Haptix – uređaj koji bi mogao “ubiti” miša

Miš, tipkovnica i zaslon na dodir standardni su načini upravljanja računalima i elektroničkim uređajima. No može i drukčije.

Što kada biste za igranje računalnih igara, slaganje tablica u Excelu ili mijenjanje programa na televizoru mogli koristiti bilo koju površinu? Svakodnevno upravljanje uređajima vjerojatno bi vam bilo lakše, zabavnije i prirodnije. Upravo tim načelom vodi se novi inovativni sustav pod nazivom – Haptix.

Slične tehnologije i koncepti već postoje, a za njih očito postoji veliko zanimanje na tržištu – što dokazuje i popularnost Microsoftova Kinecta koji omogućava igranje računalnih igara s pomoću pokreta tijela. Jedan od novijih sustava na tom polju je i Leap Motion, koji također omogućuje upravljanje računalom pokretima i gestama, premda, prema pisanju tehnoloških portala, nije pretjerano precizan, odnosno dobar je za igranje, ali ne i za ozbiljan rad.

Međutim, čini se da senzorni sustavi postaju sofisticiraniji i funkcionalniji, a Haptix je možda važna karika na putu do toga da jednoga dana u svome dnevnom boravku imamo ona cool holografska sučelja kakvima upravlja Tom Cruise u Specijalnom izvještaju.

Haptix zapravo pokušava spojiti najbolje od dva svijeta – miša i zaslon na dodir. Riječ je o malom srebrnom uređaju s kamerom, dimenzija 3x3x8 centimetara, koji se spaja na računalo putem USB kabla, a zahvaljujući 3D senzoru okolne površine zatim postaju ”osjetljive” na pokrete i dodir. Drugim riječima, stol ili neka druga podloga može poslužiti kao touchscreen, a vaša ruka preuzima i ulogu miša, pri čemu na zaslonu možete vidjeti putanju svojih prstiju prije nego što dotaknu površinu.

Haptix pritom ne dolazi u konflikt s tipkovnicom, odnosno automatski se deaktivira kada je počnete koristiti. Specifičnost Haptixa je i u tome što se, za razliku od sličnih uređaja, ne oslanja na infracrvene senzore, što znači da se može koristiti pod bilo kojim svjetlosnim uvjetima te na površinama s odsjajem.

Iza cijeloga projekta stoje dvojica azijskih inovatora Darren Lim i Lai Xue, a u njihovu timu smještenom u San Franciscu nalazi se još troje ljudi zaduženih za programiranje, dizajniranje i financije. Tvorci Haptixa nedavno su pokrenuli i kampanju na platformi za prikupljanje sredstava, popularnom Kickstarteru, s ciljem da prikupe 100 tisuća dolara za daljnji razvoj i usavršavanje. Međutim, tri tjedna prije isteka roka (13. rujna) već su uspjeli prikupiti 120 tisuća dolara. Visina ciljanoga iznosa sada je pomaknuta na 150 tisuća dolara, što će se gotovo sigurno i realizirati, a dodatna sredstva bit će iskorištena za razvoj posebne olovke osjetljive na pritisak, koja će u kombinaciji s Haptixom biti od velike pomoći crtačima i dizajnerima.

Prototip Haptixa trenutačno radi na Windowsima, od XP-a nadalje, kao i na operativnom sustavu Ubuntu, a u planu je i razvoj podrške za Android i Appleov OS X. Jedino veće ograničenje koje Haptix trenutačno ima jest njegovo ”vidno polje” od 120 stupnjeva unutar kojega može detektirati pokrete, ali kod poboljšanog proizvoda taj raspon bi trebao biti povećan na 150 stupnjeva. Nakon lansiranja na tržište developerima će također biti otvorena vrata da razvijaju razne aplikacije za uređaj, a u planu je i da ionako mali gadget postane još – manji!

Uz sve mogućnosti koje pruža, planirana cijena uređaja od 70 dolara na kraju djeluje sasvim prihvatljiva. Možda je uistinu vrijeme da računalni miš polako, ali sigurno ode u povijest.


Propustili ste