#hashtag kampanje na Twitteru

Jedna od najvećih i najvažnijih značajki Twittera jest #hashtag koji, između ostalog, može itekako poslužiti prilikom razvoja ideje ili projekta nekog brenda, ali i analize određenoga trenda. U svijetu marketinga hashtag daje mogućnost generiranja raznih buzzova (glasina), omogućava okupljanje većeg broja sudionika i domaćin je raznih zanimljivih rasprava, koje svakako mogu doprinijeti da vaš brend (p)ostane takav da stvara određeni trend, a ne da ga samo slijedi

Ideja hashtaga vrlo je jednostavna, a sastoji se od simbola „#“ iza kojega slijedi njegovo ime. Svi aktivni korisnici Twittera znaju i/ili koriste hashtagove posljednjih pet godina, pa ovaj koncept nije nikakva novost. Međutim, zašto uopće koristiti hashtagove i kakvu korist možemo imati od njih? Razlozi uistinu mogu biti raznovrsni, ali prilikom promoviranja odnosno razvoja nekakvog brenda dobro je imati na umu da proizvođač, koristeći hashtagove, može postaviti autoritet i povećati si kredibilitet. Može postati jedan od onih koji postavlja trendove, a ne da ih samo slijedi. Poželjno je redovito objavljivati nove hashtagove koje će korisnici u konačnici aktivno koristiti, te će se time privući i veća pozornost.

Sve većim odazivom preostalih korisnika mogućnost češćeg retweetanja je veća, a samim time se ”gurate” kroz sve veći broj korisnika koji ne samo da su čuli za vas, već prate vaše aktivnosti – odličan način za promociju raznih brendova, događanja i sl. U konačnici, u razne konverzacije možete uključiti ne samo vašu okolinu, već i okolinu vaše okoline. Prilikom ovakvog oglašavanja Twitter djeluje kao idealan medij! Ipak, s hashtag kampanjama treba biti oprezan. Cilj kampanje mora biti jasan kako bi naziv hashtaga bio odgovarajući i smislen. Hashtag mora biti informativan i sažet prije nego konceptualan. Naime, na raspolaganju vam je mali broj znakova, stoga ih je poželjno dobro upotrijebiti. Hashtag mora biti jasan na prvu, a ne da korisnike ostavi zamišljenima.

Najbolje bi bilo upotrijebiti maksimalno 20 znakova za hashtag jer ako sadrži veći broj znakova, korisnici će ga teško moći upotrijebiti. Ne smije se zaboraviti da Twitter nudi svega 140 znakova po tweetu. Potom je potrebno osmisliti dobar tweet koji će ga lansirati. Ovakav tweet bi trebalo objaviti i nekoliko puta, barem na samome početku kreiranja hashtaga.

Svakako treba dati nešto vremena svakoj (novoj) hashtag kampanji. Za neke se korisnici odmah ”uhvate” i prošire se vrlo brzo, no koji put treba malo pričekati. U svakom slučaju, poželjno je pratiti svoj hashtag, a to se može jednostavno učiniti putem Twilerta – Twitterova servisa za praćenje novosti putem e-maila. Twilert je besplatna web aplikacija koja omogućava primanje novosti putem e-maila, a odnosi se na one tweetove koji sadrže ključnu riječ koju želite pratiti – u ovome slučaju kreirani hashtag.

Kada netko objavi post vezan uz određeni hashtag, bilo bi poželjno da tvorac hashtaga i odgovori na objavljeni post. Ako je hashtag kampanja uspješna, naravno da nije moguće odgovoriti na svaki post, ali redovito se javljati i nastojati odgovoriti na objavljene postove bilo bi poželjno, jer tako ne samo da se daje doprinos konverzaciji, već se korisnike potiče da nastave koristiti hashtag. Što je dulje hashtag aktivan, širi se spektar feedbacka. To je svakako korisno ako je hashtag kreiran kao pomoć prilikom razvoja nekakve ideje ili ako se želi analizirati nekakav trend. Također se ne smije smetnuti s uma kako ćemo tweetati.

Želimo li upotrijebiti hashtag(ove) u svome tweetu, njihov broj ne smije biti veći od tri. Pokazalo se da tweetovi s više od tri hashtaga imaju manji broj klikova, te se manje koriste u virtualnim konverzacijama. Razlog tomu je očit – takvi tweetovi izgledaju kao spamovi i velika je vjerojatnost da će ostati zanemareni. Svakako je dobro prethodno se informirati o ostalim kampanjama koje su završile, i pritom možda naučiti nešto. Naime, prije početka bilo kakve hashtag kampanje treba uzeti u obzir kakva je ciljana publika, te procijeniti koji su mogući rizici. Uvijek postoji dio publike koji bi htio umanjiti jačinu/veličinu nekog brenda, pa treba imati pripremljenu moguću reakciju koja bi bila objavljena dođe li do onog najgoreg. Nitko si ne želi priuštiti sudbinu kakvu si je priuštio McDonald´s (usred kampanje promijenili su ime svog hashtaga priželjkujući prikupljanje što više zabavnih priča o Happy Mealu, a dobili su gnjevnu publiku koja je iznosila zastrašujuće priče o lancima brze hrane).

Promjena naziva hashtaga usred kampanje pokazala se velikom pogreškom, barem što se njihova slučaja tiče. Hashtag kampanja neće uvijek uspjeti, stoga je nakon njezina završetka potrebno napraviti odmak i sagledati cijelu situaciju, proučiti što je bilo uspješno i gdje su nastajale pogreške kako se ne bi ponovile prilikom sljedeće kampanje.

cta-planb-3


Propustili ste