka
1976. s Wozom i Ronom Wayneom osniva Apple Computer Inc.
1976. nastaje računalo Apple I
1977. računalo Apple II oduševljava javnost
1984. predstavljen Macintosh
1985. Jobs odlazi iz Applea i osniva NeXT
1986. kupuje The Graphic Group Inc. koju će preimenovati u Pixar
1997. Jobs se vraća u Apple
1999. predstavljena iBook i iMac računala
2001. predstavljen mp3 player iPod
2003. otvoren iTunes koji će potpuno promijeniti digitalnu distribuciju
2007. predstavljen prvi iPhone
2010. predstavljen prvi iPad


Propustili ste