Idealna hormonalna slika

Posljednjih godina sve više možemo čuti kako ljudi oko nas pate od neke od brojnih bolesti koje su povezane s neuravnoteženom razinom hormona u tijelu. S jedne strane može se prstom upirati u današnji stil života, s druge u prehranu te s treće u faktore iz okoliša. Jurica savjetuje kako postići idealnu hormonalnu sliku

Simptomi hormonalne neravnoteže kod žena mogu se izraziti putem prekomjerne kilaže, odnosno putem laganog dobivanja i teškog gubljenja kilograma. Kada je endokrini sustav pod stresom, tijelo će, između ostaloga, proizvoditi hormon kortizol koji će potaknuti skladištenje masnoga tkiva u predjelu trbuha, a istovremeno će potaknuti gubitak mišićnoga tkiva. Letargija i umor još su jedni od simptoma. Draže vam je ostati u krevetu ili ste već do podneva umorne? Ili biste možda tijekom popodneva najradije odspavale? Vezano za umor, tu su i nesanica i slab san, kao i drastično smanjen libido koji bi bio daleko viši da vam je kvaliteta sna bolja – sve je povezano s hormonalnom slikom.

S nekoliko posljednjih simptoma usko su povezane i tjeskoba, živčanost te depresija. Ako se ne osjećate kao prije, a nemate nekih iznenadnih i većih problema, ključ vaših problema također je u razini hormona. Problemi s probavom, od nadutosti, plinova do spore probave, mogu nastati i zbog prekratkog žvakanja, brzoga gutanja i prejedanja, ali i zbog problema s endokrinim sustavom. Kako god bilo, loša probava znači da vaše tijelo neće uspjeti izvući potrebne nutrijente iz hrane, pa koliko god jeli na kraju nećete uspjeti opskrbiti tijelo potrebnim hranjivim tvarima. U dijelu s prehranom moram spomenuti i žudnju/želju za određenom hranom, što je još jedan pokazatelj problema endokrinog sustava.

Valunzi, noćno znojenje, nepravilna menstruacija, vaginalna suhoća, česte glavobolje ili migrene, zaboravljivost i teškoće s koncentracijom, bolovi u zglobovima, lupanje srca, masna i aknama sklona koža ili vrlo suha i perutava koža, opadanje kose ili pretjerana dlakavost na licu, prsima, bokovima ili leđima… Sve su to dodatni simptomi.

Tipični simptomi kod muškaraca su znatan pad libida i vrlo teško postizanje te zadržavanje erekcije, neplodnost, povećanje prsa (ginekomastija). Muškarci će vrlo lako primijetiti opadanje mišićne mase, izdržljivosti, snage, općenito razina energije će drastično pasti. Kao i kod žena, dolazi do debljanja, posebice u predjelu trbuha. Teškoće koncentracije, depresija, tjeskoba, pad samopouzdanja, iritabilnost, ljutnja bez razloga i promjene raspoloženja. Česti su i visok tlak ili kolesterol, bolovi i ukočenost u zglobovima. Dolazi do apneje (prestanak disanja u snu), odnosno hrkanja koje se može pojačati. Nesanica, problemi s mokrenjem, lupanje srca, zatvor te gubitak kose dodatni su pokazatelji simptoma hormonalnih nepravilnosti kod muškaraca.

Kao što vidite, neki su simptomi prije bili vezani najčešće za starije ljude, no danas simptome menopauze ili andropauze (muška menopauza) mogu imati i mladi ljudi.

Kako vratiti idealnu hormonalnu sliku?

Kao i kod većine bolesti, lakoća nošenja s bolešću i njezina liječenja (kraćeg ili dugotrajnog) ovisi o tome u kojoj je fazi otkrivena. Ako ste prepoznali neke od simptoma, svakako posjetite liječnika zbog pretraga, a kao najbolja terapija pokazala se prirodna zamjenska (bioidentična) hormonalna terapija, koju za razliku od ozbiljnih, čak po život opasnih nuspojava sintetske terapije, tijelo bolje podnosi. Svakako komunicirajte s liječnikom. Sintetska terapija provodi se kroz uobičajeno doziranje, dok se doziranje prirodne terapije prilagođava pojedincu.

Sve pada na naša vlastita pleća kada je u pitanju provođenje uspješnoga liječenja, odnosno sprječavanja nastanka bolesti ili barem mogućega povratka na zdrav modus vivendi ako je bolest otkrivena na samome početku. Stoga odmah počnite:

  • Jesti zdrave i svježe pripremljene obroke koji bi trebali biti iz ekološkog uzgoja.
  • Unositi hranu koja je bogata nutrijentima – riba, meso, povrće i voće (posebice fermentirano povrće), cjelovite žitarice, integralni ili još bolje kiseli kruh, kefir, mlaćenica, domaći maslac, sir, kokosovo ulje, maslinovo ulje. Jedete li meso, odaberite također meso iz ekološkog uzgoja i ne ustručavajte se pojesti jetrica, srce i ostale nutritivno bogate organe.
  • Izbjegavati šećer. Budite umjereni s medom, javorovim sirupom, stevijom, palminim i kokosovim šećerom.
  • Jesti zdrave izvore masti. Maslac, mlijeko, vrhnje, jaja (žumanjci), kokosovo mlijeko, mast i loj, maslinovo ulje – sve redom iz ekološkog uzgoja.
  • Izbjegavati sve što bi moglo biti tretirano pesticidima, fungicidima, sintetskim konzervansima, aditivima, bojilima, hormonima, antibioticima.
  • Izbjegavati skladištenje, kuhanje ili pijenje iz plastike ili aluminija. Koristite staklene posude i boce, posude za kuhanje od gusa (lijevano željezo) ili rostfraja. Umjesto u plastičnu ili alu foliju zamotajte hranu u masni tj. papir za pečenje, pa kuhajte ili skladištite.
  • Izbjegavati soju. Lecitin u čokoladama, biljno ulje u sastavu brojnih proizvoda. Većina mesa i mlijeka dolazi od životinja koje su hranjene sojom. Soja smanjuje apsorpciju joda, što izravno narušava zdravlje štitnjače, ali i može narušiti idealnu proizvodnju estrogena i testosterona.
  • Koristiti ekološku kozmetiku za njegu i ukrašavanje sebe i kućanstva, posebice kreme, dezodoranse i sve s mirisom. Što su duže u kontaktu s tijelom, to znači i veću štetu nakon čestog dugogodišnjeg korištenja.

Propustili ste